Vantilatör kabloları nasıl takılmalı?

rizelii_53

Femtopat
Katılım
2 Mayıs 2023
Mesajlar
11
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Fotoğrafta gördügünüz mavi kablo ve siyah kablo hariç hepsini taktım. Sona kalan kablolar nereye takılacak bilen varsa yardımcı olabilir mi?

20230730_020750.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fotoğrafta gördügünüz mavi kablo ve siyah kablo hariç hepsini taktım. Sona kalan kablolar nereye takılacak bilen varsa yardımcı olabilir mi?

Eki Görüntüle 1882125
Bunu ezbere söylemek saçma ve tehlikeli. Kablonun renginden çok ne olduğu önemli. Devreyi kuran kişi istediği rengi kullanmış olabilir.

Ama maviler aynı tip kabloysa aynı yere takılabilir ama sökerken hiç mi bakmadın 🤣

Multimetre ile ölçümler yapıp takmak daha sağlıklı olur.
 
Merhaba. 3 devir (hız) kademeli masa veya ayaklı tip bir vantilatör olduğu alttaki 4 adet (start/stop- 1. - 2. - 3. devir kademeli) elle basma komütatör (seçici) anahtarlarından anlaşılıyor. Doğru kablo bağlantılarını bir şekliyle bulup kablo iç montajı doğru tamamladığınızda bile kesinlikle doğrudan prize takıp çalıştırmayın. Multimetrenin omaj kademesinde prob uçlarını vantilatör fişine temas ettirip 1. kademe, 2. kademe ve 3. kademedeki omaj ölçümlerini ölçüp öncelikle buna bakabilmeniz gerekir. Bu ölçümlerde 1. kademe monofaze asenkron, çok sarımlı motorun omaj ölçümü en yüksek, 2. kademede daha aşağıda, 3. kademede ise en düşük omaj değerinde (değişen sargı sarım yapısı veya kademelerdeki sargı omajı nedeniyle) multimetrenin omaj skalasından okumanız gerekir. Tuşların hiçbirisine basılmadığında hiçbir omaj değerinin okunmaması gerekir. 3 kademeli ayaklı veya masa tipi vantilatörün iç kablolarıyla doğru bağlandığı bu ölçümlerle anlaşılabilir. Ölçümleri multimetreyle teyit etmeden önce prize fişini asla takıp çalıştırmayın.

Motor girişi 2 kablo girişli değil devir kademeli olduğundan çok kablo girişli olup açıkta kalan 2 kablonun motor veya başka yerlere ait olabilme ihtimali bulunuyor.

Not: Aslında sadece vantilatörler değil, elektrik ve elektronik esaslı tüm ev cihazları, makineleri tamir, tadilat veya bakım işlemlerinden sonra direk fişe takılmamalı, multimetrelerin omaj kısmında fişlerinden anahtarları açık iken omaj değerleri multimetre prob uçlarıyla ölçülmeli ve gereken (sayısal) omaj değerleri okunabilmelidir.

Sıfır ve sıfıra çok yakın omaj değerleri okumalarında tamir, tadilat veya bakımı yapılan cihaz ve makinelerinde mutlaka içten kısa devre durumu o an için bulunur ve direk prize takılmalarıyla ev sigortaları anında atar. Buna dikkat edin. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı