Video izlemek ve oyun oynamak arasındaki fark

Phontem

Hectopat
Benim sorum şu: Bir patates bilgisayarla bile 4K oyun videosu izleyebilirken ayni patates bilgisayarla 720P'de aynı oyun oynayamamak... Yani anlatmaya çalıştığım şey arasında ne fark var? Bilgisayar aldığımdan beri hep kafamda var bu soru.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
S
Aynı soruyu bu forumda en az 20. görüşüm :) Video hazır yemektir oyun ise hammadde. Video izlerken hammadde işlenerek yemek hazırlanıp önüne koyulmuş olur sana sadece yemek düşer ama oynarken o hammadde ile yemek yapman gerekir yani grafikleri işlemen. Videoda grafikler bir bilgisayarda işlenir ve kayıt edilir, oynarken ise senin bilgisayarın onu işler aradaki fark bu oluyor.
Aynı soruyu bu forumda en az 20. görüşüm :) Video hazır yemektir oyun ise hammadde. Video izlerken hammadde işlenerek yemek hazırlanıp önüne koyulmuş olur sana sadece yemek düşer ama oynarken o hammadde ile yemek yapman gerekir yani grafikleri işlemen. Videoda grafikler bir bilgisayarda işlenir ve kayıt edilir, oynarken ise senin bilgisayarın onu işler aradaki fark bu oluyor.

Çözüm
Aslında video da aynı şekil kodlamadan oluşmuyor mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hiç bir oyunun videosunu izleyemiyorum, aşırı sıkıcı geliyor:dikkatli: Patates, LOL'de kasan bir laptop sahibiyken bile izlemiyordum. İlgimi çeken oyuna "Bir gün seni oynayacağım" diyor ve listeme ekliyordum. Şu an orta seviye PC sahibiyim ve listedeki neredeyse tüm oyunları oynadım.

Oyun videosu izlemek 2012-2013 yıllarında eğlenceliydi. Şimdi kimse zevk almıyor oyun videosundan. PewdiePie ve Orkun Işıtmak'ın neden oyun videosu çekmeyi bıraktığını burdan anlamışsındır umarım.

Aslında video da aynı şekil kodlamadan oluşmuyor mu?
Görüntü koduna bakarsan evet bir nevi aynı kodlardan oluşuyor fakat videoda sadece okunuyor. Oyunu oynarken ise ekran kartın o kodları işleyip ekrana gönderiyor aradaki fark o. Sen video oynatırken en fazla video belleğinden kullanır ama oyunu oynarken GPU tüm birimleri ile oyundan gelen verileri işler kodu oluşturur. Videoyu izlerken ise başkasının bilgisayarının oluşturduğu kodu görüntülersin işlemekle uğraşmazsın çünkü zaten başka bir bilgisayar tarafından işlenmiş halidir video :)

Oyun oynarken: Gerçek zamanlı render ediliyor.

Video izlerken: Daha önce render edilmiş grafikler videoya kayıt ediliyor. Yani encode ediliyor. Senin izlediğin şey, gerçek zamanlı oyun grafiklerinden ziyade, saniyede 30/60 kareden oluşan resimlerin birbiri ardına akışı. Yani daha önce encode edilmiş videoyu decode ederek izliyorsun ve bu da yüksek işlem gücüne ihtiyaç duymuyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı