VRAM kullanımı ne kadar önemli?

haatip

Femtopat
Yer
Yalova
Daha fazla  
Windows 10 Pro kullanıyorum ama laptop bayağı eski. Üretimden kalkmış hatta bazı driverları 2006'dan kalma ama güncel.
Laptopun 16 GB RAM'i var. i7 İşlemcisi var. Dahili ekran kartı Intel HD Graphics 5500 ve 8 GB belleğe sahip. Bunun dışında harici GTX M850 ekran kartı da var. O da 4 GB. 1T hafızası var.
Beklenildiği üzere bu bilgisayarın ortalamanın üstünde bir bilgisayar olması gerekiyor. Ancak ne yazık ki öyle değil ve sebebini bilmiyorum. Yazının başında da söylediğim gibi driverların hepsi güncel. Hafızanın yarısını bile kullanmıyorum. Laptop olup 2. el aldığım için belki de fanı tozla dolmuştur dedim. Öyle bir sıkıntısı da yok. Ne arka planda çalışan uygulaması var ne de başlangıçta açılan. İçi tertemiz. Kendisi tertemiz. Bilgisayarın görülür hiçbir problemi yok. Ancak gerçekten haddinden fazla yavaş ve güçsüz.
Açılırken fanlardan fazla gürültü çıkması olsun, açılması için 10 dakika beklemem olsun, Minecraft LoL Valorant gibi oyunlarda 100 FPS bile alamamam olsun, küçücük dosyaların açılmasını bile olması gerekenden fazla bekletmesi olsun. Bunlar gibi daha bir sürü sıkıntısı var. Ama bir türlü problemin kaynağını bulamıyorum.
Bazı sayfalarda video RAM ile alakalı olabileceğini gördüm. Doğruluğu ne kadar bilmiyorum. Ne olur ne olmaz diye SS aldım aşağıya koyuyorum. Gösterilen değerin düşük olduğunu düşünüyorum. Benim yapabileceğim, sizin yardım olabileceğiniz bir durum var mı?

resim_2022-04-19_174639181.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam sistem günümüz için ortalamanın altında, özellikle Valorant gibi performansı işlemciye dayalı bir bilgisayar içinde FPS değeri gayet normal. Gösterdiğiniz Intel HD'nin VRAM'i, sistem ihtiyaç duyduğunda dahili grafiğin VRAM miktarını otomatik olarak arttırır.
Cihazın eski bir laptop olduğunu da varsayarsak muhtemelen HDD'i ciddi oranda eskidi, bu sebepten de gündelik kullanımda aşırı performans kaybı yaşıyorsunuz.

Harici ekran kartınız aktif mi? Ve o fotodaki dahilli gpu.
Yazıda yazmışım ama bir daha yazayım hocam. NVİDİA GeForce GTX 850M ve İntel HD graphics 5500 olmak üzere iki ekran kartı var.
Hocam sistem günümüz için ortalamanın altında, özellikle Valorant gibi performansı işlemciye dayalı bir bilgisayar içinde FPS değeri gayet normal. Gösterdiğiniz Intel HD'nin VRAM'i, sistem ihtiyaç duyduğunda dahili grafiğin VRAM miktarını otomatik olarak arttırır.
Cihazın eski bir laptop olduğunu da varsayarsak muhtemelen HDD'i ciddi oranda eskidi, bu sebepten de gündelik kullanımda aşırı performans kaybı yaşıyorsunuz.
Yapmam gereken nedir? Yeni bir HDD mi almalıyım yoksa SSD mi tercih etmeliyim?

Yazıda yazmışım ama bir daha yazayım hocam. NVİDİA GeForce GTX 850M ve İntel HD graphics 5500 olmak üzere iki ekran kartı var.

Tabi ki ssd almalısınız. Ssd'ye windowsu kurarsınız, oyunlarınızı ve fazla kullanmadığınız verileri harddiske kaydedersiniz.

Hocam gtx 850M 4 gb vram'e sahip. Bence o değerler iyi.
Bilgisayarı %80 oyun için kullanan birine önerebileceğin bi ssd var mı?
Eğer bütçeniz yoksa samsung 980 pro öneririm. Ama anakartınız bu ssd'nin hızını kısıtlar büyük ihtimal.
Forumda başka bir konu açıp anakartınızın besleyebileceği bir ssd bulabilirsiniz ama ben anakartlara ve ssd'lere pek hakim değilim.

Son düzenleme:
Hocam gtx 850M 4 gb vram'e sahip. Bence o değerler iyi.

Eğer bütçeniz yoksa samsung 980 pro öneririm. Ama anakartınız bu ssd'nin hızını kısıtlar büyük ihtimal.
Forumda başka bir konu açıp anakartınızın besleyebileceği bir ssd bulabilirsiniz ama ben anakartlara ve ssd'lere pek hakim değilim.
Teşekkürler hocam <3

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı