VA monitör vs IPS monitör

Uydurmak yerine gerçek açılımını verelim değil mi?

Dediğiniz Hertz ve renk yoğunluğuyla alakalı değil mi yanlış bilmiyorsam?
Degil, tepki suresi (response time) ile alakali.
VA pikselleri IPS dekilerden daha yavasdir, ozellikle 0%(siyah) dan 20%(koyu gri) ye gecis yaparken gecikme 40ms e kadar cikabiliyor. Bu yuzden piksel zamaninda renk degistirmiyor ve gorunebilen bir golge olusuyor.

Degil, tepki suresi (response time) ile alakali.
VA pikselleri IPS dekilerden daha yavasdir, ozellikle 0%(siyah)dan 20%(gri) ye gecis yaparken gecikme 40ms e kadar cikabiliyor. Bu yuzden piksel zamaninda renk degistirmiyor ve gorunebilen bir golge olusuyor.

Ms ile alakalı mı oluyor yani panel kaliteside önemli değil mi?

Ms ile alakalı mı oluyor yani panel kaliteside önemli değil mi?
Ms ile alakali, ama zaten her monitoru "1ms" diye pazarliyorlar. Bu sorunu tek cozebilen Samsung, o da G7 Odyssey ve daha ust modellerde. yani duzgun VA panel, 12-15K TL den basliyor.

Ki G7 Odyysey de kotu kalite kontrol, flicker ve yatay cizgiler ile unludur. Ha bide ekran plastikten ayriladabiliyor.
Duzgun VA paneller sadece QN90A/B gibi televizyonlarda oluyor, Samsung orada VA nin smearing sorununu cozmus. Ama monitorlerde cozmuyor. Nedeni? 🤷‍♂️

Monitorlerde kalite kontrol 2010 lardan beri, kasten veya kasitsiz dusuruldu. Sonucta dustu.Bazi TV lerdeki VA paneller o kadar iyi oluyor ki TV de tam tersi, Samsung QN90A nin IPS versiyonu var (eski), kesinlikle VA versiyonunu oneririm. Cunku Samsung bu segmentte bu sorunu cozmus.

Ms ile alakali, ama zaten her monitoru "1ms" diye pazarliyorlar. Bu sorunu tek cozebilen Samsung, o da G7 Odyssey ve daha ust modellerde. Yani duzgun VA panel, 12-15k TL'den basliyor.

Ki G7 Odyssey de kotu kalite kontrol, flicker ve yatay cizgiler ile unludur. Ha bir de ekran plastikten ayriladabiliyor.
Duzgun VA paneller sadece QN90A/B gibi televizyonlarda oluyor, Samsung orada VA'nin smearing sorununu cozmus. Ama monitorlerde cozmuyor. Nedeni? 🤷‍♂️

Monitorlerde kalite kontrol 2010'lardan beri, kasten veya kasitsiz dusuruldu. Sonucta dustu. Bazi TV'lerdeki VA paneller o kadar iyi oluyor ki TV de tam tersi, Samsung QN90ANIN IPS versiyonu var (eski), kesinlikle VA versiyonunu oneririm. Cunku Samsung bu segmentte bu sorunu cozmus.

Galiba bu konuda ekran yansımasını sağlıyacak malzemenin kalitesi bile etkili oluyor.

Galiba bu konuda ekran yansımasını sağlıyacak malzemenin kalitesi bile etkili oluyor.
Dogru, Mat ve "Glossy" denen iki farkli kaplama var. Monitorlerde genelde mat, TV lerde genelde "Glossy" kullanilir.

Engin bilgilere sahipsiniz cidden ben her şeyi bilirim sanırdım ama öyle değilmiş.
Estagfurullah hocam, tesekkurler yorumunuz icin. Arastirip insanlara iyi oneriler sunmak istiyorum. Elektronik Turkiyede az onem verilen bir alan. Sonra bir cok kisinin basini agritiyor. Bende bu konularda yardim etmeye calisiyorum. 😄

Estagfurullah hocam, teşekkürler yorumunuz icin. Arastirip insanlara iyi oneriler sunmak istiyorum. Elektronik Türkiye'de az onem verilen bir alan. Sonra birçok kisinin basini agritiyor. Bende bu konularda yardim etmeye calisiyorum. 😄

Araştırıp yardımcı olmak en doğru bilgiye ulaşmayı hızlandırır sağ olun.

Araştırıp yardımcı olmak en doğru bilgiye ulaşmayı hızlandırır sağ olun.
Rica ederim hocam, iyi gunler diliyorum. Bir sorunuz olursa ozellikle monitor alakali, etiketliyebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı