Windows 10 desteği bittiği için Linux'a geçilir mi?

Tutsii

Centipat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İntel Core i5 7100 3.00Ghz 4x
DDR4 8gb Ram SODİMM
250GB m2 Samsung SSD
İntel MESA 4GB Ekran Kartı
Meslek
Öğrenci
Merhaba, yakın zamanda Windows 10'un güvenlik güncelleştirmeleri sona erdi. Bu nedenle güvenlik açıkları ve riskleri artık kapatılmayacak. Windows 11'e geçmedim; Tiny11 kurdum ancak beğenmedim. Sanki güncelleme değil de mining yapıyorlarmış gibi bir performans düşüşü yaşadım. Rezalet olduğunu söyleyebilirim. Sizce Linux'a geçmeli miyim? Hangi dağıtımı önerirsiniz? Zorin OS'u gördüm, kodla uğraşmak istemiyorum; sizce iyi midir?

Elemantary OS u gördum iyimidir.Yazı fontları bozukmuş heralde.

Windows 10 desteği henüz sona ermedi. 14 Ekim 2025'te erecek.

Linux Mint kurabilirsin oldukça memnun kalırsın.

Kodlarla uğraşmak ismiyorum performansli olsun çalisirken hata vermesin arayüz modern olsun macOS gibi olsa iyi olur böyle yazilimlari denedim süper duper yavaş çalışıyor M.2 SSD de. Ya da bir tek bende böyle.

Linux'a geçilir elbette. Geçmeden önce sanal makina üzerinden ya da belleğe ISO dosyasını yazdırıp belleği boot edersen Live Desktop olarak deneyebilirsin. Sürücüleri vs görüyor mu bakmış olursun, arayüzü vs deneyimleme imkanın var yani.

Linux'a geçilir elbette. Geçmeden önce sanal makina üzerinden ya da belleğe ISO dosyasını yazdırıp belleği boot edersen Live Desktop olarak deneyebilirsin. Sürücüleri vs görüyor mu bakmış olursun, arayüzü vs deneyimleme imkanın var yani.
Elemantary OS iyimidr ben bir lattop a kurdumuştum.Fontlarm bozuktu ve yavastı.

Linux Mint bu beklentilerini karşılıyor.
Siz hangi distro kullanıyorsunuz?

Elemantary OS iyimidr ben bir lattop a kurdumuştum.Fontlarm bozuktu ve yavastı.

Dizüstü bilgisayar özelliklerini bilmiyorum, hangi ağ kartı olduğunu bilmiyorum. Birçok dağıtım ve tercihler var. Dediğim gibi Live USB/CD ile deneyebilirsin.
Herkes farklı dağıtım önerir:)

Yani Zorin os ve Elementary os dahil olmak üzere birkaç dağıtım denedim. Bildiğimiz günlük kullanıcı iseniz Linux Mint oldukça modern ve kullanması kolay oluyor. İlk denediğim dağıtımlardan biriydi ve performansından da oldukça etkilenmiştim. O yüzden yeni kuranlara öneriyorum.

Windows uygulamalarını veya Exe oyunları kullanmıyorsan linuxun içerdiği veya kütüphanesindeki programlar yeteli olacaktır.

Kodlarla uğraşmak ismiyorum performansli olsun çalisirken hata vermesin arayüz modern olsun macOS gibi olsa iyi olur böyle yazilimlari denedim süper duper yavaş çalışıyor M.2 SSD de. Ya da bir tek bende böyle.
Kodlarla (yani terminalle) uğraşmak istemiyorum derseniz işiniz zor. Konfor alanınızın dışına çıkın ve biraz öğrenmeye gayret gösterin. Yoksa bir yerde duvara toslarsınız. Ben bunu kendim çok yaşadım ve yaşandığını gördüm, eğer ilk seferiniz ise büyük ihtimalle Linux'u 2 gün kullanma tahammül edemeyeceksiniz.

Elementary OS genel olarak uygulama mağazası anlamında kendini en çok geliştiren dağıtımlardan biri. Ayrıca macOS'e çok benziyor. Bi sanal makineye veya USB'ye kurun ve sisteminizi silmeden göz atın. Eğer USB'den veya sanal makineden deniyorsanız uygulamaların baya yavaş açıldığını fark edeceksiniz. Normal, düz sisteminize kurduğunuzda bu yavaşlık kaybolacaktır.

Eğer kuracak olursanız ve ekran kartınız NVIDIA ise kurulum sonrası kesinlikle sistem ayarlarından sürücüyü kurmayı unutmayın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı