VRAM aşılınca neden bazı oyunlarda kasmıyor?

GlacierR

Kilopat
Katılım
22 Aralık 2015
Mesajlar
73
Yer
Ankara
Bir ultrawide monitör kullanıcısı olarak ekran kartımı değiştirmeyi düşünüyorum fakat aklıma takılan bir şey var. Reddit veya birçok teknoloji forumlarında 8 GB VRAM değil ultrawide, 2K için bile çöp deniliyor. Bazı yeni nesil (Hogwarts Legacy, Alan Wake 2, Dead Space vs.) Ve gelecekte çıkacak oyunlara artık 8 GB yetmeyecek bu kesin zaten ona bir itirazım yok. Geçtiğimiz aylarda en son Red Dead Redemption 2, High on Life, Stray, Resident Evil 3 Remake, Shadow of the Tomb Raider oynadım bu oyunlarda da Ultra ayarlarda hiçbir sorun yaşamadım. Evet bu oyunlar yeni değil fakat insanlar öyle bir anlatıyor ki sanırsınız 8 GB VRAM oyun dünyasının %99'unu kaldırmıyor.

Merak ettiğim asıl şey geçenlerde Shadow of the Tomb Raider oynayıp bitirdim yalnız o oyunun izlediğim benchmarklarında en az 10.5 GB VRAM kullandığını gördüm. Buna rağmen yükledim ve Ultra ayarlarda Ray Tracing açık, DLSS kalite modunda bazı yerlerde 65'e düşmesine rağmen ortalama 100-110 FPS ile oyunu akıcı bir şekilde bitirdim. VRAM kullanımı 7.7 GB - 7.0 arasında geziyordu. Benim bildiğim eğer VRAM limiti aşılırsa oyunda ciddi FPS düşüşleri olur ve normal RAM'den kullanır. Anlamadığım şey Shadow of the Tomb Raider'ı nasıl akıcı bir şekilde oynadım. Oyunun görsel kalitesi mi düştü daha az VRAM kullandığı için? Aynı olay Resident Evil 4 Remake'de de var. Aynı ayarları Cyberpunk 2077'de denedim fakat FPS 28-30 arası aldım yani VRAM'in yetmediği zaten Afterburner'dan zaten belliydi. Cyberpunk 2077, Alan Wake 2 vs. gibi oyunlarda 8 GB VRAM yetmediği için ciddi FPS düşüşleri olurken, Shadow of the Tomb Raider veya Resident Evil 4 Remake gibi oyunlarda neden kasılmalar olmuyor?
 
Bazı oyunlar VRAM aşıldığında otomatik olarak textureları kısmaya başlıyor. Sen ayarları yükseltsen bile oyun VRAM aşılacağı için textureları daha düşük seviyede tutuyor. Forspoken bunu kullanıyordu mesela, belki Tomb Raider'da benzer bir şey yapıyordur. Halo gibi bazı oyunlar da ilk başlarda sıkıntı çıkarmasa da ilerledikçe textureları yükleyememeye başlıyor, eğer 30-40DK'den fazla oynadıysan ve böyle bir şey görmediysen ilk dediğim daha olası.
 
Bazı oyunlarda vrami ortalama 500mb veya 1gb gibi hafif aşmak oyunun fpsini düşürmez. Bunun birçok örneği var. Mesela forza5, gow, c2077, witcher 3 ancak bazı oyunlarda da direkt FPS e etki ediyor mesela alanwake2, Jedi Survivor, forspoken, tlou ve starfield.

Burada VRAM aşılınca dikkat edilmesi gereken FPS drobu yaşanıp yaşanmadığı. Ben mesela saatlerce forza 5 oynadım ve 4 GB VRAM 3050 ye sahibim. Oyuna çoğu şey ultra da ve 3.8gb kullanıyor ama oyun bana max 3.2gb kullanabilirsin demiş. Ancak ben yine vrami aştığım halde 50 80 FPS arası alıyorum.
Aynı durumu gow da da yaşadım yüksek ayarlarda vrami aşarak 50 60 FPS de bitridim.

Demem o ki bazı yavaş ilerleyen oyunlarda vrami belirli miktar aşmak sorun yaratmıyor. Ancak hızlı ilerleyen hızlı oynanan bir oyun da aşmak kesinlikle FPS drobu yaratıyor. Ben mesela forza 5 de vrami açtığım için drop yaşıyorum ama çok nadir yaşıyorum o yüzden dert etmedim.
 
Cevaplar için teşekkürler. Gerçekten merak ettiğim bir konuydu bu. Öyleyse VRAM aşıldığı için arka planda texture kıstığı için Forspoken, Shadow of the Tomb Raider veya Forza Horizon 5 gibi oyunlarda bir nevi fake ultrada oynamış oluyoruz. Zaten geçenlerde izlediğim bir RTX 4060 Ti 8 GB vs 4060 Ti 16 GB videosunda 2 kartında FPS değerleri birbirine çok yakındı fakat oyunun kaplamaları 16 GB versiyonda daha güzel görünüyordu sanki toplamda 11.5 GB yediği için.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı