Rehber Valorant Günlüğü #5 E-SPOR Hakkında Bilgiler

Badrar

Hectopat
Katılım
16 Nisan 2020
Mesajlar
138
Çözümler
2
Hepinize merhabalar dostlar. Konuya, her zaman ki gibi fazla uzatmadan gireceğim. Burada bazı kaynaklar edinmem gerekiyordu. Zaten maddelerin yanına "<- Kaynak" diye ekledim. Tıklayarak, kaynağa bakabilirsiniz.

1-) E-SPOR Nedir ve Amacı Nedir ?

E-Spor
online (çevrimiçi) oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik Spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup, oyun oynayabilecekleri bir spor olarak tanımlanabilir. Diğer spor müsabakalarındaki gibi E-Spor müsabakalarında da kişiler veya takımlar karşı karşıya getirilir ve çeşitli yeteneklerinin konuşacağı, oyunu izlemesi ve yapması keyifli bir ortam oluşturulur. Diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektirir. Günümüzde ulusal ve uluslararası birçok e-Spor turnuvası düzenlenmektedir. Bu turnuvalar oyunculara rekabet edecekleri profesyonel bir ortam sağlayarak elektronik spor ve sporcu kavramlarının gelişmesi ve yaygınlaşmasına büyük katkı sağlamıştır. Her geçen gün düzenlenen resmi ve özel turnuvaların sayısı ve bu turnuvalara gösterilen ilgi artmakta, buna bağlı olarak da e-Sporcuların bunu profesyonel bir meslek olarak icra etmesinin önü açılmaktadır.

2-) E-Sporun Yararları Ve Zararları Nelerdir ?

Öncelikle bunu bilmenizde fayda var. Her spor dalı, kendi içinde tehlikeli ve faydalı özellikler içermektedir. Bugün Dünya’nın en popüler sporu Futbol bile Dünya’nın en tehlikeli 10 sporu içinde yer almaktadır.

Örneğin boks, araba yarışları, güreş, halter vb. gibi sporların yararı ve zararı bulunmaktadır.

Dolayısıyla e-Spor terimini bahsederken bunların Yararlarını ve Zararlarını bilmekte fayda var.

E-spor konusundaki önyargılar:
1-
Sadece bilgisayarda oyun oynamak,
2- Boşa zaman geçirmek,
3- Obezite tehlikesi,
4- Hareketsiz yaşam,
5- Asosyal gelişim,
6- Oyun bağımlılığı ve çok daha fazlası.


E-spor’un olumlu etkileri:
1-
Takım çalışmasını öğrenme,
2- Birçok oyuncu bilgisayar başında farklı kültürlerdeki oyuncular ile farklı dillerde iletişim kurabildiğinden dil öğrenebilme imkanı,
3- Stratejik, analitik düşünme ve hızlı karar verebilme yeteneği sağlaması,
4- El, göz ve zihin koordinasyonu sağlaması,
5- Teknolojik bilgi ve becerilerinin arttırılması,
6- Farklı kültürlerin tanınabilmesi ve farklı kültürlerdeki insanlarla arkadaşlık kurabilmesi,
7- Oyunların temelinin matematik olmasından hareketle çocuklara oyunlar üzerinden ders öğretilebilmesi,
8- Strateji oyunu oynayan çocuklarda görev yönetimini arttırması,
9- Liderlik vasfının geliştirilmesi,


Sonuç olarak normal bir spor olmasa da e-sporun kişisel gelişime katkı sağladığı ve zararlı alışkanlıklardan koruduğu ortadadır. Tabi ki her sporda olduğu gibi çeşitli olumsuz tarafları bulunsa da önemli olan e-sporların sağlığı tehlikeye atmayacak şekilde bilinçli yapılmasıdır.

3-) E-Sporun Ülkemizdeki Konumu <- Kaynak

Birçok insan için hobi olan bilgisayar oyunları son birkaç yılda elektronik spor olarak tanımlanan bir sektör doğurmuş ve artık standart spor müsabakaları gibi turnuvalar düzenlenir hale gelmiştir. Halihazırda bilgisayar ve konsol oyunlarının ekonomik hacmi 1 milyar doların üzerindeyken bu oyunların profesyonel manada oynandığı e-spor turnuvaları ise neredeyse 1 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaşmıştır. Bu turnuvalarda verilen para ödülleri ise artık milyon dolarlarla telaffuz edilmeye başlanmıştır. Görüleceği üzere başlangıçta neredeyse ebeveynlerin tamamı tarafından “çocukların gelişimine zarar veriyor(!)” denilen oyunlar standart bir meslekten çok daha ciddi ekonomik imkanlar sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Tabi ki Elektronik Spor her ne kadar bir "SPOR" gibi gözükse de bunların da Maddi ve Hukuki kanunları ülkemizde mevcut. Dolayısıyla bunları bilmekte fayda var. Ayrıca, E-Sporcular, vergilendirmeye tabidir.

Ülkemizde ise oldukça erken sayılabilecek bir tarih olan 2011 yılında Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu kurulmuş ancak 2013 yılında lağvedilerek (Bir kuruluşu ya da kurumu kaldırmak) Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu’na bağlanmıştır. Bu federasyonda asbaşkanlık olarak temsil edilmektedir. Bu nedenle yasal manada henüz bir altyapı olduğundan bahsetmemiz pek mümkün değil. Türkiye’de herhangi bir mevzuat olmamasına rağmen e-sporcuların herhangi bir hukuki korumalarının olmadığını iddia etmek pek mümkün değil. Türkiye’de e-sporcular Borçlar Kanunu ve İş Kanunu uyarınca işçi statüsündedirler ve işçilerin bütün hukuki korumalarına sahiptirler. Bu uygulamanın Dünya’da e-spor sektörünü yöneten Riot Games’in kurallarından önemli manada farkı bulunmaktadır. Şöyleki, Riot Games sadece en üst ligde oynayan e-sporcuları profesyonel saymışken Türk Hukuku’na göre bir e-sporcunun ücret alması profesyonel sayılması için yeterlidir. Zira ücret aldığı anda kanunun sağladığı hukuki korumalardan yararlanacaktır.

-E-Spor Hukuku ve E-Spor Hukuku Avukatı Neler Yapar ?

-E spor oyuncularının sponsorluk veya takım sözleşmelerinin düzenlenmesi ve ilişkilerin düzenlenmesine dair hukuki altyapının kurulması.

-E-spor alanında karşılaşılabilecek doping ya da disiplin yaptırımları gibi cezalara karşı e-sporcuların haklarının korunması.

-E-spor oyuncularının iş ve sosyal güvenlik hakları ile fikri mülkiyet ve vergi hukuku kapsamındaki haklarının korunması ve bu hakların savunulması.

-E-Spor Takımları ve Oyuncuları ile E-Spor Destekleyicileri arasındaki Sponsorluk Sözleşmelerinin hazırlanması, sponsorluk ve destek kapsamının belirlenmesi, dijital ortaklıkların hukuki altyapısının düzenlenmesi

-E-spor organizasyonlarının hukuki çerçevesinin belirlenmesi, organizasyonu yapanlar ile yayıncı kuruluşlar, takımlar ve e-spor oyuncuları arasındaki sözleşmelerin düzenlenmesi

-Tüm digital oyunlar ve e-spor organizasyonlarının ulusal ya da uluslar arası düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar açısından bütünlük doğru yönetim ve etkinliği amaçlayan kurallar dahilinde yönetilmesine hukuki açıdan katkı sağlamak.

-E-spor organizasyonlarının şeffaflığını ve doğruluğunu tehlikeye atabilecek her türlü hile, doping, şike… gibi cezai yaptırıma neden olacak eylemlere karşı hukuki zeminin doğru bir şekilde kurulmasının sağlanması.


4-) E-Sporcu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir ? <- Kaynak

Öncelikle sizlere gerekli olan en önemli şeylerden bir tanesi E-Spor Lisansı`dır. Fakat E-sporcu lisansınızı almak için T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurmanız gerekiyor. E-sporcu lisansı almak için gerekli belgeler ise şu şekilde:


E-Sporcu Lisansı Almak İçin İhtiyaçlarımız ?

1- TC kimlik numarası beyanı
2- Sağlık raporu
3- Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş tescil fişi (“Gençlik ve Spor Bakanlığı tescil fişi” araması yaparak belgeyi indirebilirsiniz.)
4- 2 adet vesikalık fotoğraf


Evraklarınızın Tamamlandığını var saydıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı İlçe Müdürlüklerine gidip başvurunuzu yapabilirsiniz. Tabii 18 yaşından küçükseniz bu başvuru sırasında velinizin de yanınızda olması gerektiğini hatırlatmadan geçmeyelim. Bunlar dışında tabi ki ihtiyacınız olan gereksinimler bulunmakta. Elektronik Spor kariyeri yapacağınız oyun için bu şartları karşılamanız gerekmekte (Kendinizi kanıtlamanız gerekmekte).

E-Sporcu Olmak İçin Gereksinimlerimiz ?

1- Mentalitenizi düzgün tutun
2- PC ekipmanlarınızı yükseltin
3- Antrenman/Pratik yapın (EN GEREKLİSİ !)
4- Kendinize Gayri-Resmi (Resmi olmayan, fakat "Resmi" statüsüne amaçlayan ve hedefleyen) bir takım bulun
5- "Valorant Günlüğü 1-3 ve 4. Kısımlarda paylaştığım bilgileri kendinize işleyin :D

5-) Valorant`da E-Spor durumu nasıl ?


Şimdi, normalde bu konu çok detaylı bir konu. Dolayısı ile aklıma geldiği kadar, bütün soruları bu konu babında açıklamaya çalışacağım. Şimdi öncelikle bilmeniz gereken birşey var. Siz, eğer ki "YURT DIŞI"`nda bir E-Sporcu olmak istiyor iseniz, artık çok geç. Çünkü, her birşey`in sistemi olduğu gibi bunun da bir sistemi mevcut.

a-) Peki Bu Sistem Nedir ?

Bu sistemin işleyişi şöyledir. Bir oyun, çıktığı andan 2 yıl sonrasına kadar belirli bir Alış-Veriş pazarı mevcuttur. Bu pazardaki ürünler "OYUNCULARIN" ta kendisidir. 2 Yıl boyunca takımlar, takımlarına oyuncular katar. Bu takımlar 2 yıl dolduktan sonra genel olarak durdururlar.
Screenshot_1.png


Sistem, Ekran Görüntüsünde gözüktüğü gibidir.

b-) Maddi Sistem Takımları İle Kariyer Sistem Takımları Arasındaki Fark Nedir ?

Maddi Takımlar genellikle, piyasaya transfer olabilecek, yapacağı Elektronik Spor dalından oyunlara, eğitimlerini tamamlayarak piyasaya oyuncular çıkararak yükselmeye/büyümeye çalışan takımlardır.

Kariyer Takımları ise genellikle, o oyun süreci boyunca var olan veya o oyunlardan sonraki diğer oyunlarda devam eden, oyuncuların kariyerlerini devam ettirmeyi amaçlayan ve bunun üzerinden yükselmeye/büyümeye çalışan takımlardır.

c-) Neden 2 Yıl Sonra Oyuncu Alış-Verişleri Durur ?

Bunun başlıca sebeplerinden birisi hali hazırdaki oyuncuların ve onlardan sonra gelecek oyuncuların var olmasından kaynaklıdır. Sistem mantığı şu yönde izlemekte ;

Ana takım oyuncularının kariyer devri bitti -> akademi oyuncularından seçilen kişi, ana takım oyuncusu olarak devam etti.

Şeklinde devam etmekde. Avrupa`da bu sistem böyle işlemekte. Fakat E-Spor, Türkiye`ye yeni oturmaya başlayan bir sistem olduğu için bu süre oyunun çıktığı süreden itibaren üçüncü yılına kadar sürebilir. Tabi bu verdiğimiz süre bile değişkenlik gösterebilir (oyunun çıktığı süre de dahil 2.5 ila 3 yıl bile olabilir).

d-) Ana Takım Oyuncuları veya Akademi Takımı Oyuncuları Neye Göre Seçiliyor ?

Genellikle yaşa göre seçilmekteler. 14-16 Yaş aralığında olan insanlar, 16 yaşına kadar turnuvalara vb. kariyerlere katılmaya hak kazanamadıkları için buralara aktarılır ve burada bahsedilen konunun gereksinimi gelene kadar eğitim görürler. 16-24 (Bu sayı, bazı oyuncular için fazlalaşabilir) Yaş aralığında olan oyuncular ise, kendilerini oyunda göstererek (Rank, CV, Tecrübe vb.) ana takımda yer almaya başlarlar. Ana takım oyuncularının kariyerleri bittikten sonra, akademi oyuncuları onların yerini alır ve bu, o oyun içerisinde e-spor durma noktasına gelene kadar (pazar bitene kadar) devam eder ve son bulur.

Umarım yararlı bir içerik olmuştur. Herhangi bir sorunuz varsa elimden geldiği kadar bilgilendirmeye çalışacağım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hepinize merhabalar dostlar. Konuya, her zaman ki gibi fazla uzatmadan gireceğim. Burada bazı kaynaklar edinmem gerekiyordu. Zaten maddelerin yanına "<- Kaynak" diye ekledim. Tıklayarak, kaynağa bakabilirsiniz.

1-) E-SPOR Nedir ve Amacı Nedir ?

E-Spor
online (çevrimiçi) oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik Spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup, oyun oynayabilecekleri bir spor olarak tanımlanabilir. Diğer spor müsabakalarındaki gibi E-Spor müsabakalarında da kişiler veya takımlar karşı karşıya getirilir ve çeşitli yeteneklerinin konuşacağı, oyunu izlemesi ve yapması keyifli bir ortam oluşturulur. Diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektirir. Günümüzde ulusal ve uluslararası birçok e-Spor turnuvası düzenlenmektedir. Bu turnuvalar oyunculara rekabet edecekleri profesyonel bir ortam sağlayarak elektronik spor ve sporcu kavramlarının gelişmesi ve yaygınlaşmasına büyük katkı sağlamıştır. Her geçen gün düzenlenen resmi ve özel turnuvaların sayısı ve bu turnuvalara gösterilen ilgi artmakta, buna bağlı olarak da e-Sporcuların bunu profesyonel bir meslek olarak icra etmesinin önü açılmaktadır.

2-) E-Sporun Yararları Ve Zararları Nelerdir ?

Öncelikle bunu bilmenizde fayda var. Her spor dalı, kendi içinde tehlikeli ve faydalı özellikler içermektedir. Bugün Dünya’nın en popüler sporu Futbol bile Dünya’nın en tehlikeli 10 sporu içinde yer almaktadır.

Örneğin boks, araba yarışları, güreş, halter vb. gibi sporların yararı ve zararı bulunmaktadır.

Dolayısıyla e-Spor terimini bahsederken bunların Yararlarını ve Zararlarını bilmekte fayda var.

E-spor konusundaki önyargılar:
1-
Sadece bilgisayarda oyun oynamak,
2- Boşa zaman geçirmek,
3- Obezite tehlikesi,
4- Hareketsiz yaşam,
5- Asosyal gelişim,
6- Oyun bağımlılığı ve çok daha fazlası.


E-spor’un olumlu etkileri:
1-
Takım çalışmasını öğrenme,
2- Birçok oyuncu bilgisayar başında farklı kültürlerdeki oyuncular ile farklı dillerde iletişim kurabildiğinden dil öğrenebilme imkanı,
3- Stratejik, analitik düşünme ve hızlı karar verebilme yeteneği sağlaması,
4- El, göz ve zihin koordinasyonu sağlaması,
5- Teknolojik bilgi ve becerilerinin arttırılması,
6- Farklı kültürlerin tanınabilmesi ve farklı kültürlerdeki insanlarla arkadaşlık kurabilmesi,
7- Oyunların temelinin matematik olmasından hareketle çocuklara oyunlar üzerinden ders öğretilebilmesi,
8- Strateji oyunu oynayan çocuklarda görev yönetimini arttırması,
9- Liderlik vasfının geliştirilmesi,


Sonuç olarak normal bir spor olmasa da e-sporun kişisel gelişime katkı sağladığı ve zararlı alışkanlıklardan koruduğu ortadadır. Tabi ki her sporda olduğu gibi çeşitli olumsuz tarafları bulunsa da önemli olan e-sporların sağlığı tehlikeye atmayacak şekilde bilinçli yapılmasıdır.

3-) E-Sporun Ülkemizdeki Konumu <- Kaynak

Birçok insan için hobi olan bilgisayar oyunları son birkaç yılda elektronik spor olarak tanımlanan bir sektör doğurmuş ve artık standart spor müsabakaları gibi turnuvalar düzenlenir hale gelmiştir. Halihazırda bilgisayar ve konsol oyunlarının ekonomik hacmi 1 milyar doların üzerindeyken bu oyunların profesyonel manada oynandığı e-spor turnuvaları ise neredeyse 1 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaşmıştır. Bu turnuvalarda verilen para ödülleri ise artık milyon dolarlarla telaffuz edilmeye başlanmıştır. Görüleceği üzere başlangıçta neredeyse ebeveynlerin tamamı tarafından “çocukların gelişimine zarar veriyor(!)” denilen oyunlar standart bir meslekten çok daha ciddi ekonomik imkanlar sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Tabi ki Elektronik Spor her ne kadar bir "SPOR" gibi gözükse de bunların da Maddi ve Hukuki kanunları ülkemizde mevcut. Dolayısıyla bunları bilmekte fayda var. Ayrıca, E-Sporcular, vergilendirmeye tabidir.

Ülkemizde ise oldukça erken sayılabilecek bir tarih olan 2011 yılında Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu kurulmuş ancak 2013 yılında lağvedilerek (Bir kuruluşu ya da kurumu kaldırmak) Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu’na bağlanmıştır. Bu federasyonda asbaşkanlık olarak temsil edilmektedir. Bu nedenle yasal manada henüz bir altyapı olduğundan bahsetmemiz pek mümkün değil. Türkiye’de herhangi bir mevzuat olmamasına rağmen e-sporcuların herhangi bir hukuki korumalarının olmadığını iddia etmek pek mümkün değil. Türkiye’de e-sporcular Borçlar Kanunu ve İş Kanunu uyarınca işçi statüsündedirler ve işçilerin bütün hukuki korumalarına sahiptirler. Bu uygulamanın Dünya’da e-spor sektörünü yöneten Riot Games’in kurallarından önemli manada farkı bulunmaktadır. Şöyleki, Riot Games sadece en üst ligde oynayan e-sporcuları profesyonel saymışken Türk Hukuku’na göre bir e-sporcunun ücret alması profesyonel sayılması için yeterlidir. Zira ücret aldığı anda kanunun sağladığı hukuki korumalardan yararlanacaktır.

-E-Spor Hukuku ve E-Spor Hukuku Avukatı Neler Yapar ?

-E spor oyuncularının sponsorluk veya takım sözleşmelerinin düzenlenmesi ve ilişkilerin düzenlenmesine dair hukuki altyapının kurulması.

-E-spor alanında karşılaşılabilecek doping ya da disiplin yaptırımları gibi cezalara karşı e-sporcuların haklarının korunması.

-E-spor oyuncularının iş ve sosyal güvenlik hakları ile fikri mülkiyet ve vergi hukuku kapsamındaki haklarının korunması ve bu hakların savunulması.

-E-Spor Takımları ve Oyuncuları ile E-Spor Destekleyicileri arasındaki Sponsorluk Sözleşmelerinin hazırlanması, sponsorluk ve destek kapsamının belirlenmesi, dijital ortaklıkların hukuki altyapısının düzenlenmesi

-E-spor organizasyonlarının hukuki çerçevesinin belirlenmesi, organizasyonu yapanlar ile yayıncı kuruluşlar, takımlar ve e-spor oyuncuları arasındaki sözleşmelerin düzenlenmesi

-Tüm digital oyunlar ve e-spor organizasyonlarının ulusal ya da uluslar arası düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar açısından bütünlük doğru yönetim ve etkinliği amaçlayan kurallar dahilinde yönetilmesine hukuki açıdan katkı sağlamak.

-E-spor organizasyonlarının şeffaflığını ve doğruluğunu tehlikeye atabilecek her türlü hile, doping, şike… gibi cezai yaptırıma neden olacak eylemlere karşı hukuki zeminin doğru bir şekilde kurulmasının sağlanması.


4-) E-Sporcu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir ? <- Kaynak

Öncelikle sizlere gerekli olan en önemli şeylerden bir tanesi E-Spor Lisansı`dır. Fakat E-sporcu lisansınızı almak için T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurmanız gerekiyor. E-sporcu lisansı almak için gerekli belgeler ise şu şekilde:


E-Sporcu Lisansı Almak İçin İhtiyaçlarımız ?

1- TC kimlik numarası beyanı
2- Sağlık raporu
3- Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş tescil fişi (“Gençlik ve Spor Bakanlığı tescil fişi” araması yaparak belgeyi indirebilirsiniz.)
4- 2 adet vesikalık fotoğraf


Evraklarınızın Tamamlandığını var saydıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı İlçe Müdürlüklerine gidip başvurunuzu yapabilirsiniz. Tabii 18 yaşından küçükseniz bu başvuru sırasında velinizin de yanınızda olması gerektiğini hatırlatmadan geçmeyelim. Bunlar dışında tabi ki ihtiyacınız olan gereksinimler bulunmakta. Elektronik Spor kariyeri yapacağınız oyun için bu şartları karşılamanız gerekmekte (Kendinizi kanıtlamanız gerekmekte).

E-Sporcu Olmak İçin Gereksinimlerimiz ?

1- Mentalitenizi düzgün tutun
2- PC ekipmanlarınızı yükseltin
3- Antrenman/Pratik yapın (EN GEREKLİSİ !)
4- Kendinize Gayri-Resmi (Resmi olmayan, fakat "Resmi" statüsüne amaçlayan ve hedefleyen) bir takım bulun
5- "Valorant Günlüğü 1-3 ve 4. Kısımlarda paylaştığım bilgileri kendinize işleyin :D

5-) Valorant`da E-Spor durumu nasıl ?


Şimdi, normalde bu konu çok detaylı bir konu. Dolayısı ile aklıma geldiği kadar, bütün soruları bu konu babında açıklamaya çalışacağım. Şimdi öncelikle bilmeniz gereken birşey var. Siz, eğer ki "YURT DIŞI"`nda bir E-Sporcu olmak istiyor iseniz, artık çok geç. Çünkü, her birşey`in sistemi olduğu gibi bunun da bir sistemi mevcut.

a-) Peki Bu Sistem Nedir ?

Bu sistemin işleyişi şöyledir. Bir oyun, çıktığı andan 2 yıl sonrasına kadar belirli bir Alış-Veriş pazarı mevcuttur. Bu pazardaki ürünler "OYUNCULARIN" ta kendisidir. 2 Yıl boyunca takımlar, takımlarına oyuncular katar. Bu takımlar 2 yıl dolduktan sonra genel olarak durdururlar.Eki Görüntüle 1424162

Sistem, Ekran Görüntüsünde gözüktüğü gibidir.

b-) Maddi Sistem Takımları İle Kariyer Sistem Takımları Arasındaki Fark Nedir ?

Maddi Takımlar genellikle, piyasaya transfer olabilecek, yapacağı Elektronik Spor dalından oyunlara, eğitimlerini tamamlayarak piyasaya oyuncular çıkararak yükselmeye/büyümeye çalışan takımlardır.

Kariyer Takımları ise genellikle, o oyun süreci boyunca var olan veya o oyunlardan sonraki diğer oyunlarda devam eden, oyuncuların kariyerlerini devam ettirmeyi amaçlayan ve bunun üzerinden yükselmeye/büyümeye çalışan takımlardır.

c-) Neden 2 Yıl Sonra Oyuncu Alış-Verişleri Durur ?

Bunun başlıca sebeplerinden birisi hali hazırdaki oyuncuların ve onlardan sonra gelecek oyuncuların var olmasından kaynaklıdır. Sistem mantığı şu yönde izlemekte ;

Ana takım oyuncularının kariyer devri bitti -> akademi oyuncularından seçilen kişi, ana takım oyuncusu olarak devam etti.

Şeklinde devam etmekde. Avrupa`da bu sistem böyle işlemekte. Fakat E-Spor, Türkiye`ye yeni oturmaya başlayan bir sistem olduğu için bu süre oyunun çıktığı süreden itibaren üçüncü yılına kadar sürebilir. Tabi bu verdiğimiz süre bile değişkenlik gösterebilir (oyunun çıktığı süre de dahil 2.5 ila 3 yıl bile olabilir).

d-) Ana Takım Oyuncuları veya Akademi Takımı Oyuncuları Neye Göre Seçiliyor ?

Genellikle yaşa göre seçilmekteler. 14-16 Yaş aralığında olan insanlar, 16 yaşına kadar turnuvalara vb. kariyerlere katılmaya hak kazanamadıkları için buralara aktarılır ve burada bahsedilen konunun gereksinimi gelene kadar eğitim görürler. 16-24 (Bu sayı, bazı oyuncular için fazlalaşabilir) Yaş aralığında olan oyuncular ise, kendilerini oyunda göstererek (Rank, CV, Tecrübe vb.) ana takımda yer almaya başlarlar. Ana takım oyuncularının kariyerleri bittikten sonra, akademi oyuncuları onların yerini alır ve bu, o oyun içerisinde e-spor durma noktasına gelene kadar (pazar bitene kadar) devam eder ve son bulur.

Umarım yararlı bir içerik olmuştur. Herhangi bir sorunuz varsa elimden geldiği kadar bilgilendirmeye çalışacağım.
Çok rehber çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Şu kısımda kafama bir şey takıldı. Ben e-sporcu belgesini çıkartmaya çalışsam çıkartabilir miyim? Herhangi bir takımda oynamıyorum. Çıkartıp bir kenarda durmasını istiyorum. Bu belgeyi çıkarttığımda vergilendirme olayına direk bağlanıyor muyum? Cevaplarsanız çok sevinirim.
 
Çok rehber çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Şu kısımda kafama bir şey takıldı. Ben e-sporcu belgesini çıkartmaya çalışsam çıkartabilir miyim? Herhangi bir takımda oynamıyorum. Çıkartıp bir kenarda durmasını istiyorum. Bu belgeyi çıkarttığımda vergilendirme olayına direk bağlanıyor muyum? Cevaplarsanız çok sevinirim.
İlk sorunuz cevabı evet, e-sporcu olmasanız bile belge çıkartabilirsiniz. Zaten e-sporcu olmadan önce bu belgeleri çıkartmanız gerekemekte. İkinci sorunuzun cevabı ise hayır. Bu belge, sadece e-spor da var olan takımlar, turnuvalar vb. alanlara giriş hakkı için gereklidir. Türkiye kanunlarında, siz eğer maddi bir gelir almaya başlar iseniz, vergilendirmeye ve işçi kanunlarının aldığı bütün yararlara sahip olacaksınız. Yani siz o belgeyi "E-SPORCU OLMAK İÇİN" çıkartıyorsunuz. Olana kadar zaten bir e-sporcu olmadığınız için vergilendirmeye tabi tutulmuyorsunuz.
 
Merhaba bir sorum olacaktı Valorant Oyunu içinde E-sporcu olmak istiyorum belge çıkartacağım ve aklımdaki soru şu;
Akademi takımlarına nasıl girebilirim, kendimi nasıl fark ettirebilirim, ne yaparak bir yerlere gelebilirim, ne yaparsam akademi takımlarında şans bulurum gibi aklımda sorular var.
Çünkü akademi alımlara bir zaman oluyor sonra bir süre olmuyor, o süre zarfında takımı olanlarla bir yerlere gelmeye çalışmak(Valorant topluluk turnuvaları veya Discord turnuvaları) çünkü çok istiyorum ama bu işler istemekle değil bir şey yapmakla yürüyor bende nasıl ilerlemem gerektiği nasıl yürümem gerekiyor bu yolda o konuda bilgi almak isterdim ama herkes anlatmıyor bu işlerin tamamen nasıl yürüdünü neler oldunu ve çok kafam karışıyor.
 
Merhaba bir sorum olacaktı Valorant Oyunu içinde E-sporcu olmak istiyorum belge çıkartacağım ve aklımdaki soru şu;
Akademi takımlarına nasıl girebilirim, kendimi nasıl fark ettirebilirim, ne yaparak bir yerlere gelebilirim, ne yaparsam akademi takımlarında şans bulurum gibi aklımda sorular var.
Çünkü akademi alımlara bir zaman oluyor sonra bir süre olmuyor, o süre zarfında takımı olanlarla bir yerlere gelmeye çalışmak(Valorant topluluk turnuvaları veya Discord turnuvaları) çünkü çok istiyorum ama bu işler istemekle değil bir şey yapmakla yürüyor bende nasıl ilerlemem gerektiği nasıl yürümem gerekiyor bu yolda o konuda bilgi almak isterdim ama herkes anlatmıyor bu işlerin tamamen nasıl yürüdünü neler oldunu ve çok kafam karışıyor.
1-) Akademi Takımlarına Nasıl Girerim ?

Akademi takımlarına girebilmek için, öncelikle yaşın 14-16 aralığında olmalı. Ondan sonrası temel takım başvurusu için yapman gerekenler ki, bunu da yukarda detaylı olarak belirttim.

2-) Kendimi Nasıl Fark Ettirebilirim ?

Kendini fark ettirmenin aslında birden fazla yolu var. Hatta, şu an aşağıda paylaştıklarımı birkaç kişide görmüş olabilirsin.

1-) CV (Öz geçmişin) çıkartmak
2-) Turnuvalarda (Resmi ya da Gayri-Resmi Takımlar Farketmez) müsabakalarda yer almak
3-) Youtube, Twitter vb. Sosyal Medya Platformlarında Oyun İçi Görüntülerini Çıkartmak (Video Çekip Yüklemek)
4-) Yayın Açmak (Zorunlu Değil. İmkan Var İse Yapılabilir)
5-) Resmi Takımların Koçları Ya Da Kurucuları İle İletişime Geçip Referans Olmalarını Sağlamak.



Gibi daha birçok saymadığım yöntem mevcut. Dolayısı ile bunların bazılarını bile örnek alsan fark ettirmede yüzdelik olarak devam edersin/başlatırsın.

3-) Ne Yaparak Bir Yerlere Gelirim ?

Aslında "Valorant Günlüğü" serisi bunlardan bazıları. Kendi içeriğim diye söylemiyorum, fakat yararlı bilgiler olduğu belli. Onlara bakarak kendine çıkardığın cevaplar bile bir yerlere nasıl geleceğin konusunda sana yol gösterecektir. Onun dışında "VALORANT Türkiye ✅" discord sunucusunda "#takım-oyuncu-bul" bölümünde "Gayri-Resmi" takımlarda bulunarak az çok orada yaşayacağın tecrübeler de bu konuda sana yol gösterebilir. Bilindik veya tecrübeli koçlarda sana yardım edebilir. Ama dediğim gibi, ilk yazdığım seriye bir göz atmanı ve onları temel atmanı ve aynı zamanda sağlamlaştırmanı tafsiye ederim. O seriden 1 si bile olmaz ise, bir gün orada bahsedilenler senin karşına çıkacak ve seni geri dönmeye (bilgi birikimi anlamında) zorlayacak. Bu da bir yerlere gelmeni yavaşlatacak.

4-) Ne Yaparsam Akademi Takımlarında Şans Bulurum ?

Aslında akademi takımlarında şans, biraz cüzi bir soru. Çünkü, zaten akademiye girmek, ana takım oyuncusu olmaktan daha kolaydır. Bu yüzden bu konuda bir endişen olmasın. Ek olarak da belirteyim, 2.Sorunda bahsettiğim yöntem bura içinde geçerli. Hele ki, akademi takımları için bir arama bile o soruda bahsedilen kadar detaylı olursa girmen kesin garanti olabilir (eğer takımlarda durum değişikliği olmaz ise).

Outro

Sonuç olarak, burada bahsettiklerim sadece sorduğun sorulara dayalı olsa da, aslında çok fazla alternatifi olan şeylerin cevabıdır. Sadece kendine odaklan. Daha takımlara girmeden önce kendini analiz et ve Valorant Günlüğü #4 Gamesense Hakkında Bilgiler yazıya tıklayarak gidebileceğin rehber`e direkt açıklarını kapat. Zaten bu dediklerimi yapar isen, tek yapman gereken şey sana verdiğim sorunlarının cevaplarıdır. Ek olarak kimsenin bu knouları anlatmamasının sebebi ise de bu konuda belirttiğim gibi, kimse pazarı bozmak istemiyor. Bu yüzden de bu sistemle yola devam ediyor.
 
Son düzenleme:
Her şeyden önce doğru yazım e-spor değil espordur. Bu bilgilere nereden eriştiniz bilmiyorum ancak yarısı atmasyon, yanlış. Ne esporcu lisansı bir işe yarıyor, ne akademi-as takım ilişkisinde böyle bir sistem var, ne ana etkinlik yaş sınırı 18…. Nereyi düzeltsem bilemedim. Yanlış yönlendirmeyin insanları lütfen.
 
1. E-Spor daki "E" açıklaması "Elektronik" olarak belirtildiğinden dolayı türkçede imla kuralları dersinde gösterildiği gibi "E-Spor" olarak adlandırılmaktadır. Eğer ki sizin belirttiğiniz gibi "espor" ile yazılır ise imla hatası meydana gelir.
2. Bu bilgilere, turnuvalarda bulunarak, takım koçlukları yaparak, diğer koçlar ile transfer ettiğimiz oyuncular vaasıtası ile tartışarak ve elbette zamanında kendimiz çalışarak, araştırarak ve geliştirerek öğrendiğimiz ve sistemin ne olduğunu nasıl işlediğini anlayarak, bilerek öğrendiğimiz birşey.
3. Yanlış olduğunu söylemeniz kendi yazınızda belirttiğiniz gibi, sizin düşünceniz. Fakat bu bilgiler, gerek "E-Spor" ile uğraşan Youtuberlar, E-Sporcular, Twitter kullananlar vb. her alanda bunların kaynakları mevcuttur. Bu konuda bile hukuki yollarda kaynaklar paylaşılmıştır. Tıklayarak kaynağa gidebilirsiniz.
4. E-Spor lisansı almaz iseniz, gereksinimleri yukarıda belirtildiği gibi karşılayamazsınız. Doğal olarakta konumuz olan "Valorant Resmi Turnuvalar" da bulunmak için takımda bulunmanız gerekmekte ve takımlar da sözleşmeli ve gereksinimlerini tamamlamış bir şekilde sizleri aldığını söylediğimize göre lisans gerekli birşey.
5. Takımlarda hiç bulundunuz mu bilmiyorum. Fakat isterseniz (Eğer yasak değilse forumda) discord adresimi sizlere özelden atarak bazı resmi ve gayri-resmi takımları referans olarak ziyaret veyahut çok isterseniz geçici süreliğine 2 hafta - 1.5 ay deneyimletebilirim. Az çok bu maddede bahsettiğim konuyu anlamınız açısından. Ama konuda belirttiğim ve sizin yazdığınız bir cümlede belirttiğiniz gibi e-spor, Türkiye ye yeni gelen bir spor olduğu için Bahsedilen ile burada yaşanılan tam olarak böyle olmaz. Fakat, e-spor ülkemizde rayına oturduğu vakit bu sistem, eğer ki pazarın değişmesini istemeyenler fikir değişikliği yaparsa, ozaman bu konu yanlış olur evet.

Detayları biliyorsanız lütfen detaylı bir şekilde belirtin. Düzeltmenizi değil, açıklamarınızı bekliyorum. İyi forumlar :)

Merhaba bir sorum olacaktı Valorant Oyunu içinde E-sporcu olmak istiyorum belge çıkartacağım ve aklımdaki soru şu;
Akademi takımlarına nasıl girebilirim, kendimi nasıl fark ettirebilirim, ne yaparak bir yerlere gelebilirim, ne yaparsam akademi takımlarında şans bulurum gibi aklımda sorular var.
Çünkü akademi alımlara bir zaman oluyor sonra bir süre olmuyor, o süre zarfında takımı olanlarla bir yerlere gelmeye çalışmak(Valorant topluluk turnuvaları veya Discord turnuvaları) çünkü çok istiyorum ama bu işler istemekle değil bir şey yapmakla yürüyor bende nasıl ilerlemem gerektiği nasıl yürümem gerekiyor bu yolda o konuda bilgi almak isterdim ama herkes anlatmıyor bu işlerin tamamen nasıl yürüdünü neler oldunu ve çok kafam karışıyor.
Umarım yardımcı olabilmişim dir. İyi forumlar :)
 
Son düzenleme:
1. E-Spor daki "E" açıklaması "Elektronik" olarak belirtildiğinden dolayı türkçede imla kuralları dersinde gösterildiği gibi "E-Spor" olarak adlandırılmaktadır. Eğer ki sizin belirttiğiniz gibi "espor" ile yazılır ise imla hatası meydana gelir.
2. Bu bilgilere, turnuvalarda bulunarak, takım koçlukları yaparak, diğer koçlar ile transfer ettiğimiz oyuncular vaasıtası ile tartışarak ve elbette zamanında kendimiz çalışarak, araştırarak ve geliştirerek öğrendiğimiz ve sistemin ne olduğunu nasıl işlediğini anlayarak, bilerek öğrendiğimiz birşey.
3. Yanlış olduğunu söylemeniz kendi yazınızda belirttiğiniz gibi, sizin düşünceniz. Fakat bu bilgiler, gerek "E-Spor" ile uğraşan Youtuberlar, E-Sporcular, Twitter kullananlar vb. her alanda bunların kaynakları mevcuttur. Bu konuda bile hukuki yollarda kaynaklar paylaşılmıştır. Tıklayarak kaynağa gidebilirsiniz.
4. E-Spor lisansı almaz iseniz, gereksinimleri yukarıda belirtildiği gibi karşılayamazsınız. Doğal olarakta konumuz olan "Valorant Resmi Turnuvalar" da bulunmak için takımda bulunmanız gerekmekte ve takımlar da sözleşmeli ve gereksinimlerini tamamlamış bir şekilde sizleri aldığını söylediğimize göre lisans gerekli birşey.
5. Takımlarda hiç bulundunuz mu bilmiyorum. Fakat isterseniz (Eğer yasak değilse forumda) discord adresimi sizlere özelden atarak bazı resmi ve gayri-resmi takımları referans olarak ziyaret veyahut çok isterseniz geçici süreliğine 2 hafta - 1.5 ay deneyimletebilirim. Az çok bu maddede bahsettiğim konuyu anlamınız açısından. Ama konuda belirttiğim ve sizin yazdığınız bir cümlede belirttiğiniz gibi e-spor, Türkiye ye yeni gelen bir spor olduğu için Bahsedilen ile burada yaşanılan tam olarak böyle olmaz. Fakat, e-spor ülkemizde rayına oturduğu vakit bu sistem, eğer ki pazarın değişmesini istemeyenler fikir değişikliği yaparsa, ozaman bu konu yanlış olur evet.

Detayları biliyorsanız lütfen detaylı bir şekilde belirtin. Düzeltmenizi değil, açıklamarınızı bekliyorum. İyi forumlar :)


Umarım yardımcı olabilmişim dir. İyi forumlar :)
Sanırım moderatör arkadaş mesajları silmiş. Buradan sorayım bari. Aim çalışırken veyahut ranked oynarken kolum çok kasılıyor. Bu durumu kontrol edemiyorum. Bu seferde aim titriyor ve ölüyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
 
Sanırım moderatör arkadaş mesajları silmiş. Buradan sorayım bari. Aim çalışırken veyahut ranked oynarken kolum çok kasılıyor. Bu durumu kontrol edemiyorum. Bu seferde aim titriyor ve ölüyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Birden fazla sebebi olabilir. Mesela, fazla antrenman yaparsan iğne batıyormuş gibi olabilir veyahut oyuna ara verdikten sonra eskisi gibi antrenman sürecini aynı şekilde yapıyor isen, kaslarının kasılmasından kaynaklı olarak ağrı meydana gelir ve bunun sonucunda karşındaki hedefe sol tıka (öldürmekte) basmakta bile zorlanırsın. Titremesi ise bu konudan baz alırsak mesela, kas hafızan belli bir aradan sonra eskiye alışma sürecine girdiği için eski hızına yetişmez. Fakat yavaş yavaş eski antrenman seviyesine gelirsen bu durumlar meydana gelmez. Bir ihtimal de, yaptığın antrenman süresi, ekstra antrenmanlar vb. ekstra antrenman detayları kendince eklemişsen zorladığın için tahmini 2 gün - 1 hafta sürebilir (gün içerisinde, ağrı süresi değil) ondan sonra alışacağın için sıkıntı çıkmaz. Bir diğer ve son ihtimal olan dirseğin boşta antrenman yapıyor isen bir destek koy ve çöz. İyi forumlar :)
 
1. E-Spor daki "E" açıklaması "Elektronik" olarak belirtildiğinden dolayı türkçede imla kuralları dersinde gösterildiği gibi "E-Spor" olarak adlandırılmaktadır. Eğer ki sizin belirttiğiniz gibi "espor" ile yazılır ise imla hatası meydana gelir.
2. Bu bilgilere, turnuvalarda bulunarak, takım koçlukları yaparak, diğer koçlar ile transfer ettiğimiz oyuncular vaasıtası ile tartışarak ve elbette zamanında kendimiz çalışarak, araştırarak ve geliştirerek öğrendiğimiz ve sistemin ne olduğunu nasıl işlediğini anlayarak, bilerek öğrendiğimiz birşey.
3. Yanlış olduğunu söylemeniz kendi yazınızda belirttiğiniz gibi, sizin düşünceniz. Fakat bu bilgiler, gerek "E-Spor" ile uğraşan Youtuberlar, E-Sporcular, Twitter kullananlar vb. her alanda bunların kaynakları mevcuttur. Bu konuda bile hukuki yollarda kaynaklar paylaşılmıştır. Tıklayarak kaynağa gidebilirsiniz.
4. E-Spor lisansı almaz iseniz, gereksinimleri yukarıda belirtildiği gibi karşılayamazsınız. Doğal olarakta konumuz olan "Valorant Resmi Turnuvalar" da bulunmak için takımda bulunmanız gerekmekte ve takımlar da sözleşmeli ve gereksinimlerini tamamlamış bir şekilde sizleri aldığını söylediğimize göre lisans gerekli birşey.
5. Takımlarda hiç bulundunuz mu bilmiyorum. Fakat isterseniz (Eğer yasak değilse forumda) discord adresimi sizlere özelden atarak bazı resmi ve gayri-resmi takımları referans olarak ziyaret veyahut çok isterseniz geçici süreliğine 2 hafta - 1.5 ay deneyimletebilirim. Az çok bu maddede bahsettiğim konuyu anlamınız açısından. Ama konuda belirttiğim ve sizin yazdığınız bir cümlede belirttiğiniz gibi e-spor, Türkiye ye yeni gelen bir spor olduğu için Bahsedilen ile burada yaşanılan tam olarak böyle olmaz. Fakat, e-spor ülkemizde rayına oturduğu vakit bu sistem, eğer ki pazarın değişmesini istemeyenler fikir değişikliği yaparsa, ozaman bu konu yanlış olur evet.

Detayları biliyorsanız lütfen detaylı bir şekilde belirtin. Düzeltmenizi değil, açıklamarınızı bekliyorum. İyi forumlar :)


Umarım yardımcı olabilmişim dir. İyi forumlar :)
1. Espor 2018'deki tartışmaların ardından Associated Press tarafından "espor" olarak kabul edilmiş, tüm dünyada bu şekilde kullanılmaktadır. Yerel veya uluslararası herhangi bir "resmi" takımın websitesine, Twitter'ına bakarak bile kontrol edilebilir. Tamamen yanlış.
2. Bahsettiğiniz sektörün bire bir içindeyim. Nereden araştırdınız, öğrendiniz çok merak ettim doğrusu. Varsa bir isminiz, nickiniz lütfen söyleyin, sektörde bir yeriniz varsa mutlaka tanışıyoruzdur.
3. Bahsettiğiniz yayıncı ve esporculardan birisi zaten bizzat benim. Aktif olarak bulunduğum "resmi" takımlarda da, bütün bir sektörde de esporcu lisansı yok. Bende de yok. Yine yanlış.
4. Esporcu lisansının gereksinim olduğu bir turnuva yok, olmadı. Bahsettiğiniz resmi turnuvalar, yani Riot tarafından düzenlenen Challangers ve Masters etkinliklerinde bizzat defalarca oynadım. Böyle bir gereksinim yok. Yalnızca yerel turnuvalarda belirli bir Türk oyuncu sayısı ve 16 yaş sınırı mevcut. Tamamen yanlış.
5. Evet bulundum. Aktif olarak Türkiye'nin en büyük kulüplerinden birinde VALORANT takımı kaptanıyım. Uzaktan deneyimlediğini zannettiğiniz işlerin direkt olarak mensubuyum. Sizin ne deneyimletebileceğinizi de çok merak ettim. Beta sürecinden beri VALORANT esporunun içindeyim, içinde olmaya da devam ediyorum.

Lütfen bilmediğiniz konularda, duyumlarla insanları yanlış yönlendirmeyin.
 

Geri
Yukarı