Üniversite sınavına nasıl hazırlandınız?

Şu an fen lisesi son sınıf sınav öğrencisiyim, kararsız olduğum pek çok konu olduğu için tecrübesi olan kişilere sormaya karar verdim. Bu konudaki pişmanlık veya tavsiyelerinizi de yazarsanız çok daha iyi olur. Teşekkürler.

1-İlk denememde çalışmanın ilk zamanları işi sıkı tutup, son 2 ay kala gevşetmiştim "artık tamamım" moduna girmiştik. Buna dikkat et, çalışmanın dozunu iyi ayarlayıp aynı tempoda son 1 haftaya kadar devam et. Son hafta çalışılmaz sadece göz atılır.

2-Benim soruları çözme sıram direkt kitapcıgı aldıgım gibi sırasına göreydi, yani Türkçe-mat-fen-sosyal. Hep bu sırayla çözüp, sınavda mat-fen-Türkçe-sosyal gibi bir sıra degisimine gitmiştim, sonuç inanılmaz kötü olmuştu. Buna da dikkat etmeni öneririm.

Şimdiden iyi çalışmalar.
 
"Önemli olan çok çalışmak değil verimli çalışmak" safsatasına kapılıp birkaç saat çalışıp bırakma. Paragraf çöz ama onu da abartma. Günde 35-40 paragraf zaman kaybından başka bir şey değil. Doğru düzgün 15-20 paragrafı sınava kadar her gün çözsen yeterli olur.
 
Merhaba ben tyt ,sayısal ve tmde kendime göre güzel sıralamalar(3200/ 5400/3500) getiren rutinimi gençlerle paylaşmak isterim. Öncelikle Türkçe ve tyt mat için az ama sürekli şeyler yapmak önemli. Şöyle ki ben 12. Sınıfın ilk gününden son gününe kadar her gün bir tane Türkçe denemesi çözdüm sabahları. Ama sınavdan önceki gün dahil. Son denemelerde Türkçe sürem 18 dkya kadar düşmüştü. Gerçek sınavda aşırı uzun türkçeye rağmen 34 dkda bitirmiştim. Aynı zamanda çözebildiğim kadar zor problemlerden mat için her gün 5 6 tane orijinal zor mat problemi çözüyordum. Öncelikle temel kavramlar ve sayı problemleri ile zaman geçirdikten sonra rutin olmayan problemler Şenol hoca vs gibi zor problemlerde sanırım şu an onların dengi acil olabilir. 5 soruyla günde 1 saat geçirsem bile oturup uğraşıp çözüm yolu düşünmeye çalışıyordum. En önemli şeyin ayt olduğunu unutmayın. Ayt için de 11. Sınıfın sonuna kadar sürekli konuları takip ettim. 11 i bitirince oturup feni yazın kendim bitirdim. Matematiği de hocamız erken bitirmişti diye onu da kendi başıma ve hocayla ayrı ayrı bitirdim. Örneğin biyolojide sistemler hala var mı bilmiyorum. Ama her sistemi önce konu anlatımda okuyup not çıkarırdım. Ardından bir konu anlatımlı soru bankasından çözüp sorularda ne çok soruluyorsa notlara eklerdim çünkü havalı duran bilgiler aslında hiçbir işe yaramayabiliyordu. Ardından 3 test kitabından bitirir taş gibi oturtur geçerdim. Fende her ders için bunu yapardım. Hocalara bağımlı değilsiniz. Kendiniz de kafa yorup bitirebilirsiniz çoğu dersi ama acele etmeden. Olabildiğince 12. Sınıfın ikinci dönemine konu bırakmamayı deneyin. 12. Sınıfın ikinci dönemi rutinlerimi yaptıktan sonra sabah bir tyt bir ayt denemesi çözüp öğleden sonra çok yanlışım çıkan ya da sınavda kalem oynatamadığım soru olursa konusuna bakar tekrar çalışırdım. Orijinal sınavda konuların özünden soru gelir arkadaşlar. Amele gibi işlem soruları çok gelmez hele de fende. O yüzden konunun özüne iyi hakim olup soru ezberlemeyin. Ve ne olursa bu işin sırrı oturup deli gibi çalışmak. Ve bol soru çözmek. Sınavda zor değil orijinal soru geliyor. Ne kadar çok soru çözerseniz orijinal soruların çözümü o kadar hızlı size gözükür. Başarılar Allah yolunuzu açık etsin

TYT ile başlayalım.
Önce temel matematikte sayılar ve sayı problemleri ile ilgili fasiküller bulup çözdüm her yayından. Sayı kısmını oturtunca sürekli zor problemler çözmeye başladım. Artık son 6 ay rutin olmayan problemlerden her gün 5 tane önüme alıp bazen 1-1.5 saat uğraşıyordum. Denemelere devam ettim tabii her hafta en az 1 TYT denemesi çözüyordum.
Türkçe için birkaç kitaptan dil bilgisi çalıştıktan sonra 1.5 sene boyunca her sabah (TYT'den bir gün önce dahil) ilk iş bir tane TYT Türkçe denemesi çözdüm süre tutarak. İyice hızlanmıştım son haftalar 18-19 dakikada Türkçe bitirdiğim oluyordu. TYT'de herkesin deli zaman kaybettiği Türkçeyi 30 dakikada bitirip geçmiştim.
Sosyalim hep kötüydü. Bir taktik veremeyeceğim. Neticede TYT 10 yanlış 2 boştu. Bunun 5 yanlış 1 boşu 20 soruluk sosyalden.
Fen için de Palme vardı o zaman birkaç konu anlatımlı soru bankası çözdükten sonra yine denemelerle devam ettim çok yanlışım çıkan yerlerin konularına tekrar baktım.
AYT için ben hocaların önünden gittim. Çok sağlam mat ve geometri hocalarımız vardı. Geometri hocamın verdiği her fasikülü uğraşa uğraşa çözdüm. Çözemediğim sorular üzerinde kafa yordum. Unutmayın kolay çözdüğünüz soru size bir şey katmaz. Derslerini iyi dinleyip sürekli olarak çeşit çeşit sorular çözdüm.
Fizik kimya biyoloji için hep hocaların önünden ilerledim. Örneğin biyoloji için önce dersi açıp bir konu anlatımlı kitaptan bitirdim. Bir not çıkardım. Sonra bir konu anlatımdan daha bitirip ufak şeyler ekledim nota. Ardından her ünite için 3 soru bankasından çözüp burada sorularda çok çıkan ince detayları notlarıma ekledim ve geçtim. Aynısı kimya fizik için de geçerli. Fizikte işlem ağırlıklı amele sorular yerine 2 basit bilgiyi birleştiren orijinal sorularla uğraştım. Unutmayın ÖSYM saçma sapan işlem sormaz. Sadece iki basit bilgiyi tekte kullanmanızı ister.
İşin özeti her konuda kendimden emin olana kadar oturup çalıştım. Konuları bitirdiğimden emin olunca (12. sınıf ortalarıydı) başladım deneme çözmeye. Her sabah bir Türkçe denemesinden sonra bir TYT bir AYT denemesi çözdüm. Sonrasında denemede yanlışım çıkan sorularla epey uğraşıp çok kalem oynatamadığım bir konu olursa konu kısmına tekrar baktım. Ve her gün orijinal kafa yorduran mat geometri soruları çözdüm. Sınavda kolay ama hayatınızda ilk defa görebileceğiniz sorular gelecek özellikle TYT'de. Önemli olan ona hızlı bir çözüm yolu geliştirmek. Eğer çok fazla tip soru çözerseniz ve çözemediğiniz sorulara farklı yollarla yaklaşırsanız sınavda da yine bu şekilde yaklaşırsınız. Soru tipi ezberleyerek bir iş olmaz. Kendinizi bol bol ölçüp sınav stratejinizi oturtun ve sınav stresiyle süre yönetimiyle başa çıkmayı öğrenin. Gerisi de sihirli değil. Çalışmak.
Gün içerisinde özellikle bir konuyu bitirmeye çalışıyorsam çok fazla daldan dala atlamadım. Kendime kitabı aldığımda o kitabı bitirmek için yaklaşık bir süre belirler oradan çalıştığım konuya odaklanırdım. Konular bitene kadar adım adım istediğiniz konuyu önünüze alıp teker teker bitirmenizi. Öneririm en azından ben öyle çok daldan dala atlarsam dikkatimi kaybediyordum.
Şu şekilde iki konuda yazmıştım belki yardımcı olur.
 
Sallıyor Boğaziçi kazandım diye.


Ben de hazırlanıyorum, umarım istediğimiz yeri kazanırız.
Umarım hocam.

İddia sahibi arkadaş da bayağı işsizmiş anlaşılan.
 

Geri
Yukarı