Vista neden tutulmadı?

Güncellemelerle sorunlar düzeltilmişti ama dönemine göre çok ağırdı. Sevilse dahi insanlar kullanamıyordu. O dönemde yükseltme imkanları şimdiki gibi olmadığından (2004 senesinde işlemci soketinden belleğine, anakarttan ekran kartına köklü bir değişim olmuştu) rağbet görmemişti.
 
Dönemi için çok ağırdı kısa ve öz.
ReadyBoost özelliğini Vista için eklediklerini hatırlıyorum RAM yetersiz gelmesin diye fakat o da sanırım tutmadı ki artık bilgisayar iyi ise kullanılamıyor bile. :D

Ekran Alıntısı.PNG
 
Ben açıklayayım neden tutmadığını. Şimdi önce geliştirme sürecine değinelim. XP 2001 yılında piyasaya çıktığından Microsoft hemen yeni bir işletim sistemi için kolları sıvadı. XP ile getirdikleri yeni kullanıcı arayüzünü daha da ileriye götürmek istiyorlardı. Bu yüzden Longhorn adlı bir projeye giriştiler.
Lh4001_Desktop.png

İlk başlarda böyle bir görüntüye sahipti 2003 yılında. Bakıldığında XP'nin tema yapılmış hali gibi arkasında bir çok yenilik barındırıyor. DWM yani Desktop Window Manager adlı hala kullanılan pencere grafiklerini ve donanım hızlandırmayı destekleyen bir teknolojiyi barındırıyordu. WinFS adlı yeni bir dosya sistemi ve Palladium adlı güvenlik sistemi ile gelecekti. Ayrıca yanda gördüğünüz Sidebar ile tam kompakt bir işletim sistemi olacaktı. Bu Sidebar ile ana ekranda saate bakabilecek, haberleri okuyabilecektiniz veya da müzik çalabilecektiniz. Ancak Microsoft 2004 yılına gelindiğinde bu tasarım yerine bu tasarıma geçmeyi planladı.
c4d08a042c1d4f60245a09a3c9a1545c0eace480.jpeg

Hala bile bakınca göze hoş geliyor bence. Önceki tasarım yerine buna geçmelerinin sebebi önceki tasarımın Mac OS X işletim sistemine aşırı benzemeseydi. Evet eğer Longhorn tamamlansaydı böyle görünecekti. Gördüğünüz gibi cam bir tasarımı var. Aero temasının erken hali kendisi. Sidebar az önce dediğim gibi haberlerinizi takip edebileceğiniz, bildirimlerinize bakabileceğiniz, arkadaşlarınızla kolayca MSN ile iletişime geçebileceğiniz bir yapıya sahipti. 3. parti yazılımlar ile daha da çok geliştirilebilir bir yapıya sahipti. Bunlar daha sonra Windows 10'da kullanılmak üzere rafa kaldırıldı (Şu an kullanılan bildirim merkezi Statusbar'ın şu anki hali.) Ancak bu gördüğünüz işletim sistemi 2004 yılında çıkacaktı. 2004 yılında böyle bir işletim sistemini rahatça açacak sistem yoktu. Ki zaten Longhorn'un tüm yapılarında bellek sızıntısı vardı. Kararlı bir yapıya ulaşamadığı için ve Microsoft gidip sıfır kernel yazmak yerine işletim sistemini eskimiş XP kerneline emanet ettiği için sonucunda başarısız olup hemen 1 gecede sıfırladılar tüm projeyi. Ve ortaya bu çıktı.
1353069336.or.19193.png

Az önce gördüğünüz işletim sistemi gitti ve bu geldi. Şaka gibi ama mecburiyetten geldi. Bu gördüğünüz Vista'nın ilk betası. Ancak XP kerneli kullanmıyor. NT 6.0 adlı ve hala kullanılan (Windows 10 NT 10.0 olarak geçer ama aslında NT 6.4'dür pazarlama için NT 10.0 denilmiştir.) kernele geçtiler yani sıfırdan yazdılar işletim sistemini. Bu haliyle sıfırlamadan önceki yapılara göre daha stabil olsa da hala sorunluydu. Hala eski 256 MB Ram'e sahip bilgisayarlarda kasıyordu. O dönem 1 GB Ram ulaşılamazdı. 256, 512 MB Ram çok yaygındı. Bu yüzden hala kasıyordu zaman zaman. Neyse yıl 2005 oldu ve şu gördüğünüz hale getirildi
WindowsVista-6.0.5112-Desktop.png

Aslında gerçek Beta 1 bu olsa da önceki de internet aleminde Beta olarak kabul ediliyor neyse konumuz bu değil. Şimdi bu görsele bakınca ilk göze çarpan beyaz taskbar yerine siyah taskbar gelmesi. Yani Vista'nın görsel olarak tam şekillenmeye başlaması. Ayrıca Longhorn isminin yerine sağ alt köşede Vista yazması ki bu görsel zaten 2005 yılında Vista tanıtımından sonra çıkan yapıya ait. Ve hala Aero yok aslında var ama o dönem sistemler zor açtığı için gizlenmiş. Ayrıca hala Statusbar yok.
firstlook.jpg

Ve hemen sonra bu görmüş olduğunuz ve tamamen şekillenmiş oturmuş Vista Beta 2 çıktı. Statusbar ise geri geldi ama çok kötü duruyor bence o eski Statusbar gibi değil zaten. Ayrıca bu haliyle yine de final sürüme göre değişiklikler var mesela hala XP açılış sesi kullanılıyor. Hala XP sesleri var işletim sisteminde ama geçici tabi. Yavaş yavaş oturuyor sistem ama hala bakın eski bilgisayarlar ile driver, kasma sorunu yaşıyor yani hala hazır değil.
Windows_Vista.png

Ve 2007 yılında Final sürümüyle piyasaya çıktı. Ancak XP ile sürücü modeli aynı olmadığı için sürücü sorunu yaşadı. Donanım geliştiricileri baştan driver yazmak zorunda kaldı. Ayrıca Pentium 4 kullanan bilgisayarlarda kasım kasım kasıldı. Yani anlayacağınız adına Final dense de Bug yuvasıydı resmen. Bende o dönem çıkışından 1 hafta sonra Torrent ile çekip kurmuştum ama o benim Pentium 4 masaüstüm dayanamadı Vista'ya el mecbur XP'ye döndük. Anlayacağınız Vista aslında çok erken çıktı. 2007 değil 2010 gibi çıksa başarılı olabilirdi. Ama donanım üreticileri Microsoft'a yeni işletim sistemi için baskı yaptı sonucunda erken çıktı Vista. Oysa 2010 yılında çıksaydı o döneme kadar sürücüde yazılırdı rahat. Maalesef Vista herkesin artık minimum 1 GB Ram ve Core 2 Duo kullandığı döneme denk gelemedi. 2007 yılında çıktığında hala 256 MB Ram kullanan vardı ya azda değildi sayıları. Bir de üstüne kurmaya kalktılar kurunca sistemleri çökünce suçuda Microsoft'a attılar sonucunda Microsoft Vista projesini bir geçiş projesi olarak kullanarak 2 yılda Vista'yı geliştirip efsane işletim sistemi Windows 7'yi piyasaya sürdü. Windows 7 ise Vista'da kullanılan gereksiz özelliklerin kaldırıldığı, stabil bir işletim sistemi oldu. Yani Vista bir geçiş projesidir. Geçiş sürümüdür. Yeni teknolojinin kapılarının aralandığı bir sürümdür. Windows 7,8.10'un var olma sebebidir. Sadece 256 MB Ram kullananların kurbanı oldu. Yapacak bir şey yok ama ölmedi hala Windows 10'un içinde ruhu.
 
Bizim XP Casper vardı. Pentium 4 3.0GHz (HT olmayan), 512MB RAM, Nvidia FX5200, 80GB HDD. Az kullanmadım onu. Hep XP vardı, şöyle deyim gerçek gözümle hiç Vista görmedim. Şuan 10 kullanıyorsak aslında Vista kullanıyoruz anlamına geliyor. Bu arada Windows Vista ve 8 hep geçiş için üretilmiş ara modeller. Birnevi kobay yani. Vista ile 7, 8 ile 10 yaptılar. 8.1'in makyajlanmışı 10 aslında.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı