UniBeast Sonrası Clover Bootloader'a Geri Dönüş Rehberi

Başlamadan önce ;
-Mac OS X kurulu bir Hackintosh veya Sanal Mac'e,
-App Store'dan indirilmiş
OS X Yosemite Yükle imajına,
-8 GB veya daha üst kapasiteye sahip bir Flash Belleğe,
-
Download, Download Bu linklerde bulunan UniBeast ve MultiBeast uygulamalarına ihtiyacımız olacak.

Kuruluma adımlar kala ;
-Öncelikle UniBeast ile başarılı bir kurulum tamamlamak için Mac OS X'inizin dilini İngilizce olarak değiştirmeniz gerekiyor.

Dil Seçimi.jpeg


-Daha sonra USB Belleğimizi UniBeast kurulumu için istenilen şekilde hazır hale getirmeniz gerekiyor. Bu istenilen şekil şu aşamalardan ibaret ; Disk İzlencesi, USB Belleğini 1 Partition halinde bölüntülendirmek. Guid Bölüntü Tablosu halinde standart bir şekilde bölüntülendirilebilir.

USB Bölümü.jpeg


UniBeast ile Boot edilebilir USB hazırlama ;
-İndirdiğimiz UniBeast uygulamasını açtıktan sonra ;

ub-1.png


karşımıza böyle bir ekran gelecek. Bilgilendirme amaçlı bu ekranı geçmek için Continue, Continue, Continue ve Agree butonlarına sırasıyla tıklayarak Kullanım Koşullarını kabul etmiş oluyor ve kuruluma geçiyoruz.


-Daha sonra bölüntülendirmiş olduğumuz USB'imizi seçiyor ve devam ediyoruz.

ub-2.png


-Burada ise Mac OS X'inizin içinde bulundurduğunuz Kurulum İmajları karşınıza gelecek. Siz sadece Yosemite'yi indirdiğiniz için sadece Yosemite geliceğinden dolayı "Bu ekran bende çıkmadı, bunlar yoktu" endişe etmeyiniz.

ub-3.png


-Kurulum imajı da seçtikten sonra kurulum için kullanacağımız USB'imizi yapılandıracağız. Eğer eski bir BIOS'a sahipseniz Legacy USB Support'u seçmeniz gerekecek. Ve aynı şekilde bir Laptop kullanıcısı iseniz aynı şekilde Laptop Support desteğini seçmeniz gerekecek.

ub-4.png


-Ve Devam Et dedikten sonra yaklaşık 15 Dakikalık sürecek bir Bootable USB hazırlama işlemi ile UniBeast USB'imizi Kurulum için hazırlayacak.

ub-6.png

Kaçınılmaz son için önlemler ;
-Kurulumda takılmamak için alacağımız bir kaç önlemlerden biri de Ekran Kartı kextlerini silmektir. AMD, NVDA, GeForce ve ATI şeklinde başlayan kextleri USB/System/Library/Extensions adresinden silebilirsiniz.

Kext için.jpg


-Şimdiki alacağımız önlem değilde bilhassa
olmazsa olmaz türünden. USB/Extra/Extensions Adresine kurulumda sırasında Yükleyici'nin kullanacağı kextleri yükleyeceğiz. Olması gereken kext dizinini buradanda indirebilirsiniz.

Kext.jpg


-Son olarak indirdiğimiz
MultiBeast'i USB'imizde olduğu yere yada Yeni bir klasör oluşturarak içine kopyalayalım.


Kuruluma Giriş ! ;
-Artık USB'imizi Boot ederek Chimera Ekranına geçmeye hazırız. (Eğer Sadece UEFI boot kullanıyorsanız "Dual Boot" veya "Legacy Boot" moduna geçmeniz gerekebilir.)

bootmockup.png


-USB'den boot ettikten sonra kuruluma
ulaşamıyorsanız bu kombinasyonları Chimera Bootloader ekranında denemeniz gerekebilir. "-v GraphicsEnabler=Yes PCIRootUID=1 npci=0x2000", "-v -f" veya "-v -x". Eğer hala kurulum ekranına ulaşamıyorsanız lütfen aldığınız hata ile fotoğrafını yollayınız.

-Kurulum bitti ve
yeniden başlattınız. Daha sonra Mac OS X yüklediğiniz Partition'dan boot ettiğiniz zaman tekrar hata alıyorsanız yine yukarıdaki kombinasyonları denemeniz gerek. Fakat sadece "-v -x" argümanlarıyla kurtulacağınızı umuyorum.

Başarılı Kurulum sonrası ;
-Başarılı bir şekilde ulaştığımız Yosemite Masaüstünde bulunan USB belleğimizdeki MultiBeast'i açıp bayağı zaman harcadığımızın farkında oluyoruz. MultiBeast'i açtık çünkü sadece gerekli olan bir kaç konfigürasyon dahilinde Clover'a geçiş yapacağız.

Adsız.png


-Daha sonra bilgisayarımızı yeniden başlatarak
tekrar USB'imizden ve geçerli Bootflag'larımızla boot ediyoruz. Ve EFI bölümümüzü yapılandırmaya geçiyoruz. Terminal'i açıyor ve "diskutil list" yazarak Partition listesini çıkarıyoruz.

EFI.jpg


-Daha sonra "
disk0s1" adresinde olduğunu öğrendiğimiz EFI Partition'umuzu Clover için hazırlayacağız. "sudo -s" yazarak parolamızı giriyoruz. "
newfs_msdos -v EFI /dev/disk0s1"
diyerek EFI bölümümüzü Clover için uygun biçimde formatlamış oluyoruz. Ve hemen ardından "mkdir /Volumes/EFI" yazıp daha sonra "mount_msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI"
diyerek EFI bölümümüzü
Mount ediyoruz.

Clover Bootloader yüklüyoruz ;

-Buradan indireceğiniz Clover Bootloader'i çalıştırıyoruz.

1.png


-Sürdür, Sürdür ve Özelleştir butonlarına tıklayarak yüklenecek olan bootloader'i yapılandıralım.

2.png


-Bu sekme altında bulunan seçenekleri aslında sizin seçmeniz daha mantıklı ama
olması gerekenler aşağıdaki verilen gibi olmalıdır.

3.png


-Ve
BIOS yapılandırmalarına gelicek olursak... Ami Aptio BIOS kullananlar OsxLowMemFixDrv-64 yerine OsxAptioFixDrv-64 kullanmalıdır.

4.png


-Ve Yükle butonuna basıp parolamızı girdikten saniyeler sonra biten yüklememiz sonrasında
geriye yapmamız gereken tek bir işlem daha kalıyor.
Clover Configurator ;
-EFI bölümümüze kurmuş olduğumuz Clover Paketinde bulunan config.plist dosyasını özelleştirmemiz için Buradan Clover Configurator'u indiriyoruz. Zaten EFI bölümümüz mount edilmişti. Direk ayarlara geçiyoruz.

1.png


-Burada EFI bölümümüzde bulunan config.plist seçiyoruz ve düzenlemeye hazır hale getiriyoruz.

2.png


-
Boot sekmesi altında bulunan ayarlar bu şekilde ama siz yinede değiştirebilir veya güncelleyebilirsiniz.

3.png


-Daha sonra Ekran Kartı'mızıda Graphics sekmesi altında tanıtıyoruz.

4.png


-Ve en son
kapatma simgesine tıklayarak gelen uyarıda Save diyor ve başarılı bir şekilde Yosemite kurulumu yapmış oluyoruz. Bilgisayarımız yeniden başlatıp UEFI moda geri dönüyoruz ve "EFI Clover OS X Boot" adındaki EFI'yi boot ediyoruz.


Kendi denemelerimde yararlandığım @Recep Baltaş 'a, Nam-ı Diğer Tony'ye ve RehabMan'a sonsuz teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı