VA vs IPS monitör

RastgeleBirisi

Centipat
Daha fazla  
Hocam monitör alacağım PC'ye 9060 XT ve Ryzen 5 7600. VA ve IPS arasındaki farkları biliyorum ancak ciddili dedikleride kadar fark var mı bilmiyorum. 7-8 bine alacağım monitör 27 inç olsa güzel olur.

Bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Hem güzel hem de detaylı anlatıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam monitör alacağım PC'ye 9060 XT ve Ryzen 5 7600. VA ve IPS arasındaki farkları biliyorum ancak ciddili dedikleride kadar fark var mı bilmiyorum. 7-8 bine alacağım monitör 27 inç olsa güzel olur.

Hocam bende ASUS VG258QR var ve bir TN bir VA diyorlar ama kesinlikle IPS al kesinlikle. Video izleyemiyorum resmen bu monitörde çünkü videolarda arka planda çok yoğun renkler olunca (siyah lacivert mor falan) piksel piksel oluyor ekran.

IPS veya VA iyidir demek doğru olmaz. Fiyatına göre iyi monitör vardır. @roxy1881 en mantıklı öneriyi yapmış zaten.

Ciddili bir fark yok, farkın olmasını istiyorsan alacağın ürünün kaliteli olması gerekiyor. VA monitörlerde siyahlar daha gerçeğe yakın, IPS'de ise siyahlar gri olarak gözüküyor, film izleme deneyimi olarak kötü/ortalama arası. Gözü çok fazla yorduğu da bir gerçek (kullanıcı ayarıyla parlak azaltımı bunu büyük oranda indirgiyor). Bütçen neyse ona göre bir şey önerilmesi daha mantıklı olur, alabilirsen yinede 1080p kategorisinde IPS 1440p kategorisinde ghosting yoksa VA yada IPS önceliğim olurdu, elbette ürüne bağlı bir durum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı