Veri biliminin geleceği

Veri biliminin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Sektörde aranıyorlar mı? İleride bu işi yapay zeka+belirli algoritmalar devralır mı sizce?

Data Science daha fazla business odakli bir kavram. Yapay zeka ve makine ogrenmesi calismalari belirli bir endustriye yonelik gelistirilmez, abstrakt ve kapsayici sekilde olusturulur.

Data Science uzmani insan bu algoritmalari ve modelleri alir, calistigi kurumun gereksinimlerine gore konfigure eder, manipule eder ve uygular. Bu kisim yapay zeka ile tumuyle otomatize edilemez. Edilebilecegi noktalarda da bunu yine uzman insanlar yapar, tumuyle makineler yapamaz.

Yapay zeka kurallari belli ve deterministik sekilde modellenebilecek is kollarinin yerini alabilir. Ornegin trafik kurallari. Ornegin kan degerlerinin analizi. Ornegin satranc. Ornegin dogal dil isleme. (Cok uzun surede degistigi icin sabit kabul edilebilir ) Kurallarin ve kosullarin serbest piyasaya gore belirlendigi ortamda algoritma ve modellerin de surekli guncellenmesi gerekir bunu da insan yapmak durumunda.

Turkiye'de hakkini vererek yapay zeka ve data science uygulayan kurum yok. Big Data isleyen kurum sayisi da 10 u gecmez. Raporlamalar ve analizler icin sadece basit regression uyguluyor buyuk sirketler, kimi startup firmalari da yapay zeka destekli guzel projeler gelistirse de onlarin da milyonlarca insanin datasina erisecek kapsama alanlari yok henuz. Cok bakir bir alan yani. Kendini gelistirmis Turk Data Scientist muhtemelen yurt disinda calismak zorunda kalir. IT sektorunu Turkiye diger alanlarda oldugu gibi 5-10 sene geriden takip ediyor. Hala bazi projelerde JDK6-7 kullaniliyor buyuk bankalarda. Devlet kurumlari PHP yaziyor.

Son düzenleme:
Data science daha fazla business odakli bir kavram. Yapay zeka ve makine ogrenmesi calismalari belirli bir endustriye yonelik gelistirilmez, abstrakt ve kapsayici sekilde olusturulur.

Data science uzmani insan bu algoritmalari ve modelleri alir, calistigi kurumun gereksinimlerine gore konfigure eder, manipule eder ve uygular. Bu kisim yapay zeka ile tumuyle otomatize edilemez. Edilebilecegi noktalarda da bunu yine uzman insanlar yapar, tumuyle makineler yapamaz.

Yapay zeka kurallari belli ve deterministik sekilde modellenebilecek is kollarinin yerini alabilir. Ornegin trafik kurallari. Ornegin kan degerlerinin analizi. Ornegin satranc. Ornegin dogal dil isleme. (cok uzun sürede degistigi için sabit kabul edilebilir ) kurallarin ve kosullarin serbest piyasaya gore belirlendigi ortamda algoritma ve modellerin de surekli guncellenmesi gerekir bunu da insan yapmak durumunda.

Türkiye'de hakkini vererek yapay zeka ve data science uygulayan kurum yok. Big data isleyen kurum sayisi da 10'u gecmez. Raporlamalar ve analizler için sadece basit regression uyguluyor buyuk sirketler, kimi startup firmalari da yapay zeka destekli guzel projeler gelistirse de onlarin da milyonlarca insanin datasina erisecek kapsama alanlari yok henuz. Cok bakir bir alan yani. Kendini gelistirmis Türk data scientist muhtemelen yurt disinda calismak zorunda kalir. It sektorunu Türkiye diger alanlarda oldugu gibi 5-10 sene geriden takip ediyor. Hala bazi projelerde JDK6-7 kullaniliyor buyuk bankalarda. Devlet kurumlari PHP yaziyor.

Hocam bilgili birine benziyorsunuz. Ben yönetim bilişim sistemleri okuyorum ve kendimi data science alanında geliştirmek istiyordum ama sanırsam Türkiye'de pek iş imkanı yok gibi. Yurt dışına da Türkiye'den gitmek hayli zor. Türkiye'de IT sektöründe en çok kimler aranıyor sizce?

Hocam bilgili birine benziyorsunuz. Ben yönetim bilişim sistemleri okuyorum ve kendimi data science alanında geliştirmek istiyordum ama sanırsam Türkiye'de pek iş imkanı yok gibi. Yurt dışına da Türkiye'den gitmek hayli zor. Türkiye'de IT sektöründe en çok kimler aranıyor sizce?
Yani is firsati yine en cok IT sektorunde development - analist / tester 3 lusunde var. 1 tane mimar, 2 tane guvenlikci, 5 analist, 10 developer, 5 tester gibi takimlardan olusuyor, genelde en cok sirkulasyon yine developer pozisyonundadir. Ama analist - tester icin (malesef) cok fazla gereksinim olmuyor, yani gorece daha az yazilim bilerek sektore girebilirsin bu pozisyonlardan. Yakin calisirlar zaten.

Data science da her sirketin yaptigi bir sey degil, yani yazilim gelistirip de data science ile ilgili dedike takimi olmayan bir suru sirket var. Olanlar da cok sofistike seyler yapmiyor Turkiye'de. Iyi yetismis bir istatistik, matematik mezunu gayet yapar biraz programlama ogrenince. Fakat isler buyudugunde, islenecek veri trafigi arttiginda o zaman DS bilen bilgisayar muhendisi devreye girer.

Yani is firsati yine en cok IT sektorunde development - analist / tester 3 lusunde var. 1 tane mimar, 2 tane guvenlikci, 5 analist, 10 developer, 5 tester gibi takimlardan olusuyor, genelde en cok sirkulasyon yine developer pozisyonundadir. Ama analist - tester icin (malesef) cok fazla gereksinim olmuyor, yani gorece daha az yazilim bilerek sektore girebilirsin bu pozisyonlardan. Yakin calisirlar zaten.

Data science da her sirketin yaptigi bir sey degil, yani yazilim gelistirip de data science ile ilgili dedike takimi olmayan bir suru sirket var. Olanlar da cok sofistike seyler yapmiyor Turkiye'de. Iyi yetismis bir istatistik, matematik mezunu gayet yapar biraz programlama ogrenince. Fakat isler buyudugunde, islenecek veri trafigi arttiginda o zaman DS bilen bilgisayar muhendisi devreye girer.
Hocam ben yönetim bilişim sistemleri okuyacağım.Bana önerimiz var mı ?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı