Vantilatör için kondansatör alternatifi

Hocam peki motora 220 verince hızına baktınız mı? Belki anahtar arızalı olabilir. Ya da anahtardan çıkış gerilimlerini ölçebilirmisiniz? 1 ve 2 de sanırım hiç voltaj gelmiyor.

Hocam peki motora 220 verince hızına baktınız mı? Belki anahtar arızalı olabilir. Ya da anahtardan çıkış gerilimlerini ölçebilirmisiniz? 1 ve 2 de sanırım hiç voltaj gelmiyor.

Onu da düşünüp içini açtım, penseyle kısa devre yaptırarak da denedim olmadı. 1 ve 2 de voltaj var ama çalıştırmıyordu motoru. Ne yaptıysam olmadı hocam ben de çöp poşetine doldurdum çöpün yanına bırakacağım hurdacı alsın :)

Merhaba. Aslında bu motor için yapılabilecek olan hemen herşeyi yapmış ve yine bir sonuç alamamışsınız, daimi kondansatörlü, 3 devirli (3 değişik sargı girişli) bu asenkron motorun 3 kademeli (hız) sarımlarından ikisinde mutlaka iç sıkıntısı olmalıdır, elektrik ancak bu şekilde gitmemiş (ancak hız seçme anahtarındaki kısa devreyle çalıştırmanın yanında motora ayrı ayrı giden bu kabloları da içten kırılmaya karşı kontrol etmeliydiniz, bu daha garantili olurdu) veya kablo iç sorunu nedeniyle gitmemiş olabilir.

Dün ve bugün evdeki 50 watt'lık, arçelik markalı ve emektar (26 yıılık) ayaklı bir vantilatörün ayakta düzgün durup çalışabilmesi için gereken plastik kaynaklı (60 watt'lık havyayla) tadilatlı olan bir tamiratıyla uğraştım. Asenkron motorun 3 devirdeki hızı da mekanik iç sıkışma (dönen milinde) sıkıntısı olmadığı için normaldi, (bir defasında bu sıkışmayla 3. devirde motorun hiç dönmemesi yüzünden elektronikçiye giderek kondansatörü ölçtürdüğümde testte sağlam çıkmış ve motorda yağlama/mil temizliği yaparak 1. devirde de döndürerek kullanmıştım) ancak ayakta kalacak mekanik durumu (çok fazla eskimekten) ne yazık ki pek bulunmuyordu. Çok uzun uğraşlarla bu kronik sorunu şimdilik çözülmüş oldu. Özellikle Koç-taş'da geniş fiyat aralığında çok değişik vantilatör çeşitleri bulunuyor. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Onu da düşünüp içini açtım, penseyle kısa devre yaptırarak da denedim olmadı. 1 ve 2 de voltaj var ama çalıştırmıyordu motoru. Ne yaptıysam olmadı hocam ben de çöp poşetine doldurdum çöpün yanına bırakacağım hurdacı alsın :)
Yapacak bişey kalmamış demek ki üstad. Geçmiş olsun. 👍🏻

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı