USB'ye Linux kurulur mu?

alfaois

Hectopat
Daha fazla  
Herkese merhaba,

Elimde birden fazla cihaz mevcut, eski bilgisayara Linux Mint denedim fakat önce ana bilgisayarımda USB ile denemeye devam etmek istiyorum, elimde 32 GB-64 GB flash bellekler mevcut, okuma hızlarını kontrol ettiğimde 120 MB gibi değerler gördüm.

1. USB flash bellek ile Linux kullanmak ne kadar mantıklı? Debian, Pop!_OS, salix OS test etmek istiyorum.
2. Her USB 3.0 destekli flash ile kullanmak mümkün müdür?
3. Özellikle bu iş için belirlenen bilmediğimden soruyorum ısınma ya da uzun ömürlü olarak geçen bir flash bellek türü marka ya da modeli var mı?
4. USB'deki işletim sistemi için hangi dağıtımları önerirsiniz?

Deneme yapan arkadaşlar Windows kullancısıyım en az bir laptopta sonrasında düzenli kullanıma geçeceğim, tecrübenizi paylaşırsanız sevinirim.

Kuracağınız sistemin sitesinde "Live ISO" varsa direkt onu kullanabilirsiniz yoksa normal kurulum adımlarını USB'ye uygulayabilirsiniz ama performans konusunda kesin bir şey söyleyemem.

Bunun gibi portable on planda dizayn edilmis distrolar var, kurulur elbette.

BSD Linux degil, ornek olarak aklima geldigi icin yaziyorum.

Dah önce harici diske Pardus akıllı tahta sürümünü kurmuştum. Hangi sistemi istiyorsan yaz araştırıp nasıl yapacağını yazabilirim.

Günlük kullanım için çok kullanışlı olmayabilir ama Puppy Linux var genelde USB üzerinden kullanılıyor diye biliyorum. Bir iş için değil de deneyimlemek için düşünüyorsanız neden olmasın.

Elindeki flash bellekleri biraz zorlayıp ısındırırsan hangilerinin bağlantısının kopma riskinin yüksek olduğunu öğrenirsin. Bende 16 GB SanDisk var. Bilgisayarara 1-2 saat takılı kalınca sıcaklıktan veri bağlantısı kopuyordu. 5 dk buzluğa koyup geri takınca çalışıyordu : ) : ) : ) (bunu deneme).

Debian'ın live imajı var. Gnome olarak indirmeni öneririm.

Debian 12 öneririm. Ana makimemizde sanal makine çalıştırabilecekseniz USB'yi depolama birimi olarak yerleştirip vm üzerinde kurun, eğer EFI bölümünü kendim yerleştirebilirim derseniz ana makinenizde de kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

@K.Makise @Sakuya Izayoi @bitwise @hvkmjij @811150 @ShunaTmpst yorumlarınız için teşekkür ederim bilmediğim sormam gerekiyor, Dual boot olayına girmeden USB kurmadan sanal bilgisayarda test etsem nasıl olur?

USB'de sanal bilgisayara göre daha çok performans alacaksam öyle yapayım ama sanal bilgisayar daha iyi olacaksa yarın sanal PC olarak kurup denemeleri yapayım. RAM ya da disk alanı olarak sorun yaşamam ama ekran kartını kullanamıyormuş sanırım. Zaten oyun filan oynamayacağız ama yine de sormak istedim, sanal PC, USB'ye göre daha mı iyi olur?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı