Uzay kaç km yüksekte?

Ya ben o siyah kısımı görmek için ne kadar çıkmak gereklidir onu merak ediyorum.
Bi arkadaş video atmış işte 20 km den gözüküyor. Siyahlığı her zaman aynı yükseklikten görüceksiniz diye bir şey yok. Çok net bir değer söyleyemeyiz şu mesafeyi 1 cm aş siyahlık görünüyor geri geliyon gözükmüyor diye bir yer yok yani.
 
Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden 960 km yüksekte bitiyormuş. Yani Dünya'nın atmosferinin yoğunluğu en az bulutlarından yaklaşık 1000 km sonra çıkılabiliyor. Ancak başka bir tanımlamaya göre deniz seviyesinden 100 km sonra uzay başlangıcı kabul ediliyormuş. Bu sınırın adı da "Karman sınırı".
 
Atmosferin üst tabakasına (mezosferin üst sınırı) kadar çıkmak gerekiyor atmosferin ışığı yeterince dağıtmadığı haliyle uzayı (saf olarak) görebilmek için. Bu da Karman Hattına "yakın" bir yükseklik olan 80 kilometre kadar bir yükseklik oluyor, 100 kilometrenin üzeri zaten uzay olarak kabul ediliyor. Siyahlığı görmeye başlamak için net bir yükseklik bilmiyorum ama 30 kilometrelik çekimlerde o görüntü var.

Not: Nüans olduğu için şunu da belirteyim, Karman Hattı uzay "sınırı" olarak kabul edilse de NASA uzay "başlangıcını" 80 km olarak kabul ediyor. Onların tanımı biraz daha farklı diğer uzay ajanslarından.
 
Son düzenleme:
Stratosferin ortalarında dostum bulunulan bolgedeki atmosfer yoğunluğuna görede değişiyor bu, 20 ile 45 km içinde ışık kırılması azalır, ve uzay gözükür. Atmosfer nerede biter dersen 10.000 km gitmen lazım 😂
 

Yeni konular

Geri
Yukarı