Rehber Valorant Günlüğü #4 Gamesense Hakkında Bilgiler

Badrar

Hectopat
1-) GameSense Nedir ?

Gamesense'in türkçe anlamı oyun anlayışıdır. Anlamından da anlayabileceğiniz gibi oyun bilgisi, oyun anlayışı, oyun mantığı gibi anlamları da taşımaktadır. Gamesense, genelde bir oyun modunda (Dereceli gibi) oyunu uzun süre oynayan oyuncuların öğrendikleri, kavradıkları bilgilerin bütününe denmektedir. Örnek vermek gerekirse bir oyuncunun pozisyonunu tahmin etme, Valorant için kullanılan yetenekler hatta aim'i hangi noktaya tuttuğunuz bile game sense'inizi göstermektedir.

2-) Kendinizi analiz edin ve eleştirin

Kendinizi 3.Taraftan bakan birisi olarak görmek, yaptığınız hataları ve doğruları daha anlaşılır biçimde fark etmenizi sağlar. Dolayısı ile burada çok büyük bir etken söz konusu. Bu analiz etmeyi de oyun içerisinide yapmanıza gerek yok. Eğer oynadığınız oyunu başından sonuna kadar kayıt edebilidi iseniz verdiğiniz infoları, verdiğiniz kararları, verdiğiniz odağınızı vb. aklınıza gelebilecek her şeyi sanki bir "KOÇ" gibi analiz edebilirsiniz.

3-) TUTARSIZ DEĞİLSİNİZ

Bunu eklememdeki en büyük sebep, bazı arkadaşlarda "Aimim çok kötü, Ben çok kötü bir oyuncuyum, Dibimdeki adama 15 mermi attım 1 mermi tutturamadım" gibi tutarsızlık ile alakalı konularda bahsederler kendilerinden. Fakat bu, kesinlikle yapılmaması gereken birşey. Eğer sen, tutarsız olduğunu her konu anında belirtirsen (sadece kendine veya arkadaşlarına fark etmez) gireceğin hemen hemen bütün oyunlarda bu kafa yapısında oynayacaksın ve potansiyelini dışarı aktaramayacaksın. Bu yüzden kendinize her zaman "TUTARSIZ DEĞİLİM !" demeyi ihmal etmeyin. Bu, düşünce olarak hemen ikna edilemeyebilir birşey, fakat her tekrar edildiğinde kas hafızası dediğimiz konu, bunu artık benimsiyecek ve siz daha bunu söylemeden "TUTARSIZ BİR OYUN" oynayacaksınız.

4-) Karar Verme Nedir ve Nasıl Geliştirilir ?

Karar vermek özetle, oyununuzdaki tercihleri, yapmanız gerekenleri ve zor bir durumda kaldığınızda düşüneceğiniz alternatif fikirlerdir. Bunları geliştirmenin en iyi yöntemi 1.Kısım`da bahsetttiğim gibi bir video ile kendinizi analiz ederek geliştirebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak anlamında buranın altına bir kaç bilgi bıraktım. Bunlardan yola çıkarak kendinize bu konuda yardımcı olabilirsiniz.

Kararlar Nasıl Verilir?
Kararı tespit edin. Karar vermeniz gerektiğini belirleyin ve kararın sonuçlarını (kabaca) kestirin.
Hedeflerinizi belirleyin.
Bilgi toplayın.
Seçeneklerinizi saptayın.
Seçeneklerinizi tartın.
Tercih ettiğiniz opsiyonu seçin.
Önceliklerinizi ve hedeflerinizi sorgulayın !

5-) Harita Bilgisi

Öncelikle şunu dipnot olarak belirtmekte fayda var. Harita Bilgisi, Gamesense`nin %60`ını kapsamaktadır. Dolayısı ile bu konuya dikkat etmeniz çok önemlidir. Harita Bilgisi aşağıda belirtilen madderlerin toplanmış bir kategorisidir.

1-) Oynadığınız haritada saldırı/savunma kısımlarını bilmek
2-) Bulunduğunuz oynanış tarafına (saldırı/savunma) göre yapabildiğiniz ekstralar. Örneğin : Lurke atmak vb.
3-) Oynadığınız haritada Kör - Sis - Atılmak - Sarsma Atmak vb. skilleri nerelere atmanız gerektiği
4-) Bombayı nereye kurmanız gerektiği
5-) Kurduğunuz bomba`nın ne kadar sürede kurulduğunu, çözeceğiniz bomba`nın ne kadar sürede çözüldüğünü, bomba kurulunca ne kadar süre vakit kaldığını bilmeniz
6-) Bomba alanlarına girdiğiniz zaman düşmanların olabilecek pozisyonlarını kontrol etmeniz vb.

Bu tarz çoğu konular Harita Bilgisi`dir ve bunlara gerçekten dikkat etmeniz gerekmektedir.

6-) Her Harita için Püf Noktaları ve Stratejileri Öğrenin

Burada da belirtildiği üzere bazı haritalar vardır, saldırısı çok kolaydır. Bazı haritalar ise savunması daha kolaydır. Bu bahsedilen 2 konu da birbirlerinin zıttı konuları tam tersi olarak dezavantaj`a sürüklemekte. Ama bunlardan sıyrılmanıza, bunları önemsiz hale getirmeye kadar varan bir Püf noktası veya Stratejisi vardır. Burada örnekler ile bahsedeceğim.

1.Örnek : Haven da saldırı tarafısınız. A Bölgesine girmek kolaydır, fakat geri alması da aynı orantılı olarak kolaydır. B Bölgesine ise girmek zordur, fakat haritanın ortasından B ye girmek çok daha kolay olabilir.

2.Örnek : Ascent de savunma tarafısınız. B Bölgesine girmek kolaydır, fakat birçok yeri girerken yada girdiğinizde kontrol etmeniz gerekmekte ve tamamiyle kontrolü elinize almanız gerekmekte. A Bölgesine ise girmek daha zordur, fakat hızlı bir takım oyunu ile girilmesi zor olan bomba bölgesi bir anda aşırı kolay olabilir. Yani zamanında girmeniz, karşı takımın arkadaşlarının yerşelmesine engel olabilir, hatta ReTake (Geri Alma) çabasını boşa çıkartabilir.

7-) Rotasyonlar

Burada saldırı da olsanız, savunma da olsanız bilmeniz gereken yegane konudur. Karşı takımı analiz edebilen bir oyuncu rotasyonları da biliyor ise, ona karşı kazanmak neredeyse imkansızdır. Bir nevi "Wallhack" gibi düşünebilirsiniz. Adam sizi görmese bile sizin yaptıklarınızı bildiğini bir düşünün isterseniz. İşte bu birçok oyuna yön veren bir yetenek/bilgi dir. Burada birkaç örnek vererek sizlere anlatılmak isteneni açıklayacağım.

Örnek : Bind Haritası`nda B oyuncususunuz ve A Bölgesi, karşı takım tarafından ele geçirilmeye çalışılıyor. Sizin B Bölgesinin içinden A Bölgesine varış süreniz bir rotasyondur.

8 -)DUR! Unutma !

Arkadaşlar çoğu oyunda hemen hemen hepimizin yaptığı bir konudur bu aslında. Durmayı bilmiyoruz. Bir kişiyi öldürdün, 2.kişiyi öldürmeye gidiyorsun, sonra 3-4 ve pat öldün. Bu tarz konuyu/durumu takım arkadaşlarına anlatan, isyan eden yüzlerce hatta binlerce garanti oyuncu vardır. Bunları yapmamak sizin o kişi kesin ve net olarak öldürmenize hatta riske atmamanıza sebebiyet verir.

9-) Tur başında ölme !

Yani aslında madde de az çok nedeni belli olduğunu düşünüyorum. Fakat size detaylandırmayacak değilim. Arkadaşlar şimdi size 1 soru soracağım bunun cevabı ile alakalı

Bir tane oyununuzda, daha oyunun başında 1 kişi sizi öldürdü ve arkadaşınız, sizi öldüren oyuncuyu öldürdü ve arkadaşınız ölmedi. Diğer oyununuzda ise, daha oyunun başında 1 kişi sizi öldürdü ve 5v4 başlandı. Hangisi sizin için daha yararlı ?

Cevap :
İkiside değil.
Nedeni : Tabi ki çoğunluğumuz ilk bahsettiğim olay örgüsünün yararlı olduğunu söyleyecek. Fakat aslında ikiside yapılmaması gereken birşey. Zorda kalmadıkça bu durumu sergilemek, iki türlü de takımını zor bir durumun ortasında bırakmana sebebiyet verir. Sonuçta, bedavaya alınan bir öldürme kesinlikle paha biçilemezdir.

10-) Suçu takımına atma, kendinde ara ve düzelt !

Bu konu da çoğu zaman bahsedilmekte. "106 Kişi vuruyorum Demir 2 yim. - 30 Vuruyorum, İmmortal adamlar gelmiş taşıyorum, ama ben Platım ve çıkamıyorum" gibisinden tonlarca hikaye duyarız arkadaşlar. Bazıları tabi ki gerçektir ona diyecek lafımız yok. Fakat 1 kişinin bile 1v5 yaparak oyunu domine etme potansiyeli olduğunu düşünürsek, burda sadece takımındaki herhangi bir oyuncuya kızmak çok yersiz ve haksızlık olur. Bu tarz kaybettiğiniz durumlarda suçu takımınıza atmadan önce kendinizi ve takımınızı analiz edin ve ne yapması gerektiğini önerin. Unutmayın, ona yapacağınız suçlama, birdaha oynayamamasına sebebiyet verebilir. Adamın beli sonradan potansiyeli çıktı takım dönme eşiğine geldi. Fakat bu suçlamalarınız, psikolojik baskılarınız yüzünden adamın en önemli gereksinimlerden biri olan
"MENTALİTE" sini hepten çökertmiş oluyorsunuz. Yapmamakta fayda var :)

11-) Comminication (İletişimini) düzelt !

İletişim, Gamesense`nin %25 ini kapsamaktadır. Dolayısı ile bu konuda hem çok fazla detaya inmeye gerek yok, hem de ne kadar önemli olduğunun konuşulmasına gerek yok. Fakat öneriler verilebilir. Mesela ;

a-) Vereceğiniz infonun çok detaylı olmasına gerek yok

Örneğin Bind Haritasında B Bölgesini Geri Almaya Çalışan Bir Oyuncuya : "1 Tane Penceredeki Kutunun Arkasında Bombaya Bakıyor, 1 Tane Işınlanma Portalının İlerisinde Viper LineUp a Yatmış Bekliyor, 1 Tanesi Dirsek Tarafından arkandan seni vurmaya geliyor Sülo !"

gibi gereksiz açıklamalar yapmaya gerek yok. Az olsun öz olsun.

12-) Tradelere (Karşılıklı 1 v 1 lerde) kazanınca aynı yerde durma !

Her zaman yer değiştirmeye özen gösterin arkadaşlar, Sanki "Omen Teleport Skilli" kullanmış gibi bir durumu karşı tarafa yaşatmak, adamın crossu`ndan (hedefinden) çıkmanıza sebebiyet verir.

13-) Çok kill alıyorsun diye iyi oynadığını sanma, büyük ihtimal KÖTÜ OYNADIN.

Zaten 10.Madde de detaylı olarak anlattığımı düşünüyorum. Orada açıklananlara bakarak mu maddenin başlığını kendinize ders edinebilir iseniz, bu sorun ortadan kalkar.

14-) Her Şey Nasıl Hatırlanır ?

Sizlere bir soru soruldu. Sorunun cevabını kendinizce düşünün. Sonra cevap`a bakabilirsiniz.

Cevap :
Hatırlanmaz, Bilinir.
Nedeni : Bunların hepsinde bilgi sahibi olmanız gerekmekte. Bunları bilen bir insan, hatırlamak zorunda kalmaz. Dolayısı ile başarıya doğru her zaman bu anlatılanları sadece anlatmakla kalmaz, aynı zaman da gösterir.

Umarım yararlı olmuştur.

Hocam ufak bir göz gezdirdim ve bana kalırsa çok yararlı bir rehber. Daha öncelerden kendime uygun hassasiyeti bulmakta çok zorlanıyordum şimdi ise güzel bir hassasiyet ayarı bulup üzerine yoğunlaştım ve muazzam geliştim.

Hocam ufak bir göz gezdirdim ve bana kalırsa çok yararlı bir rehber. Daha öncelerden kendime uygun hassasiyeti bulmakta çok zorlanıyordum şimdi ise güzel bir hassasiyet ayarı bulup üzerine yoğunlaştım ve muazzam geliştim.
Ne demek çok teşekkür ederim. Zaten amacım, bu tarz bilgiler detaylı paylaşılmadığı için seri oluşturmaktı. İnsanlar, aradıkları bütün bilgileri bulabilsin diye paylaştım. Memnun kalmana sevindim hocam.

1-) gamesense nedir?

Gamesense'in Türkçe anlamı oyun anlayışıdır. Anlamından da anlayabileceğiniz gibi oyun bilgisi, oyun anlayışı, oyun mantığı gibi anlamları da taşımaktadır. Gamesense, genelde bir oyun modunda (dereceli gibi) oyunu uzun süre oynayan oyuncuların öğrendikleri, kavradıkları bilgilerin bütününe denmektedir. Örnek vermek gerekirse bir oyuncunun pozisyonunu tahmin etme, Valorant için kullanılan yetenekler hatta Aim'i hangi noktaya tuttuğunuz bile Game sense'inizi göstermektedir.

2-) kendinizi analiz edin ve eleştirin

Kendinizi 3.taraftan bakan birisi olarak görmek, yaptığınız hataları ve doğruları daha anlaşılır biçimde fark etmenizi sağlar. Dolayısı ile burada çok büyük bir etken söz konusu. Bu analiz etmeyi de oyun içerisini de yapmanıza gerek yok. Eğer oynadığınız oyunu başından sonuna kadar kayıt edebilidi iseniz verdiğiniz infoları, verdiğiniz kararları, verdiğiniz odağınızı vb. aklınıza gelebilecek her şeyi sanki bir "koç" gibi analiz edebilirsiniz.

3-) tutarsız değilsiniz

Bunu eklememdeki en büyük sebep, bazı arkadaşlarda "aimim çok kötü, ben çok kötü bir oyuncuyum, dibimdeki adama 15 mermi attım 1 mermi tutturamadım" gibi tutarsızlık ile alakalı konularda bahsederler kendilerinden. Fakat bu, kesinlikle yapılmaması gereken bir şey. Eğer sen, tutarsız olduğunu her konu anında belirtirsen (sadece kendine veya arkadaşlarına fark etmez) gireceğin hemen hemen bütün oyunlarda bu kafa yapısında oynayacaksın ve potansiyelini dışarı aktaramayacaksın. Bu yüzden kendinize her zaman "tutarsız değilim!" demeyi ihmal etmeyin. Bu, düşünce olarak hemen ikna edilemeyebilir bir şey, fakat her tekrar edildiğinde kas hafızası dediğimiz konu, bunu artık benimsiyecek ve siz daha bunu söylemeden "tutarsız bir oyun" oynayacaksınız.

4-) karar verme nedir ve nasıl geliştirilir?

Karar vermek özetle, oyununuzdaki tercihleri, yapmanız gerekenleri ve zor bir durumda kaldığınızda düşüneceğiniz alternatif fikirlerdir. Bunları geliştirmenin en iyi yöntemi 1.kısım'da bahsetttiğim gibi bir video ile kendinizi analiz ederek geliştirebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak anlamında buranın altına birkaç bilgi bıraktım. Bunlardan yola çıkarak kendinize bu konuda yardımcı olabilirsiniz.

kararlar nasıl verilir?
kararı tespit edin. Karar vermeniz gerektiğini belirleyin ve kararın sonuçlarını (kabaca) kestirin.
hedeflerinizi belirleyin.
bilgi toplayın.
seçeneklerinizi saptayın.
seçeneklerinizi tartın.
tercih ettiğiniz opsiyonu seçin.
önceliklerinizi ve hedeflerinizi sorgulayın!

5-) harita bilgisi

Öncelikle şunu dipnot olarak belirtmekte fayda var. Harita bilgisi, Gamesense'nin %60'ını kapsamaktadır. Dolayısı ile bu konuya dikkat etmeniz çok önemlidir. Harita bilgisi aşağıda belirtilen madderlerin toplanmış bir kategorisidir.

1-) oynadığınız haritada saldırı/savunma kısımlarını bilmek
2-) bulunduğunuz oynanış tarafına (saldırı/savunma) göre yapabildiğiniz ekstralar. Örneğin: Lurke atmak vb.
3-) oynadığınız haritada kör - sis - atılmak - sarsma atmak vb. skilleri nerelere atmanız gerektiği
4-) bombayı nereye kurmanız gerektiği
5-) kurduğunuz Bomba'nın ne kadar sürede kurulduğunu, çözeceğiniz Bomba'nın ne kadar sürede çözüldüğünü, bomba kurulunca ne kadar süre vakit kaldığını bilmeniz
6-) bomba alanlarına girdiğiniz zaman düşmanların olabilecek pozisyonlarını kontrol etmeniz vb.

Bu tarz çoğu konular harita Bilgisi'dir ve bunlara gerçekten dikkat etmeniz gerekmektedir.

6-) her harita için püf noktaları ve stratejileri öğrenin

Burada da belirtildiği üzere bazı haritalar vardır, saldırısı çok kolaydır. Bazı haritalar ise savunması daha kolaydır. Bu bahsedilen 2 konu da birbirlerinin zıttı konuları tam tersi olarak Dezavantaj'a sürüklemekte. Ama bunlardan sıyrılmanıza, bunları önemsiz hale getirmeye kadar varan bir püf noktası veya stratejisi vardır. Burada örnekler ile bahsedeceğim.

1.örnek: Haven da saldırı tarafısınız. A bölgesine girmek kolaydır, fakat geri alması da aynı orantılı olarak kolaydır. B bölgesine ise girmek zordur, fakat haritanın ortasından b ye girmek çok daha kolay olabilir.

2.örnek: Ascent de savunma tarafısınız. B bölgesine girmek kolaydır, fakat birçok yeri girerken ya da girdiğinizde kontrol etmeniz gerekmekte ve tamamiyle kontrolü elinize almanız gerekmekte. A bölgesine ise girmek daha zordur, fakat hızlı bir takım oyunu ile girilmesi zor olan bomba bölgesi bir anda aşırı kolay olabilir. Yani zamanında girmeniz, karşı takımın arkadaşlarının yerşelmesine engel olabilir, hatta retake (geri alma) çabasını boşa çıkartabilir.

7-) rotasyonlar

Burada saldırı da olsanız, savunma da olsanız bilmeniz gereken yegane konudur. Karşı takımı analiz edebilen bir oyuncu rotasyonları da biliyor ise, ona karşı kazanmak neredeyse imkansızdır. Bir nevi "wallhack" gibi düşünebilirsiniz. Adam sizi görmese bile sizin yaptıklarınızı bildiğini bir düşünün isterseniz. İşte bu birçok oyuna yön veren bir yetenek/bilgidir. Burada birkaç örnek vererek sizlere anlatılmak isteneni açıklayacağım.

örnek: Bind haritası'nda b oyuncususunuz ve a bölgesi, karşı takım tarafından ele geçirilmeye çalışılıyor. Sizin b bölgesinin içinden a bölgesine varış süreniz bir rotasyondur.

8 -)dur! Unutma!

Arkadaşlar çoğu oyunda hemen hemen hepimizin yaptığı bir konudur bu aslında. Durmayı bilmiyoruz. Bir kişiyi öldürdün, 2.kişiyi öldürmeye gidiyorsun, sonra 3-4 ve pat öldün. Bu tarz konuyu/durumu takım arkadaşlarına anlatan, isyan eden yüzlerce hatta binlerce garanti oyuncu vardır. Bunları yapmamak sizin o kişi kesin ve net olarak öldürmenize hatta riske atmamanıza sebebiyet verir.

9-) tur başında ölme!

Yani aslında madde de az çok nedeni belli olduğunu düşünüyorum. Fakat size detaylandırmayacak değilim. Arkadaşlar şimdi size 1 soru soracağım bunun cevabı ile alakalı.

bir tane oyununuzda, daha oyunun başında 1 kişi sizi öldürdü ve arkadaşınız, sizi öldüren oyuncuyu öldürdü ve arkadaşınız ölmedi. Diğer oyununuzda ise, daha oyunun başında 1 kişi sizi öldürdü ve 5V4 başlandı. Hangisi sizin için daha yararlı?

Cevap:
ikisi de değil.
Nedeni: Tabii ki çoğunluğumuz ilk bahsettiğim olay örgüsünün yararlı olduğunu söyleyecek. Fakat aslında ikisi de yapılmaması gereken bir şey. Zorda kalmadıkça bu durumu sergilemek, iki türlü de takımını zor bir durumun ortasında bırakmana sebebiyet verir. Sonuçta, bedavaya alınan bir öldürme kesinlikle paha biçilemezdir.

10-) suçu takımına atma, kendinde ara ve düzelt!

Bu konu da çoğu zaman bahsedilmekte. "106 kişi vuruyorum demir 2'yim. - 30 vuruyorum, immortal adamlar gelmiş taşıyorum, ama ben platım ve çıkamıyorum" gibisinden tonlarca hikaye duyarız arkadaşlar. Bazıları tabii ki gerçektir ona diyecek lafımız yok. Fakat 1 kişinin bile 1V5 yaparak oyunu domine etme potansiyeli olduğunu düşünürsek, burada sadece takımındaki herhangi bir oyuncuya kızmak çok yersiz ve haksızlık olur. Bu tarz kaybettiğiniz durumlarda suçu takımınıza atmadan önce kendinizi ve takımınızı analiz edin ve ne yapması gerektiğini önerin. Unutmayın, ona yapacağınız suçlama, bir daha oynayamamasına sebebiyet verebilir. Adamın beli sonradan potansiyeli çıktı takım dönme eşiğine geldi. Fakat bu suçlamalarınız, psikolojik baskılarınız yüzünden adamın en önemli gereksinimlerden biri olan.
"Mentalite"sini hepten çökertmiş oluyorsunuz. Yapmamakta fayda var :)

11-) comminication (iletişimini) düzelt!

İletişim, Gamesense'nin %25'ini kapsamaktadır. Dolayısı ile bu konuda hem çok fazla detaya inmeye gerek yok, hem de ne kadar önemli olduğunun konuşulmasına gerek yok. Fakat öneriler verilebilir. Mesela;

a-) vereceğiniz infonun çok detaylı olmasına gerek yok.

Örneğin bind haritasında b bölgesini geri almaya çalışan bir oyuncuya: "1 tane penceredeki kutunun arkasında bombaya bakıyor, 1 tane ışınlanma portalının ilerisinde Viper lineup a yatmış bekliyor, 1 tanesi dirsek tarafından arkandan seni vurmaya geliyor sülo!"

Gibi gereksiz açıklamalar yapmaya gerek yok. Az olsun öz olsun.

12-) tradelere (karşılıklı 1 v 1 lerde) kazanınca aynı yerde durma!

Her zaman yer değiştirmeye özen gösterin arkadaşlar, sanki "Omen teleport skilli" kullanmış gibi bir durumu karşı tarafa yaşatmak, adamın Crossu'ndan (hedefinden) çıkmanıza sebebiyet verir.

13-) çok kill alıyorsun diye iyi oynadığını sanma, büyük ihtimal kötü oynadın.

Zaten 10.madde de detaylı olarak anlattığımı düşünüyorum. Orada açıklananlara bakarak mu maddenin başlığını kendinize ders edinebilir iseniz, bu sorun ortadan kalkar.

14-) her şey nasıl hatırlanır?

Sizlere bir soru soruldu. Sorunun cevabını kendinizce düşünün. Sonra Cevap'a bakabilirsiniz.

Cevap:
hatırlanmaz, bilinir.
Nedeni: Bunların hepsinde bilgi sahibi olmanız gerekmekte. Bunları bilen bir insan, hatırlamak zorunda kalmaz. Dolayısı ile başarıya doğru her zaman bu anlatılanları sadece anlatmakla kalmaz, aynı zaman da gösterir.

Umarım yararlı olmuştur.

Dia elodayım. Yaptığım yanlışları biliyorum. Fakat düzeltemiyorum yanlışlarımı. Her seferinde aynı şekilde ölüyorum. Bu sefer düzeltmeye çalışacağım.

Dia elodayım. Yaptığım yanlışları biliyorum. Fakat düzeltemiyorum yanlışlarımı. Her seferinde aynı şekilde ölüyorum. Bu sefer düzeltmeye çalışacağım.
İnsan, alıştığı bir davranıştan veya düşünceden artık hangi terimi kullanmak istersen, bir anda başka bir sisteme geçince hemen düzeltemez zaten. Burada ki amaç, ne kadar erken fark edilebilir ise o kadar düzeltmenin erken olması. Bir anda düzelebilecek birşey değil canını sıkma dostum :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı