Rehber WattMan hatası

Selamlar. Forumda sık sık Wattman konularıyla karşılaşıyorum. Ben de her konuya aynı cevapları vermek yerine detaylı bir rehber hazırlamak daha doğru olur diye düşündüm. Umarım işinize yarar.

Not: Eğer sorunu çözdüyseniz nasıl çözdüğünüzü, ayrıca rehberde bulduğunuz eksik veya yanlış kısımları belirtirseniz sevinirim.

Wattman Hatası Nedir ?

Wattman AMD ekran kartlarında, ekran kartının hızını ayarlayamaması sonucu gerçekleşen bir uyarı. Çoğunlukla yazılımsal olmasına rağmen nadiren de olsa donanımla alakalı olabiliyor. Öncelikle bu hata iki şekilde yaşanabiliyor. İlki ekranın veya uygulamaların aniden kapanması (Bu esnada kasanın ışıkları açık olur. Hatanın Wattman olup olmadığını buradan anlayabilirsiniz.). İkincisi ise bilgisayar yeniden başladığında AMD uygulamasından gelen ayarların sıfırlandığını bildirimi. Bu iki hatanın da çözümleri aşağı yukarı benzer oldukları ve yazıyı çok fazla uzatmak istemediğim için çözümlerini tek çatı altında sunacağım.

Wattman hatası sebepleri ve çözümleri

Bu hatanın birden fazla çözümü olduğu gibi birden fazla sebebi de olabiliyor. Maddeler halinde ilerleyip çözümleri, sebepleriyle birlikte sunacağım.

Herkesin aklına ilk gelen çözümlerden birisi bu biliyorum fakat doğru driverları kurduğunda sorununu çözen birçok kişi mevcut. Güncellemeniz gereken sürücüler ise Ekran kartı, Windows Update, BIOS ve Chipset sürücüleri.
  • Ekran Kartı Güncellemesi
Ekran kartı sürücünüzü güncellemek için öncelikle bu linkten AMD Cleanup Utility programını indirin. Bu program DDU gibi ekran kartı driverınızı silmeye yarayan bir program fakat hem AMD'nin kendi programı hem de daha pratik. Ayrıca linkteki sayfada programın nasıl kullanacağı ve adımlar ile ilgili görsel anlatım da mevcut. Bu yüzden bu kısmı burada anlatmayacağım. Driverı sildikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmayı unutmayın. Restart uyarısı zaten size en sonda gelecek fakat yine de uyarayım dedim.

Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra buradaki linkten ekran kartınızı seçin.
Ekran görüntüsü 2022-04-13 215404.png
Ardından karşınıza gelen kısımda işletim sisteminizi seçip en son WHQL driverı kurun. WHQL Driver nedir?
1649859204410.png
Ardından indirdiğiniz driver uygulamasını açıp kurmaya başlayın. Kurulum kısmı hepimizin bildiği next nextten ibaret ama burada önemli bir nokta var. Aşağıda ki resimde işaretlediğim tiki açmanız gerekiyor. Tiki açtıktan sonra yükle deyin ve kurulumu bitirin. Ekran kartı güncelleme işlemi bu kadardı.
1649859521798.png

Not: Eğer ekran kartınız güncel ise ve diğer çözümlerin hepsini denemiş olmanıza rağmen sorun çözülmediyse buradaki adımlar aracılığıyla mevcut sürümü silip eski sürümleri deneyebilirsiniz. Nadir de olsa sorununu böyle çözen kişiler var.
  • Windows Güncellemesi
Bu kısmı sanırım anlatmama gerek yok. Ayarlardan Windows Update kısmına girin ve güncelleştirmeleri gerçekleştirin.
  • BIOS Güncellemesi
BIOS güncellemesi birkaç kişi için hatayı çözen bir yol. Her anakart markasında BIOS güncellemesi aynı olmadığı için bu konuyu Youtube veya internet üzerinde ki kaynaklardan yardım alıp gerçekleştirebilirsiniz.
  • Chipset Güncellemesi
Bu kısımda AMD ve Intel diye ikiye ayrıldığı için maalesef bu kısmı da internet üzerindeki kaynaklardan öğrenmeniz gerek.

Wattman hakkında en yaygın çözümlerden birisi güç seçeneklerinde ki ayarlardır.

Sırasıyla Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güç seçenekleri yolunu izleyin. Ardından sol tarafta bulunan "Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin" butonuna tıklayın.
1649861200625.png
Karşınıza gelen ekranda Kapatma ayarlarına erişim sağlamak için resimde ki butona tıklayın.
1649861542616.png
Ardından ayarlarınızı resimde ki gibi yapıp, değişiklikleri kaydet deyip çıkın. Buradaki Hızlı Başlatma özelliği BIOS'unuzda da bulunur. BIOS'unuzu açıp oradan da Hızlı Başlatmayı kapatmayı unutmayın.
1649861570430.png
Bunları yapmanıza rağmen hala hata alıyorsanız sorunu şu şekilde çözdüğünü iddia eden birinin yöntemini deneyebilirsiniz.

Başlat kısmına CMD yazıp yönetici olarak çalıştırın > powercfg -h off ardından bu kodu yapıştırıp entera basın. Bu kod Windows'un hazırda bekletme özelliğini kapatmaya yarıyor. Eğer bu da işinize yaramadıysa ve hazırda bekletme özelliğini geri aktif etmek istiyorsanız aynı kodu yazıp sondaki "off" ibaresini "on" ile değiştirmeniz yeterli.

Hata sadece ekran kartıyla ilgiliymiş gibi gözükse de RAM'le ilgili birkaç ayar yapıp sorunu çözen kişiler mevcut.

  • RAM'iniz işlemcinizin desteklemediği bir frekansta çalışıyor olabilir.
Öncelikle işlemcinizin desteklediği maksimum RAM frekansını öğrenmeniz gerekiyor. Bunu işlemcinin resmi sayfasından veya internette aratarak öğrenebilirsiniz.
1649865735483.png
Ardından BIOS üzerinden eğer mevcut frekansınız bunun üzerindeyse değerleri değiştirin. Bu arada RAM frekansı aynı zamanda anakartın desteklediği değere de bağlıdır. Kısacası RAM frekansınızı işlemci ve anakartınızın desteklediği değere eşit veya altında tutun.
Örneğin işlemciniz 2933 MHz, anakartınız 3200 MHz destekliyor olsun. Bu durumda RAM frekansınızı 2933'e getirmeniz gerek. İşe yaramaz ise bir kademe daha azaltarak şansınızı son kez deneyebilirsiniz.
IMG20220413190800_01.jpg
  • XMP profili kullanmak hatanın kaynağı olabilir.
XMP bir tür RAM ayarı ve bu ayarın açık olması sorunun sebebi olabilir.

"XMP bir hız aşırtma teknolojisi olmaktan ziyade; anakart ve işlemcilerimizin standart olarak tanımış olduğu bellek profil ayarlarından kurtulup; daha performansı profilleri tanıyabilmesini ve haliyle çalıştırabilmesini amaçlayan bir teknolojidir."
XMP Ne İşe Yarar?

BIOS'ta bulunan bu ayar bazı ASUS anakartlarda D.O.C.P olarak geçiyor.
Ekran görüntüsü 2022-04-13 215451.png
  • RAM'leriniz de veya slotlarınız da problem olabilir.
Eğer üstte ki yöntemleri denediyseniz ve hala problem devam ediyorsa RAM'leriniz de veya RAM slotlarınız da problem olabilir. Sorunu bu şekilde çözen kişiler mevcut. Eğer birden fazla bellek kullanıyorsanız öncelikle belleklerin sadece birini takıp bilgisayarı çalıştırın. Eğer sorun devam ediyorsa aynı işlemi diğer bellek içinde gerçekleştirin. Sorunun RAM'lerde olmadığına emin olduğunuz zaman RAM'leri taktığınız slotları değiştirip tekrar deneyin. Eğer tek RAM kullanıyorsanız başka bir yerden bulacağınız bilgisayarınıza uygun bir RAM ile öncelikle mevcut RAM'inizin sıkıntılı olup olmadığına emin olun. Ardından aynı şekilde slotları değiştirmeyi deneyin.

Tüm bu ihtimaller dışında tabii ki ekran kartınıza uygulamış olduğunuz yanlış ayarlar da stabil çalışmasına engel oluyor olabilir. Bunu kontrol etmek için ekran kartınıza uygulamış olduğunuz ayarları geri almanız yeterli.

Bunun için öncelikle Alt + R kombinasyonu veya masaüstünde boş bir yere sağ tıklayarak AMD kontrol panelini açın. Yukarıdan Performansa tıklayıp Ayarlanıyor sekmesine gelin. Burada GPU ayarlama kontrolünü eğer Manuel ayarlamada ise Varsayılana alıp hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edin.
Ekran görüntüsü 2022-04-13 215439.png
Aynı şekilde eğer MSI Afterburner gibi harici bir ekran kartı uygulamanız varsa oradan da ayarları resetleyin.

Eğer yukarıda bahsettiğim MSI Afterburner uygulaması Bilgisayarınız da yüklü ise programın içindeki birkaç ayar Wattman sorunu yaşamanıza sebebiyet veriyor olabilir.
Bu ayarları kapatmak için Afterburnerı açıp ayarlar sekmesine gelelim ve genel ayarlar sekmesinde bulunan "Resmi sınırlar dışındaki hızaşırtma yapılırken ekran modunu sıfırla" seçeneği eğer aktifse kapatalım.
1649868338075.png
Bu ayarı kapatıp uyguladıktan sonra üst sekmeden Fan kısmına gelin. Buradaki ayarlara erişim sağlamak için "Kullanıcı ayarlı otomatik fan kontrolünü aç" butonunu aktif hale getirin. Önünüze çıkan ayarlardan "Önayarlı fan hızı" kısmını "Özel" olarak tikledikten sonra "Kullanıcı ayarlı otomatik fan kontrolünü aç" ayarını kapatıp uygula deyin.
1649870937864.png
1649870951136.png

Yukarıda ki her şeyi denediyseniz fakat hala sonuç almadıysanız deneyebileceğiniz birkaç yöntem daha mevcut.
  • Bu uygulamalar sorunun kaynağı olabilir.
NZXT Cam, Fraps, Riva Turner, MSI Afterburner. Bu uygulamalar sorununuzun kaynağı olabilir. Aralarında bilgisayarınızda yüklü olan varsa kaldırıp hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.
  • Undervolt / Underclock
Bu hatanın en genel çözümlerinden iki tanesi de Undervolt ve Underclocktur. Underclockta kartınızın performansı düşeceği için denemeye öncelikle Undervoltla başlamanızı öneririm. Undervoltun mantığı kartınızın Voltaj (mV) değerini düşürmektir. Underclockta ise direkt olarak kartınızın frekans değerini (MHz) düşürürsünüz. Bu ikisinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı hakkında ileride bir yazı yazmayı planlıyorum fakat şu anlık bunları internetten araştırmanız gerek. Bu arada RX 500 serisi ekran kartları fabrikadan yüksek voltajla üretilip çıkartılıyorlar. Yüksek voltajda yüksek ısı demek oluyor. Konu dışı aslında ama Undervolt bana kalırsa herkesin uygulaması gereken bir ayar. Tabii bu ayarı abartırsanız veya kartınız yaptığınız ayarla uyum göstermezse Wattman kaçınılmaz oluyor.
  • Yetersiz Güç Kaynağı
Sorunu PSU'yu değiştirerek çözdüğünü belirten kullanıcılar olduğu için bu maddeyi de eklemek istedim. Eğer imkanınız varsa başka bir PSU ile sistemi test edebilirsiniz.
  • Ekran Kartına Güç Limiti Ekleme
Alt + R kombinasyonu ile AMD kontrol panelini açın. Ardından ekran kartı ayarlamalarının yapıldığı bölmeye gelmek için üst kısımdan performansa tıklayıp ayarlanıyor sekmesine basın.
Buradan manuel ayarlamaya basıp güç ayarlamayı etkin hale getirin. Ardından güç limitini %20 yapın. Yöntemi belirten @Elio Talvinen hocama saygılar.

Tüm yöntemleri denemenize rağmen hala hata almaya devam ediyorsanız sorun donanımsal olabilir. Bu durumda eğer garantisi varsa kartınızı teknik servise göndermenizi tavsiye ederim.

Okuduğunuz için teşekkürler.
Sorularınızı sorabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Geçmiş olsun hocam.
Wattman'ın anladığıma göre o kadar çok olma sebebi var ki çözene kadar ekran kartı güncelliğini yitirir zaten.
Evet çok pişman oldum açılmadı bile bugün hiç bende sorun yaşamak için almadım ki bilgisayarımı çok üzüldüm gerçekten

Evet çok pişman oldum açılmadı bile bugün hiç bende sorun yaşamak için almadım ki bilgisayarımı çok üzüldüm gerçekten
Yabancılar için çerez parası ama bizde alım gücü 0’da değil -‘lerde maalesef adamlar can sıkıntısından parça değiştiriyor 😂
 
Merhaba öncelikle sorun ile ilgili çalışma için teşekkürler. Sorunumu çözmemde bayağı bir yardımı dokundu. Öncelikle RAM frekansını 4133'ten 3200'e düşürerek kısa süreliğine watman hatasını hafiflettim ama tam çözüme ulaşamadım sürücüleri kontrol ettiğimde AMD chipset sürücüsünün eski olduğunu fark ettim sürücüyü güncelleyerek sorunum tamamen düzeldi.
Not: Sorunum işlemcimi değiştirdikten sonra başladı.
 
Son düzenleme:
Merhaba öncelikle sorun ile ilgili çalışma için teşekkürler. Sorunumu çözmemde bayağı bir yardımı dokundu. Öncelikle RAM frekansını 4133'ten 3200'e düşürerek kısa süreliğine watman hatasını hafiflettim ama tam çözüme ulaşamadım sürücüleri kontrol ettiğimde AMD chipset sürücüsünün eski olduğunu fark ettim sürücüyü güncelleyerek sorunum tamamen düzeldi.
Not: Sorunum işlemcimi değiştirdikten sonra başladı.
İşte, tam olarak bahsettiğimiz konu bu. WattMan en ufak bir şeyden bile olabiliyor, pamuk ipliğine bağlı gibi. Israrla kartlarda problem olduğunu iddia ediyorlar fakat 6000 serisi kartlarda sisteminiz stabilse, güncelse hiçbir şekilde almıyorsunuz.

Donanım hızlandırma hariç, o da Chromium uyuşmazlığı var nedense.
 
İşte, tam olarak bahsettiğimiz konu bu. WattMan en ufak bir şeyden bile olabiliyor, pamuk ipliğine bağlı gibi. Israrla kartlarda problem olduğunu iddia ediyorlar fakat 6000 serisi kartlarda sisteminiz stabilse, güncelse hiçbir şekilde almıyorsunuz.

Donanım hızlandırma hariç, o da Chromium uyuşmazlığı var nedense.

Bugün 6700 XT satın aldım 2. el. Kart geldi. Sorunsuz kullanıyorum. NVIDIA fanboylarıyla tartışmak en zor şeylerden biri. O yüzden artık tartışmıyorum.
 
Bugün 6700 XT satın aldım 2. el. Kart geldi. Sorunsuz kullanıyorum. NVIDIA fanboylarıyla tartışmak en zor şeylerden biri. O yüzden artık tartışmıyorum.
Hayırlı olsun, ben de 6700 XT kullanıcısıyım. 3070'den bi eksiğini göremiyorum son oyunlarda.
 
Arkadaşlar, benim eski sistem de R9 380X vardı ve bazı oyunlarda arada bir siyah ekran veriyordu. TDR değerlerinden tutun da power limitinden diğer ayarlara kadar denemediğim yol yöntem kalmadı. Yıllarca araştırdım, tek çözüm yolu olarak deneme yanılma yolu ile GDDR hızını %10 oranında düşürerek sorunu çözdüm. Yani 1500 Mhz olan GDDR hızını 1350Mhz olarak ayarladım radeon software'den. 1350'de olduğu müddetçe PC yağ gibi akıyordu, pürüzsüz. Ancak bunun kesin çözüm değil de pansuman çözüm olduğunu biliyordum. Bir de AMD'nin GDDR hızını düşürmeye olanak sağlayan en son sürücüsü 2016 yılına ait olduğu için bu eski sürücüyü kullanmak durumunda kalıyordum. (Yeni sürücülerde GDDR hız düşürme yok malesef)

Yıllarca arada aklıma geldiğinde reddit, amd forum, nvidia forum ve diğer bir sürü çeşitli forumlarda bu konuyu araştırdım. Bazı konularda AMD kartların farklı bellek üreticilerine ait (SK Hynix, Samsung vesaire) bellekler kullandıkları ve bunlardaki bazı serilerde bu sorunun ortaya çıktığı iddia ediliyordu.
En sonunda şu 2 konuya denk geldim:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Gördüğünüz gibi bu konularda siyah ekran hatası diye bir şey yok ve kapatılan ayar (Multi Plane Overlay) Windows'a ait bir ayar. MPO ne Nvidia ne de AMD ile alakalı olan bir özellik değil. Yani MPO'nun ne olduğunu biraz araştırdım ama çok da anlamadım. Muhtemelen windows'da pencereler arasında geçiş yaparken sistemin kararlı çalışmasını filan sağlayan bir özellik. İsteyen araştırsın, incelesin. Sadece bu ayarın kapatılmasının sistemsel bazda çok bir etkisinin olmadığı kanısına vardım ki bazı forumlarda bu özelliğin faydasından çok zararı olduğu filan iddia ediliyor.

Benim kaybedecek bir şeyim yoktu. Zaten yıllarca bu sorunu yaşamışım, bir de bunu deneyeyim dedim. Bu konulardaki linkten (Nvidia'nın sitesindeki) reg dosyasını indirdim ve çalıştırdım. MPO'yu devre dışı bıraktım ve GDDR hızını varsayılan değere döndürdüm (1500 mhz). Bunu yapar yapmaz sistemde hiçbir sıkıntı kalmadı.

Bu çözüm R9 380X gibi eski bir kartta işe yaradı, yeni kartlarda nasıl sonuç verir bilemem ama belki birinin işine yarar diye paylaştım.

Not: Çözüm sonrasında bir de aşağıdaki custom sürücüyü kurdum, gayet performanslı bir sürücü, isteyen deneyebilir.

 
Arkadaşlar, benim eski sistem de R9 380X vardı ve bazı oyunlarda arada bir siyah ekran veriyordu. TDR değerlerinden tutun da Power limitinden diğer ayarlara kadar denemediğim yol yöntem kalmadı. Yıllarca araştırdım, tek çözüm yolu olarak deneme yanılma yolu ile GDDR hızını %10 oranında düşürerek sorunu çözdüm. Yani 1500 MHz olan GDDR hızını 1350MHz olarak ayarladım Radeon Software'den. 1350'de olduğu müddetçe PC yağ gibi akıyordu, pürüzsüz. Ancak bunun kesin çözüm değil de pansuman çözüm olduğunu biliyordum. Bir de AMD'nin GDDR hızını düşürmeye olanak sağlayan en son sürücüsü 2016 yılına ait olduğu için bu eski sürücüyü kullanmak durumunda kalıyordum. (Yeni sürücülerde GDDR hız düşürme yok maalesef)

Yıllarca arada aklıma geldiğinde Reddit, AMD forum, NVIDIA forum ve diğer bir sürü çeşitli forumlarda bu konuyu araştırdım. Bazı konularda AMD kartların farklı bellek üreticilerine ait (SK Hynix, Samsung vesaire) bellekler kullandıkları ve bunlardaki bazı serilerde bu sorunun ortaya çıktığı iddia ediliyordu.
En sonunda şu 2 konuya denk geldim:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Gördüğünüz gibi bu konularda siyah ekran hatası diye bir şey yok ve kapatılan ayar (Multi Plane Overlay) Windows'a ait bir ayar. MPO ne NVIDIA ne de AMD ile alakalı olan bir özellik değil. Yani MPO'nun ne olduğunu biraz araştırdım ama çok da anlamadım. Muhtemelen Windows'da pencereler arasında geçiş yaparken sistemin kararlı çalışmasını filan sağlayan bir özellik. İsteyen araştırsın, incelesin. Sadece bu ayarın kapatılmasının sistemsel bazda çok bir etkisinin olmadığı kanısına vardım ki bazı forumlarda bu özelliğin faydasından çok zararı olduğu filan iddia ediliyor.

Benim kaybedecek bir şeyim yoktu. Zaten yıllarca bu sorunu yaşamışım, bir de bunu deneyeyim dedim. Bu konulardaki linkten (NVIDIA'nın sitesindeki) reg dosyasını indirdim ve çalıştırdım. MPO'yu devre dışı bıraktım ve GDDR hızını varsayılan değere döndürdüm (1500 MHz). Bunu yapar yapmaz sistemde hiçbir sıkıntı kalmadı.

Bu çözüm R9 380X gibi eski bir kartta işe yaradı, yeni kartlarda nasıl sonuç verir bilemem ama belki birinin işine yarar diye paylaştım.

Not: Çözüm sonrasında bir de aşağıdaki Custom sürücüyü kurdum, gayet performanslı bir sürücü, isteyen deneyebilir.


Bende de Sapphire R9380X var Temmuz'da eve gidince deneyeceğim artık askerden dönünce :D Keza yeni sistem topluyorum ama kaybedecek bir şey yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı