Wattman hatası hala devam ediyor mu?

cChef

Decapat
Katılım
11 Şubat 2019
Mesajlar
221
Yer
Gaziantep
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
R5 2600 ve rx580 sistem alacaktım fakat AMD ekran kartlarında wattman hatası olduğunu gördüm. Kullanıcılar sürüm yükseltip düşürse de, driver silip yüklesede bu hatadan kurtulamadıklarını söylüyor. Sizler bu hatadan kurtuldunuz mu, hata hala devam ediyor mu? Bu sorun beni APU sistem toplamaya itiyor. Malum Nvidia ekran kartları pahalı.
 
Ben önceden yoğun olarak alırdım son güncellemelerden sonra gördüğümü söyleyemem. RX 570 kullanıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
RX570 8 GB ekran kartımda ısınma sorunu yaşıyorum. Forumda çok arkadaş var bu sorunu yaşayan. Alacaksanız sorunları olduğunu göz önünde bulundurun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
RX 570 8 GB ekran kartımda ısınma sorunu yaşıyorum. Forumda çok arkadaş var bu sorunu yaşayan. Alacaksanız sorunları olduğunu göz önünde bulundurun.
Hangi model olduğu önemli. Bahsettiğin sanırsam Armor modeli çünkü Nitro ve Pulse modellerinde pek karşılaşmadım. Ekran kartının ısınmasını direk kartla tanımlamamak gerek. Kasa ve bulunduğu ortamın sıcaklığıda önemlidir.

Aslına bakılırsa Wattman bir hata değil. Bir uyarı(Bilgilendirmede denilebilir). Sistemle alakalı bir sorun var ve bunu kullanıcıya bildiriyor. @Can Çeralp bu konu hakkında çok bilgilendirici yazılar yazmış bir okumazı isterim.

2016'dan beri RX 480 kullanıyorum, AMD'nin eskiden bir V-Sync alternatifi sunmaması haricinde hiç bir şikayetim olmadı. Onu da 2017 sonunda, Nvidia'nın çözümlerinden daha üstün olan Enhanced Sync'i hayatımıza katarak çözdü AMD.

Wattman sorununun bir sorun değil güvenlik özelliği olduğunu, aynı özelliğin Nvidia kartlarda da olduğunu, sadece Nvidia'nın böyle bir bildirim görüntülemeyerek insanları "huylandırmadığını", o bağlantısı verilen başlıklarda da anlatmaya çalıştım.

Ekran kartıyla alakalı ya da alakasız bir sebepten dolayı bilgisayarınız yeniden başlamak zorunda kalırsa veya siyah ekran hatası olursa AMD, saat hızı ayarlarınızı hemen sıfırlıyor, böylece kartın başına bir şey gelme riskini engelliyor.

AMD'nin RX 580-590 serileriyle ilgili kullanıcılara yaşattığı en büyük sıkıntısı kartların sınırda güç talep etmeleri oldu. Bu kartların çoğu 8 pin ile geliyorlar. Kartın takılı olduğu PCI-E yuvası 75W güç sağlar, 8 pin de 150W güç ekler. Yani kartınıza sağlıklı bir şekilde sağlayacağınız gücün teorik değeri en fazla 225W'tır. Güç kaynaklarının bazıları 8 pinlik çıkışı doğrudan vermiyor, onun yerine aynı hatta bulunan 2 tane 6 pinlik hattı birleştirip 75+75 =150W mantığı ile bağlantı yapmanızı sağlıyor. Ancak arada ortak kablolar olduğu için 75W'a göre düzenlenmiş yerlerden 150W güç akıyor. Sonuç; "AMD pişmanlıktır" :) Halbuki sorun güç kaynağında..

Wattman hatası başlıklarının neredeyse hepsinde sorun sahiplerine yardım edip, bazı testler yaptırdığımı, ve güç miktarı sınırlanınca sorunların ortadan kalktığını görebilirsiniz. Yani iyi bir güç kaynağı ve kasa içi iyi bir sıcaklık hali sağlandığında kartlar gayet sorunsuz çalışıyorlar.

Rakibi ve (bir zamanlar) dengi kabul edilen Nvidia GTX 1060'ta güç sınırı 140-150W civarında olduğu için bu sorunları görmedik. Çünkü rakip kart 256 bit yerine 192 bitlik bir işlem yoluna sahip, 8GB yerine de 6 GB daha yavaş belleğe sahip. Bu yüzden güç tüketimi biraz daha aşağıda oluyor. Aradaki farkı da saat hızı ile kapatmaya çalışıyor.

Bütçe söz konusu olduğunda AMD'nin en çok satan kartı RX 580, Nvidia'nın da GTX 1060. Bu yüzden çok duyulmuyor belki ama benzeri güç sorunları üst model olan GTX 1080, RTX 2070-2080 gibi modellerde de var. Hatta RTX modelleri içinde yanan ve kalıcı hasar alan kartlar oldu. Youtube'a demo modellerin yandığı ile ilgili videolar bile bulabilirsiniz.

Yani sorunlar bir markaya özgü değil. Masaüstü dünyasında oyun orta-üst segmentinde ürünleri gözlemek, tanımak, onların sorunlarını gidermek çoğu zaman kullanıcıya kalıyor.

AMD pişmanlık falan da değil. Bugün Ryzen serisi işlemciler Intel'in hisselerini düşürecek kadar iddialı satılıyor. RX serisi kartlar; çıktıklarından bugüne, Nvidia hakimi bir oyun piyasasında hala güncelleme alarak performans artışı gösterebilen kartlar.

Bunlara ek olarak, hangi ürünü alırsanız alın, yılda bir defa macun yenilemesi ve temizleme isteyecektir.

Uzun lafın kısası; beğendiğinizi, gönlünüze ve bütçenize uyanı korkmadan alın. Sorun çıkma riski tüm markalarda aynı. Biri çok iyi, öbürü çok kötü diye bir durum yok. Öyle olsa 50 yıllık marka olmazdı, piyasadan silinir giderdi.
Wattman'dan Power Limit değerini -%50'ye alıp (başında "eksi" var) sisteminizi öyle test eder misiniz?

Bu şekilde oyun performanslarınızda bir miktar düşüş olacaktır, normaldir. Önemli olan hatayı almamanız.

Bu arada sürücülerin temiz kurulduğunu ve güncel olduğunu tahmin ediyorum?

Eğer bu şekilde hata almıyorsanız sorun ekran kartınızda değil, onun taleplerini karşılayamayan güç kaynağınızda şeklinde yorumlayabiliriz.

Bu arada; böyle bir hatanın dönüştürücüden olması imkansız. Ekran kartı, kendisine bir dönüştürücü takılı olduğunu farkında bile değil. Dönüştürücüler pasif elemanlar oldukları için algılanmaları söz konusu değil. Sadece basit bir sinyal dönüşümü yapıyorlar, ekran kartının ürettiği çıkış sinyali değişmiyor.

Sorun o dönem çıkan, kendinden overclock'lu ekran kartlarının çok güç talep etmelerinden kaynaklı. %10 overclok yapmak için yeri geldiğinde %50'lere varan güç artışı talepleri var ve bu değerler güç kaynakları için anlık olarak çok fazla gelebiliyorlar.

En iyi çare yüksek güçlü ve bağımsız 8 pin çıkışlı güç kaynakları kullanmak. İkinci çare de (birinciye ek olarak) ekran kartını söküp piyasadaki en iyi macunlarla değiştirmek. Benim ekran kartım (RX 480 Nitro+ OC Edition) 2 yaşını geçtiğinde 260-270W'lara varan güç talep ediyordu soğumak için ama bağlı olduğu kablolar en fazla 225W vaad ettiği için kapanıyordu. Arctic MX 4 macunla VRAM'ler dahil macunlayınca 200W'ı bile görmez oldu. Şimdi 75 derecede hiç yavaşlamadan ve kapanmadan çalışıyor.

Dip Not: Denemeyi yaparken MSi Afterburner ve Sapphire Trixx gibi uygulamaların devrede olmadıklarından emin olmanızda fayda var. Zira yeni çıkan AMD sürücüleri Wattman üzerinden kendi değerlerini dikte etmeye çalışıyorlar ve uygulamalar sürücüyle çakışıyor.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı