Üniversite okumak şart mı?

Bilgisayar mühendisliği okumanın artık gereksiz ve yetersiz olduğunu düşünüyorum. Saygı duyuyorum ama artık daha spesifik alanlara bölünmeli. Ayrıca tüm dünyadaki üniversitelerin ücretsiz olarak açtığı sertifikalı ve sertifikasız kurslara erişmek için aşağıdaki siteye gidebilirsiniz. Ciddi manada dünya çapında üniversitelerin kursları var.
 
Hayir degil. Okumadan da kotu olmayan pozisyonlara gelebilirsin.

Universite okumadigin icin asla kapatamayacagin eksiklikler:

- Muhendis degilsin. AR-GE yapan sirketler muhendis olmayan yazilimcilar calistirmazlar. ( Devlet vergi indirimi yapiyor )
- Bazi sirketlerin universite mezunu olmayan insani ya hic ise almaz ya da belirli pozisyonlarin ustune getirmez. Kac tane alayli CEO/CTO gordunuz?

Alayli yazilimci olarak cok calisabilerek kapatabilecegin ama alaylilarin %99 unun asla kapatamayacagi eksiklikler:

- Akademik formasyon olmadigi icin belirli konularda yetersizlik. ( Theory of computation - Formal Languages - Cryptography vs ) Bunlari youtube - Udemy vs kurslarda bulamazsin.
- Ciddi matematik gerektiren alanlarda eksiklik. GKE yazan ekipte matematik bilmeyen bulunamaz, simulasyon, oyun-motoru, deep-learning, prediction vs gibi alanlarda yazilim gelistirme yapamaz alayli. Matematik temeli olan universite mezunlari bu alanlara yerlesir, bilgisayar muhendisi olmak sart degil.
- Bogazicili adam yarin Isvec'te is basvurusu yaptiginda muhtemelen calismayi dusundugu yerde kendisine referans olabilecek baska bir Bogazicili olacak. Sen tirnaklarinla geleceksin. 15 sene sonra bilmemne holding teknoloji kurulu baskani muhtemelen yine sayili okul mezunlarindan biri olacak, yine referans isi yalan olacak.
- Ilk isini bulma. Bir okuldan mezun olmak demek su => "Ben ODTU olarak kefilim ki bu insan bilgisayardan anliyor". Sana egitiminizi nerede aldiniz dediklerinde "Bogazici bilgisayar" demen yeterli, baska referansa ihtiyacin yok. Alayli adamin ozellikle ilk 5-10 sene tecrubesinde bu hep onunde engel olacak. Fakat belirli yil gectikten sonra universitenin onemi azalacak. Calistigin projeler daha onemli hale gelecek.

Tum bu yazdigim olumsuzluklar piyasadaki islerin etse etse %20 si eder. Geri kalan %80'ine girersin yaptigin isi biliyorsan. O kadar devasa bir sektor ve surekli de buyuyor. Ama hayal ettigin paralari kazanamazsan, tum gun CRUD yazarsin.
Şu an üniversite daha ön planda duruyor sizin dediklerinize göre. Jeton düştü.
 
Sektörde kendini sürekli geliştirmen lazım. Ha ciddi konuşacaksak Türkiye'de okul okumak genele bakınca saçma.
 
Ciddi matematik gerektiren alanlarda eksiklik. GKE yazan ekipte matematik bilmeyen bulunamaz, simulasyon, oyun-motoru, deep-learning, prediction vs gibi alanlarda yazilim gelistirme yapamaz alayli. Matematik temeli olan universite mezunlari bu alanlara yerlesir, bilgisayar muhendisi olmak sart degil.

Hocam benim matematik temelim var. Ayrıca matematik dersleri YouTube ve Udemy'de var bu dediğiniz bana anlamsız geldi. Ben 4 yıl Liseye gittim diploma notum 90 hiçbir dersi adam akıllı okulda dinlemedim sadece YouTube'daki hocalardan dinledim ve anladım da. Ben anlıyorsam başka insanlarda rahatlıkla anlar.
 
"Uzun lafın kısası; bilgisayar/yazılım mühendisliği için üniversite şart mı?" Hocam evde sahte evrak düzenleme işleri yapmıyorsan mühendis olman için üniversite şart 😄
 

Geri
Yukarı