Ben bir ara bayağı merak edip araştırmıştım. Türkçe sitelerin arasında bulduğum en açıklayıcı yazıları aşağıda paylaştım.
Dial-up bağlantılar için geçerli olmayan fakat ADSL, Kablonet gibi sabit bağlantılar için geçerli olan önerme. Dial-up bağlantı da toplamda 56K gibi bir genişlik varken, örneğin ADSL'de 256K download hızı ayrı, 64K upload hızı ayrıdır. Bunlar birbirleriyle alakalı olmadan yürür. Aynı modem ve altyapı ile 256K, 512K ya da 1M gibi hız seçenekleri olduğu düşünüldüğünde, 256+64=320K gibi bir hıza ulaşılabilmesi mantıksız değildir.
Ack paketleri ile harcanan upstream bandı'nın Download'a etki etmeyeceğinden yola çıkan ne idüğü belirsiz açıklama.
Upload ve download kanalları birbirinden bağımsız kanallar olup sadece birindeki akış diğerine ihtiyaç duyuyorsa birbirlerini etkiler.
Ayrıca "download yapmayacağım bütün Bandwidht'im upload olsun bari" anlayışı asılsızdır. Çünkü, misal DSL bağlantı da uçtaki Dslam'in "in" Bandwidht'i ayrı, "out" Bandwidth'i ayrı set edilmiştir, haliyle gelen giden paketlerin yönünü de belirleyebilecek kapasitedeki cihazlar, önceden belirlenmiş bir şekilde trafiği idare ederek gelen giden paketleri Bw'ye göre sınırlandırırlar.
Dial-up erişim yapan analog cihazlar ise zaten Full-duplex olacak şekilde analog sinyal gönderirler. Burada signal to noise ratio ve attenuation değerleri sebebiyle zaten 56K'nin üzerine çıkamayan iletim hızı belli standartlar dahilinde her iki yönde de sabittir...
Doğru anlatımı "o an başlamış bir upload, öncesinde başlamış bir download u yavaşlatmaz." Olan tümce.
Ancak ayrı bir senaryo olarak (download henüz yokken) upload başlangıcının ertesinde girilen sayfa açılışları mutlaka yavaşlayacaktır,
Sebebi ise, sayfadaki objeleri tek tek isteyen tarayıcının, bu istekleri o an sürmekte olan uploaddan boşta kalan dar bant genişliğinden parça parça göndermeye çalışmasıdır.
Dolayısı ile tarayıcının sayfa istekleri yavaş gideceğinden, dönüş de parça pinçik ve geç olacaktır. Kaynak:
www.eksisozluk.com.