Web sitesi yapmak için nereden başlamalı?

Web sitesi yapmak iki yol tercih edilebilir:

1) Hazır sistemler kullanmak:
Joomla, Drupal vb.
Bu sistemleri bilgisayarında kurup deneyebilirsin. Easyphp ile Joomla kurulumunu googlede ararsan bir çok bilgiye ulaşabilirsin. Bu içerik yönetim web yazılımları ücretsiz ve kalitelidir. Her türlü site için eklentileri mevcut: alışveriş, haber, blog vb.

2) Kendin kodlamak:
Bunun için html, css, javascript, php veya asp, sql, fireworks (web grafikleri için) öğrenmelisin. İstediğin her türlü siteyi kodlayıp tasarlayabilecek seviyeye gelirsin. Nereden başlayayım dersen Fatih Hayrioğlu'nun CSS kitabı ücretsiz olarak kendi sitesinde mevcut. Oldukça faydalı ve işe yarar.

Çok kısa yazabildim şimdilik. Kolay gelsin.
 
Html ve CSS bilmen lazım başlangıç olarak.2. adımın iste Adobe Fireworks öğrenmen. Photoshop hakkında bir fikrim yok. Ben web tasarım ve programcılık okuyorum 11. sınıfım ancak bize Photoshop öğrenceğimiz konusunda bir şey söylemediler web tasarım dersimizde notepad++'ta HTML öğrenmeye başladık. Sonra aynı programda CSS öğrendik. Dreamweaver'a geçtik. Aynı kodlar ordada geçerli ancak daha basit biz sadece yazılı olan kodlara rakam vb. şeyler belirtiyoruz. Grafik ve Animasyon dersinde ise Fireworks'te çizim yapıyoruz. 2. Dönemde grafik ve animasyon dersinde Adobe Flash öğrenceğimiz söylendi Photoshop hakkında bir şey denmedi. Veri tabanı dersimizde var dersin amacını pek anlamadım ama Web tasarımda olmazsa olmazlardan biriside veri tabanıdır.
 
Bu işe yeni başlıyorsan Wordpress, Joomla gibi sistemleri kurup çok fazla kod bilmeden de bu işi yapabilirsin. Ben sitemde Wordpress kullanıyorum sadece bazen tema ile ilgili hatalar oluyor, sadece o zaman kod bilmen gerekiyor.
 
Web tasarım ve web programlamanın farklı işler olduğunu ilk başta bilmelisin. Bu işi 5 yıldır yapan ve iş ile geçinen birisi olarak sana tavsiyem hangisini yapmak istediğini baştan seçmen gerektiğidir. Web tasarımcısı olucaksan eğer tasarım gözünü geliştirmen, renk uyumlarını bilmen, kullanıcıların siteye girdiklerinde ki genel göz odaklarına göre nerede neye bakma eğiliminde olduğunu bilmen gerekiyor. Adobe Fireworks programında banner ikon ve genel kalıp tasarımları yapabilirsin. Adobe Photoshop programında ise siteye konulacak fotoğrafları düzenleyebilir web sitesinin tasarımını ikonları bannerları ve kullanılacak tüm görsel malzemeyi hazırlayabilirsin. Bana göre Photoshop programını öğrenmen daha geniş kapsamda tasarımlar yapmana yarar bende kendim bunu kullanıyorum. Eğer ki tasarım gözün kırmızı arka plan üzerine mavi yazı kullanmak gibi olacaksa bu işe başlama derim. Tasarımcı olmak zordur çünkü bunu müşteriye beğendirmek de var. Genel bir kitleye beğendirecek tasarımlar yapmanda uzun süren bir deneyimden sonra gelecektir. 2 yıllık grafik tasarım okuman yada bir ajansta stajer olarak çalışman sana bu konuda bir başlangıç olacaktır.

Web programlama konusuna gelirsek html bir programlama dilidir ve bunu yazdığın programın yada editörün hiçbir önemi yoktur. Çünkü nasıl bir exe uzantısı varsa html'inde kendi uzantısı vardır. Örnek olarak index.html gibi. Bunu wordpadde bile yazabilirsin. Yada arkadaşların bahsettiği notepad++ editöründe de yada adobe dreamweaver programında da. Yazdıklarıma dikkat ettiysen eğer editör ve program olarak birbirinden farklı kavramlar var. Editörde programı yazabilirsin ama herşey manuel olarak çalışacaktır düzeltme hata gösterme gibi yada kodu tamamlama gibi özellikleri olmayacaktır. Programda ise kod düzelme yada tamamlama hata gösterme ve şablon kodlar ekleme gibi özellikler mevcuttur. Bu yüzden de editörler performanslı ama programlarda yavaş çalışacaktır. Başlangıç olarak html dilini öğrenmen bunun üzerine css stillerini öğrenmen işin temelini kavramanda büyük ölçüde önemli olucaktır. Daha sonrasında wordpress ve joomla gibi hazır sistemler üzerinde kendi istediğin değişiklikleri rahatça yapabilirsin. Tabiki web standartlarını ve kurallarını da öğrenmen iyi olur. Bunları yaptıktan sonra ise php dilini ve mysql veri tabanını öğrenmen ileri düzeye geçmene adım attıracaktır. O saatten sonra ise java, javascript,xml,jquery gibi dilleri de öğrenmen seni tam donanımlı bir web programcısı yapacaktır.

Kusura bakma uzun ve detaylı oldu fakat umarım sana yardımcı olur.
 
Dreamweaver'da html ve php tabanlı siteler yapabilirsin. Asp.net için visual studio en uygun program. Site tasarımlarında photoshop cs5,6 cc fark etmez. Animasyonlar için Adobe Flash tasarım programı'nı kullanabilirsin. Bilmen gerekenler ise html, javascript,css.
Siten Asp.net ise c#,php ise php programlama dillerini öğrenmelisin, html ise javascript sana yeter. Sonrasi sana kalmis başarılar.
 
HTML + CSS + PHP dillerini öğrenmelisin. Sadece kodlamayla bitmiyor maalesef tasarımı giydirmek için CSS'de bilmelisiniz. HTML + PHP + bootstrap kullanabilirsiniz. Bootstrap bu alanda çok başarılı bir sürü eklentiler mevcut.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı