Vatan Kutusu Olmayan Ürünlerin Garanti Durumu

Arkadaslar satıcının ne dediği mühim değil.Aldığınız mal size vaadedilen(normal kullanımda beklenilen) faydayı/performansı sağlamıyorsa, yahut normal kullanım esnasında sizden kaynaklanmayan şekilde arızalanmışsa ambalajı olmasa da satıcı sorumluluğa katlanmak zorundadır. Hatta kurumsal firmalarda faturanız kayıtlıdır. Sizde fatura olmasa dahi oradan faturanızın bir örneğini çıkarttırabilirsiniz. Burada mal için hangi işlemin yapılacağını seçmek de sizin insiyatifinizde. İsterseniz indirim talep eder, isterseniz tamir ister, isterseniz değişim ister, isterseniz paranızın iadesini istersiniz.
"o kadar kolay değil" dediğinizi duyar gibiyim. İnanın kolay sadece biraz vakit alıyor. Bulunduğunuz yerdeki Kaymakamlığa gidiyorsunuz.Orada hazır dilekçeler var. İki satırda derdinizi anlatıyorsunuz. Boşlukları doldur şeklinde... Sonra Hakem Heyetinden karar geliyor. %90 tüketici lehine karar veriliyor. Sonra o kararı alıp ister satıcıya gidip güzellikle gereğini yapmasını söylersiniz isterseniz doğrudan icraya koyarsınız. "İcraya nasıl koyacağız" demeyin. Herhangi bir avukat bu tür bir karar elinizde olduğunda sizden bir ücret talep etmeksizin kararı icraya koyar sizin için. Çünkü avukat da o işten para kazanacaktır. O da olmaz ise icra dairesine kendiniz gidersiniz. 2 tane hazır form var onları doldurur icraya kendiniz koyarsınız. İcra dairesinde memurlar size yardımcı olur(Böyle yazarken uzun oluyor inanın yapması kolay).

Hepsinden önemlisi bunları yapabileceğinizi bilerek satıcı ile konuşmanız. Satıcılar bu durumda çoğunlukla uzlaşmaz tavırlarını değiştiriyorlar. Çünkü diğer yol onlar için çok pahalıya geliyor.

Tüketici kanununun ilgili maddeleri şöyle;
Ayıplı maldan sorumluluk
MADDE 9 – (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.
(2) Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.
İspat yükü
MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
(3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.
(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.
 
O küçücük garanti belgesi olmadan ürününüzü servise gönderemezsiniz.
Vatan bilgisayara gidin ve o küçük kağıdı isteyin vermezler ise ürününüzü iade edin.
Fatura garanti belgesi yerine geçmiyor ve üstüne kaşe basıyor vatan bilgisayar okursan görürsün.
Garanti belgesi olarak geçmez diye.
Benim başıma geldi dediğim gibi gidin isteyin yada iade edin.
 
Arkadaşlar elimde fatura var. Ben bu parçaları birinden aldım oda bulamamış. Sadece faturası var iki parçanın garanti belgesi gibi şeyleri yok. Geçen senenin son ayında alınmışlar. İkisinin faturası aynı kağıt üzerinde. Bana tam bir sonuç söyleyebilir misiniz ? Aldığım kişi RAM'in ömür boyu Gskill'den garantisi var dedi. Harddisk için de sadece bir paketi var o da lazım değil dedi.
 
Faturanın bulunması halinde garanti belgesi ibraz etmeniz gerekmez. Malın garantisi, garanti belgesinden değil kanundan kaynaklanır. Siz fatura ibraz ettiğinizde de zaten malı oradan aldığınızı ve malın sahibi olduğunuzu belgeliyorsunuz. Yoksa malın garantili olduğunu değil. Çünkü garanti, kanuni zorunluluk. Garanti belgesi vermek de satıcının zorunluluğu alıcı ise garanti belgesini saklamak zorunda değil.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı