Web geliştirmenin geleceği hakkında düşünceleriniz nedir?

vodkajaz

Decapat
Daha fazla  
Front end ilgim var HTML CSS öğrendim özgün güzel tasarımlar çıkarıyorum şimdi ise Java'ya başlayacağım ancak kafamda sorular var para için değil bu arada front end den zevk alıyorum. Ancak bu iş ileride çalışacağım mesleğim de olsun istiyorum. Sorum şu çevrem de 2 grup var biri "yapay zeka sebebi ile front end geleceği yok ve 10 yıl sonra bu iş dalı kaybolacak diyorlar." diğer grup ise aksini iddia ediyor. Tarafsız görüşlerinizi belirtir misiniz? 2024'te HTML CSS JS React vs. bunları öğrenmek zaman kaybı mıdır? Yoluma front end olarak devam etmek istiyorum. Teşekkür ederim.

Hocam bende yazılım düşünüyordum fakat bu meslek yok olacak gibi görünüyor. 2023 de yazılım işinde kovulan insanların yüzde 10'u yapay zeka yüzünden kovulmuş. 5-10 yılı düşünmek bile korkunç.

JS hala çok uzun bir süre web standardı kalacak gibi duruyor. Ben de Web Geliştiricilik üzerine kendimi geliştiriyorum, olay şu ki son zamanlarda gerçekten Web'e büyük yığılma var, ancak aynı zamanda belirli düzeyde Back-End öğrenmek, bazı frameworkleri öğrenmek iyi paralar kazandırabiliyor.

Hocam bende yazılım düşünüyordum fakat bu meslek yok olacak gibi görünüyor. 2023 de yazılım işinde kovulan insanların yüzde 10'u yapay zeka yüzünden kovulmuş. 5-10 yılı düşünmek bile korkunç.

Evet kaybolup gidecek olan bir dile/meslek dalına yatırım yapmak istemiyorum o yüzden sordum. Geleceğe yönelik hangi dili öğrenmek yararlı olur dedikleriniz doğruysa istemeyerek de olsa bu yoldan döneceğim.

JS hala çok uzun bir süre web standardı kalacak gibi duruyor. Ben de web geliştiricilik üzerine kendimi geliştiriyorum, olay şu ki son zamanlarda gerçekten Web'e büyük yığılma var, ancak aynı zamanda belirli düzeyde Back-End öğrenmek, bazı Framework'leri öğrenmek iyi paralar kazandırabiliyor.

Yığılma var derken ilgi mi var? Gelecekte hala geçerli olur yani.

Evet kaybolup gidecek olan bir dile/meslek dalına yatırım yapmak istemiyorum o yüzden sordum. Geleceğe yönelik hangi dili öğrenmek yararlı olur dedikleriniz doğruysa istemeyerek de olsa bu yoldan döneceğim.

Web dediğimiz şey ölüp gidip bitecek bir şey değil, öldü denilen Java bile en az 20-30 sene daha en çok tercih edilen dil olacak gibi duruyor bu alanda. Yapay zekanın etkisi çok fazla değil, yukarıdaki arkadaş bu bilgiyi nereden edinmiş bilmiyorum ancak kendim bir öğrenci olarak 2000 satır hatasız kod yazdıramıyorum, kurumsal şirketlerde onbinlerce, yüz binlerce satırlık projelerde çalışan insanları nasıl işsiz bırakacakmış anlamadım. En azından uzun bir süre için yapay zekanın bu seviyeye ulaşabileceğini sanmam.

Hocam şu an ilgi olsa bile yapay zeka yüzünden yok olacak. Şu an bile müthiş kod yazabiliyorken ileride daha iyisini nasıl yapamasın.

Evet, Web çok tercih ediliyor. Sadece Front-End için iş imkanı vs. gerçekten çok kısıtlı olmaya başladı, ancak komple haliyle Web ölmez. Herkesin laf ettiği, öldü dediği PHP yazanlar devasa paralar kazanıyorlar mesela, çoğunluğu çok da dinlememek lazım gibi. Şirketlerin bir Java sürümünden güncel bir Java sürümüne geçmesi bile çok uzun zaman alıyor, birden böyle koca sektörün biteceğini düşünmek delüzyonel. Hatta aslına bakarsan, günümüzde Web'e şirketler tarafından da bir yönelim var, çünkü Web geliştiricilik çok daha az maliyetli, mesela baktığında LoL gibi oyunların clienti, Discord gibi uygulamalar masraftan kaçınmak adına JS ile yazılıyorlar.

Stanford Üniversitesi'nin yapay zeka ile insan zekasını kıyasladığı grafik
rUDISAeXDgRZEbchD-J7ZRlB1iZAYxkd4F-TN86t1iU.jpg

Evet, web çok tercih ediliyor. Sadece Front-End için iş imkanı vs. gerçekten çok kısıtlı olmaya başladı, ancak komple haliyle web ölmez. Herkesin laf ettiği, öldü dediği PHP yazanlar devasa paralar kazanıyorlar mesela, çoğunluğu çok da dinlememek lazım gibi. Şirketlerin bir Java sürümünden güncel bir Java sürümüne geçmesi bile çok uzun zaman alıyor, birden böyle koca sektörün biteceğini düşünmek delüzyonel. Hatta aslına bakarsan, günümüzde Web'e şirketler tarafından da bir yönelim var, çünkü web geliştiricilik çok daha az maliyetli, mesela baktığında LoL gibi oyunların Client'i, Discord gibi uygulamalar masraftan kaçınmak adına JS ile yazılıyorlar.

Hocam ben Udemy'den bir kurs ile ilerliyorum. Şimdi oradaki JS web üzerine. Onu öğrenince JS ile dediğiniz gibi oyun vb. konular da aynı sistem mi işliyor. Yani oradaki JS'yı öğrenirsem bunu web yerine farklı amaçlar için kullanabilir miyim? Yoksa web JS uygulama JS farklı şeyler mi? Çünkü sonrasında React var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı