Üniversite aile yanında mı yoksa şehir dışında mı okunmalı?

Ben kendi şehrimde Ankara'da okudum. Asla da pişman değilim hatta iyi ki şehir dışına gitmemişim diyorum. Mecburiyet olmadan sadece özgür olma hevesi ile şehir dışı tercih etmenin sonucu genelde sefillik oluyor. Hele ki maddi durum iyi değilse. Gece hayatı da o kadar ahım şahım bir şey değil bence. Özellikle Ankara gibi bir yerde olmama rağmen gece sayılı mekan açık kalıyor ve isteneni pek vermiyor. Sen şehrinde kal her yönden rahatına bak.
 
Tamamen maddi duruma bağlı bu işler. Eğer para varsa mantıklı olan tek başına kendi evinde yaşamak. Ama şu ekonomide birçok insanın ev kirası verebilecek gücü kalmadı bile. KYK'da kalmak mantıklı değil. Tek başına olmadığın için diğer insanlara uyum sağlaman gerekir. Sen uyumak istersin onlar sabaha kadar uyumazlar vs. yani o da biraz şans işi. Düzgün insanlar karşına çıkmazsa zorlanırsın. Sanırım seni yapman gereken en mantıklı şey ailenin yanında kalmak.
 
Tamamen maddi duruma bağlı bu işler. Eğer para varsa mantıklı olan tek başına kendi evinde yaşamak. Ama şu ekonomide birçok insanın ev kirası verebilecek gücü kalmadı bile. KYK'da kalmak mantıklı değil. Tek başına olmadığın için diğer insanlara uyum sağlaman gerekir. Sen uyumak istersin onlar sabaha kadar uyumazlar vs. yani o da biraz şans işi. Düzgün insanlar karşına çıkmazsa zorlanırsın. Sanırım seni yapman gereken en mantıklı şey ailenin yanında kalmak.

Hocam dediğiniz gibi tek başına eve çıkma işi zor. 2+1 en standart bir daire en düşük 2.500 TL. Her ay ailemin yeme, içme, gezme, ihtiyaç hariç kira için 2500 TL göndermesi zor. Ha dersiniz git dostum bir yandan çalış bir yandan oku diye açıkçası ona da daha üniversitenin ilk senesinde zor olur diye düşünüyorum. Çünkü bir yandan bilmediğin şehirde oku, diğer yandan o şehirde çalış, öteki yandan çalışırken arkadaş çevresi falan kurmak çok zor iş geliyor bana. Açıkçası maddi olarak zorlamayacağını bilsem şehir dışını tercih ederim ama zorlayacak gibi duruyor.
Kiralar, yurtlar aldı başını gitti, başka ilde okumak zengin işi oldu, durumun iyiyse şehir dışı.
Durumumu şöyle özetleyeyim vakti zamanında ucuzdan ev kapattığımız için müstakil evde yaşıyoruz ama ay içerisinde çok temel ihtiyaçlar harici harcama yapmayız. Mesela ev faturaları ödenir, aidat verilir, buzdolabı doldurulur falan ama öyle 2 haftada bir dışarda yemek yiyelim, 3 güne bir ayakkabı tişört pantalon alalım, telefonum bozuldu hemen yeni telefon çekelim, veya her gün oğlanın cebine 100 TL koyayım ailesi değiliz. Standart yani.
 
KPSS'ye bir bak istersen. Kütüphane memurluğu falan kazanabilirsen hem okuyup hem çalışırsın. 40-50 yaşındaki dayılardan dolayı sen ben kazanabilir miyiz bilmiyorum. Ama kazanırsan çok iyi olur.
 
Her ikisini de yapmış biri olarak net bir şey söyleyemiyorum. Dışarıda okursan, bilmediğin bir şehri keşfedersin. Özgür olursun, kendini sınırlandırmazsın. Farklı ortamlar, mekanlar, insanlar keşfedersin. Yurt yerine evde kalırsan, ev geçindirmeyi ve tutumlu olmayı öğrenirsin. Kendi işini kendin yapmayı öğrenirsin, yemek yapmanın nasıl bir dert olduğunu anlarsın. Ama bütün zorluklara rağmen şehir dışında okumak güzeldir. İnsanı biraz daha olgunlaştırır. Aile yanında olursan yemeğin önüne gelir, bütün ev işlerini yapmazsın. Ailen ile mutlaka ufak tefek sorunlar yaşarsın. Tanıdığın bildiğin şehir biraz sıkıcı gelebilir. Şehir dışından gelen arkadaşların özgürce istediğini yaparken sen yapamazsın ve ailenden sürekli izin istersin. Ailemin yanında okurken hep kaçmak kurtulmak istiyordum. Şehir dışında okurken ise hep ailemin yanına dönmek ve onların yanında okumak istiyordum. :) Bir şeyleri keşfetmek ve kendi ayakların üzerinde durmayı öğrenmek istiyorsan şehir dışında okumalısın. Ama konfor ve rahatlık istersen kesinlikle ailenin yanında okumalısın. Ailene maddi sıkıntılar yaşatmazsın. Bu seçimi en net sen yapabilirsin. Ben hiç yurtta kalmadım ve tavsiye etmiyorum. 7-8 yıllık iki üniversiteyi kaplasan bir öğrencilik hayatım oldu. Mezun olalı 4 seneyi geçiyor. Şuan ki ekonomik durum nasıl olur bir öğrenci için bilemiyorum. Benim zamanımda her şeye erişebiliyor ve yapabiliyorduk. Ev de kalmak bile lüks olmuş sanırım şuan.
 
Her ikisini de yapmış biri olarak net bir şey söyleyemiyorum. Dışarıda okursan, bilmediğin bir şehri keşfedersin. Özgür olursun, kendini sınırlandırmazsın. Farklı ortamlar, mekanlar, insanlar keşfedersin. Yurt yerine evde kalırsan, ev geçindirmeyi ve tutumlu olmayı öğrenirsin. Kendi işini kendin yapmayı öğrenirsin, yemek yapmanın nasıl bir dert olduğunu anlarsın. Ama bütün zorluklara rağmen şehir dışında okumak güzeldir. İnsanı biraz daha olgunlaştırır. Aile yanında olursan yemeğin önüne gelir, bütün ev işlerini yapmazsın. Ailen ile mutlaka ufak tefek sorunlar yaşarsın. Tanıdığın bildiğin şehir biraz sıkıcı gelebilir. Şehir dışından gelen arkadaşların özgürce istediğini yaparken sen yapamazsın ve ailenden sürekli izin istersin. Ailemin yanında okurken hep kaçmak kurtulmak istiyordum. Şehir dışında okurken ise hep ailemin yanına dönmek ve onların yanında okumak istiyordum. :) bir şeyleri keşfetmek ve kendi ayakların üzerinde durmayı öğrenmek istiyorsan şehir dışında okumalısın. Ama konfor ve rahatlık istersen kesinlikle ailenin yanında okumalısın. Ailene maddi sıkıntılar yaşatmazsın. Bu seçimi en net sen yapabilirsin. Ben hiç yurtta kalmadım ve tavsiye etmiyorum. 7-8 yıllık iki üniversiteyi kaplasan bir öğrencilik hayatım oldu. Mezun olalı 4 seneyi geçiyor. Şu anki ekonomik durum nasıl olur bir öğrenci için bilemiyorum. Benim zamanımda her şeye erişebiliyor ve yapabiliyorduk. Ev de kalmak bile lüks olmuş sanırım şu an.

Hocam ev kirası en az 2000 TL o da mağaradan bozma 1+1 daireler için. Elektrik, su, internet, telefon faturası falan onlarda en az 1000 TL tutuyor. Mutfak masrafı, dışarıda yeme içme, hobi urünleri vs onlara da en kötü 1000 TL eklersek en alt tabaka refah içinde yaşamak için sanırım kafadan 4000 TL çıkıyor 1 kişi için. 4 kişi bir evde kalsa bile yine çok ucuza gelmiyor diye düşünüyorum. Ben açıkçası her zaman şehir dışında üniversite okumak istedim ama hem ülkenin ekonomik durumu hem de ailemin bu maddiyat kaygısını karşılayıp karşılayamayacağı derdi var. Bir de üst mesajlarda yazmıştim ben Ankara'da yaşıyorum. Şehir dışına gitmem gerekirse ancak Eskişehir, Bolu, Kayseri, Konya, Kırıkkale gibi Ankara'ya 1-2 saatlik uzaklıkta bir yerlerde yaşamam gerekli ki sefaletimi bir nebze olsa bile aile evine gidip kısabileyim. Çok zor işler hocam umarım ben dahil bütün öğrenci arkadaşlarımız en yakın zamanda tüm sorunlarını aşabilir.
KPSS'ye bir bak istersen. Kütüphane memurluğu falan kazanabilirsen hem okuyup hem çalışırsın. 40-50 yaşındaki dayılardan dolayı sen ben kazanabilir miyiz bilmiyorum. Ama kazanırsan çok iyi olur.
Hocam eğer aile yanında okursam part time bir kafede çalışmayı düşünüyorum. Hem aile evinden yediğim için ekonomik sıkıntim olmaz hem de part time işten kazandığım parayı kendime harcayabilirim. Ancak şehir dışı olursa orada kazandığım parayı aynen ev veya yurt masraflarına akıtmam gerekebilir
 
Erkek hocam.

Maalesef o da var hocam. KYK çıkmazsa ve özel yurtlar yüksek fiyat çekerse muhtemelen üniversiteye başlayamadan şehire dönerim

Hocam o puanıma göre belli olur gibi. Ancak ben Ankaralıyım. Şehir dışı olacaksa Konya Eskişehir Bolu vs yazabilirim Ankara'ya yakın olduğu için.
Asla konya yazmayın çok pişman olursunuz . Konyada okuyordum bıraktım eve döndüm tekrar hazırlanıyorum .
 

Geri
Yukarı