Wi-Fi 6'dan faydalanmak için modemin de Wi-Fi 6 mı olması gerekiyor?

Makaleler
20
Merhabalar, hayırlı akşamlar."ASUS AX58BT" "isimli, Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.0 özellikli PCI-e kartım var ve anakarta monte ediliyor. İnternete Wi-Fi ile bağlanacağım ve modem 7 metre uzaklıkta. Fakat modem biraz eski bir modem ve Wi-Fi 6 yok haliyle. Bu durumda Wi-Fi 6 teknolojisinden faydalanabilir miyim yoksa modemin de Wi-Fi 6 desteklemesi gerekiyor mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Pratikte sunabilir, ama teoride sunmaz. Teoride bağlantınız neyse onun hızını alırsınız. AC bağlantıdan AC bağlantının hızını alabilirsiniz, AX bağlantıdan da AX. Sizin dediğiniz durumda cihazın sadece sinyal kapasitesi devreye girer. Bu durumda da Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6 desteği olmayan kartın anten sayısı, kalitesi etkendir. Arkadaş Wi-Fi 6 cihazın Wi-Fi 6 olmasından hiçbir şekilde faydalanamaz. Sonuçlar normal bir cihaza göre daha kötü bile olabilir, bilinemez.

Ben upper limitten daha hızlı bir bağlantı olduğunu varsaydım.

Wifi 6 modemlerin çıkmama nedeni fiber teknolojisinin ilerde yaygınlaşacağından mıdır?
Aynen öyle. DSL ile alınan hızlar belli, bu hızlar için WiFi 5 (AC) fazlasıyla yeterli olduğundan ve gereksiz maliyet oluşturacağından modemlere WiFi 6 (AX) yatırımı yapılmıyor. Sadece modem değil, genel olarak ISS'ler DSL'ye yatırım yapmak istemiyor artık, bakım maliyeti çok yüksek fibere göre. Fiberde bakım maliyeti yok gibi bir şey, bir kere döşüyorsun çok uzun süre bakım gerekmeden hizmet veriyorsun. Aynı şekilde fiber bağlantıda modem gerekmediği ve router ile çok kolay bağlantı yapılabildiği için WiFi 6 gibi yeni teknolojiler routerlara geliyor/gelecek.

Ha yine de son kullanıcı DSL bağlantıda WiFi 6 kullanmak isterse normal DSL modemini köprü moduna alıp bir WiFi 6 router takıp kullanabilir, o konuda bir engel yok.

Aynen öyle. DSL ile alınan hızlar belli, bu hızlar için WiFi 5 (AC) fazlasıyla yeterli olduğundan ve gereksiz maliyet oluşturacağından modemlere WiFi 6 (AX) yatırımı yapılmıyor. Sadece modem değil, genel olarak ISS'ler DSL'ye yatırım yapmak istemiyor artık, bakım maliyeti çok yüksek fibere göre. Fiberde bakım maliyeti yok gibi bir şey, bir kere döşüyorsun çok uzun süre bakım gerekmeden hizmet veriyorsun. Aynı şekilde fiber bağlantıda modem gerekmediği ve router ile çok kolay bağlantı yapılabildiği için WiFi 6 gibi yeni teknolojiler routerlara geliyor/gelecek.

Ha yine de son kullanıcı DSL bağlantıda WiFi 6 kullanmak isterse normal DSL modemini köprü moduna alıp bir WiFi 6 router takıp kullanabilir, o konuda bir engel yok.
Dsl bağlantı da Tplink WD9960 ve AX50 router sorun çıkarmadan kullanılır mı?

Superonline wifi 6 modem vermeye başlamış bende alayım dedim ama wifi 6 uyumsuz cihazlar var evde mesela oda termostadı telefon gibi.
wifi 6 modeme geçsem bile uyumsuz cihazlar wifiye internete bağlanabilecek mi

Merhaba konu hakkında bilgili gibisiniz. Ben şimdi normal modemime wifi 6 bir router bağlasam, kapsama alanı artar mı? Mesela şuan odamdan 2 diş çeken Note 20 ultra telefonum 3 diş çekmeye başlar mı?

WiFi 6'dan faydalanabilmek için hem alıcının hem de vericinin WiFi 6 destekli cihazlar olması lazım doğal olarak. Yani evet, desteklenmesi gerekiyor.

Fakat piyasada WiFi 6 destekli modem yok ve ileride de çıkmayacak. WiFi 6 destekli router cihazlar var sadece.
Modem desteklemediği halde wifi6 destekleyen routera ethernet ile bağlasak (cat6 kablo) olur mu?

Modem desteklemediği halde WI-FI6 destekleyen routera Ethernet ile bağlasak (CAT6 kablo) olur mu?

Router kullanacaksanız modeminizin desteklemesi önemli değil. Modemin yaptığı tek şey sinyali internete çevirip routera göndermek. Router da gelen interneti Wi-Fi üzerinden dağıtıyor. Yani routerın desteklemesi yeterli.

Şimdi benim bilgisayar toshiba satellite c660D milattan önce kalma. 1 hafta oldu olmadı süperonline ın 500 mbps olan paketine gectim. Pc wi-fi 4 destekliyor wi-fi 6 modem ile bağlanıyorum. Wifi den hız olarak 50 mbps yi gecemiyor pc normalde telefonda 250 300 mbps civarı alıyor. Sizce bu normal mi? Ha bir de ethernet kablosu ile wi-fi 6 modemi ethernet kablosu ile pc ye bağlıyorum ve aldığım hız 93 mbps yi gecmiyor. Kablonet kullanırken bile 110 civarı görüyordum. Destek hattını arasam bile kablolu çıkıştan 430 mbps görünüyor diyor. Pc de hız işini nasıl çözücem gercekten anlayamadım. Biri aydınlatırsa beni çok minnettar olurum...

Şimdi benim bilgisayar toshiba satellite c660D milattan önce kalma. 1 hafta oldu olmadı süperonline ın 500 mbps olan paketine gectim. Pc wi-fi 4 destekliyor wi-fi 6 modem ile bağlanıyorum. Wifi den hız olarak 50 mbps yi gecemiyor pc normalde telefonda 250 300 mbps civarı alıyor. Sizce bu normal mi? Ha bir de ethernet kablosu ile wi-fi 6 modemi ethernet kablosu ile pc ye bağlıyorum ve aldığım hız 93 mbps yi gecmiyor. Kablonet kullanırken bile 110 civarı görüyordum. Destek hattını arasam bile kablolu çıkıştan 430 mbps görünüyor diyor. Pc de hız işini nasıl çözücem gercekten anlayamadım. Biri aydınlatırsa beni çok minnettar olurum...
Ethernet portu maksimum 100 Mbps destekliyor olabilir. Laptop'un ethernet kartı RTL8100 serisi ise normal.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı