Windows 10 desteği bittiği için Linux'a geçilir mi?

Ben Windows 11'in hantallığından bıkarak Linux denedim ama deneyimim son derece olumsuz oldu. Kodla falan uğraşmazsın dediler ama bütün programlar cmd benzeri bir terminalden yükleniyor. Windows'ta program kurmak için exe arıyorsun, linuxta da bu programı kurmak için hangi kodları yazman gerek, programın düzgün çalışması için hangi paketleri yükleyeceksin vs. Onu araştırıyorsun. Kullanırken kanser oldum ama büyük oranda alışkanlık meselesi tabi. Windows 11 LTSC sürüme bakmanı öneririm. Hiçbir program ve hiçbir Microsoft servisi olmayan hafif bir sürüm.

Ben Windows 11'in hantallığından bıkarak Linux denedim ama deneyimim son derece olumsuz oldu. Kodla falan uğraşmazsın dediler ama bütün programlar cmd benzeri bir terminalden yükleniyor. Windows'ta program kurmak için exe arıyorsun, linuxta da bu programı kurmak için hangi kodları yazman gerek, programın düzgün çalışması için hangi paketleri yükleyeceksin vs. Onu araştırıyorsun. Kullanırken kanser oldum ama büyük oranda alışkanlık meselesi tabi. Windows 11 LTSC sürüme bakmanı öneririm. Hiçbir program ve hiçbir Microsoft servisi olmayan hafif bir sürüm.
Kanka hangi linuxu yükledin ki birsürü sürümde kendi mağazası var terminale ihtiyaç duymuyorsun. Kod yazmadan da windows gibi kullanabilirsin gayet de

Kanka hangi linuxu yükledin ki birsürü sürümde kendi mağazası var terminale ihtiyaç duymuyorsun. Kod yazmadan da windows gibi kullanabilirsin gayet de
Geçmiş mesajlarına baktım, hiç Linux kullanmamışsın. "Yeni başlayanlar için Linux önerileri" konusunda 3 gün önce öneri istemişsin. Uygulama mağazasında aradığın hiçbir uygulamayı bulamayınca Windows gibi kullanılıyor mu kullanılmıyor mu anlarsın. Tabi önce bir Linux dağıtımı kurman gerek.

Geçmiş mesajlarına baktım, hiç Linux kullanmamışsın. "yeni başlayanlar için Linux önerileri" konusunda 3 gün önce öneri istemişsin. Uygulama mağazasında aradığın hiçbir uygulamayı bulamayınca Windows gibi kullanılıyor mu kullanılmıyor mu anlarsın. Tabii önce bir Linux dağıtımı kurman gerek.

Ben kurmadım ama çevremde ve sınıfımda kuran insanlar vardı onlardan gördüğüm için az çok biliyorum her şeyi geçtim Wine kurup devam edebilirdin ne bu agresiflik. Benim kurmama sebebim de yurtta internet sıkıntısı olması eve gittiğim gibi ilk iş Dual boot Linux kurmak olacak.

Geçmiş mesajlarına baktım, hiç Linux kullanmamışsın. "Yeni başlayanlar için Linux önerileri" konusunda 3 gün önce öneri istemişsin. Uygulama mağazasında aradığın hiçbir uygulamayı bulamayınca Windows gibi kullanılıyor mu kullanılmıyor mu anlarsın. Tabi önce bir Linux dağıtımı kurman gerek.
Windows gibi kurulmuyor evet. Tarayıcıdan siteye girip program adını aratıp ve doğru siteyi bulup programı indirip kurulum sihirbazında next next next...

Linux:
Kod:
sudo apt install programadi

@balikeat uygulama kurmak genelde kopyala yapıştırdan ibaret, ilginç. Windows'ta .exe indirdiğin yerde zaten sana komut veriyorlar, kopyalayıp yapıştırıyorsun, gerekli yan paketler otomatik yüklenir. Hatta çoğu zaman hiç bakmama bile gerek olmuyor, programın adını yazıyorum yetiyor😀 Snap ve Flatpak sağ olsun uygulama mağazaları da dolu, grafik arayüzden kolayca indirilebiliyor.

@Tutsii Ubuntu kur geç, çok sorgulama. En çok kullanılan, en fazla desteğe sahip dağıtım. Görünüşü de hoş geliyor bana, eşsiz.

Ben kurmadım ama çevremde ve sınıfımda kuran insanlar vardı onlardan gördüğüm için az çok biliyorum her şeyi geçtim Wine kurup devam edebilirdin ne bu agresiflik. Benim kurmama sebebim de yurtta internet sıkıntısı olması eve gittiğim gibi ilk iş Dual boot Linux kurmak olacak.

Agresif bir şekilde yazmak istememiştim hocam kusura bakma boşluğuma gelmiş sanırım.

Windows gibi kurulmuyor evet. Tarayıcıdan siteye girip program adını aratıp ve doğru siteyi bulup programı indirip kurulum sihirbazında Next Next Next...

Linux:
Kod:
sudo apt install programadi

Asusctl kurmaya çalışırken Linux çöktü hocam. Her program bu kadar basit kurulmuyor ya da ben beceremedim. Bir sayfa dolusu kurulum yönergesi var, ben mi yanlış yerdeyim? Armoury Crate EXE'sini indiririm biter. Bunu kurmak için saatlerce uğraştım ve kuramadım.

Agresif bir şekilde yazmak istememiştim hocam kusura bakma boşluğuma gelmiş sanırım.

Asusctl kurmaya çalışırken Linux çöktü hocam. Her program bu kadar basit kurulmuyor ya da ben beceremedim. Bir sayfa dolusu kurulum yönergesi var, ben mi yanlış yerdeyim? Armoury Crate EXE'sini indiririm biter. Bunu kurmak için saatlerce uğraştım ve kuramadım.

7-8 paragraf yazmıştım ama sildim. Siz mutluysanız Windows kullanabilirsiniz. Ayrıca bana göre oldukça kaliteli bir rehber yayınlamışlar.

Konuya gelecek olursak eğer son kullanıcının LTSC gibi şirketler için özelleştirilmiş versiyonu kullanamıyor. Alternatif yolları önermek uygun değil. Win 11 geçmediğine/geçemediğine göre ne yapsın? Güvenlik güncellemesi almayan bir işletim sistemi mi kullansın?

7-8 paragraf yazmıştım ama sildim. Siz mutluysanız Windows kullanabilirsiniz. Ayrıca bana göre oldukça kaliteli bir rehber yayınlamışlar.

Konuya gelecek olursak eğer son kullanıcının LTSC gibi şirketler için özelleştirilmiş versiyonu kullanamıyor. Alternatif yolları önermek uygun değil. Win 11 geçmediğine/geçemediğine göre ne yapsın? Güvenlik güncellemesi almayan bir işletim sistemi mi kullansın?
Hocam size göre kaliteli bir rehber olabilir ama benim gibi basic kullanıcı için göz korkutucu ve son derece anlaşılmaz duruyor. Linux ile haşır neşir olan arkadaşların anlamadığı kısım bu. Herkes sizin gibi bilgili veya ileri seviye kullanıcı olamayabiliyor, kafası basmıyor vs.

Konu sahibi Win11 LTSC Kurmak zorunda değil, yine Linux dağıtımı kurup deneyebilir ben kendi deneyimimi paylaştım.

Hocam size göre kaliteli bir rehber olabilir ama benim gibi basic kullanıcı için göz korkutucu ve son derece anlaşılmaz duruyor. Linux ile haşır neşir olan arkadaşların anlamadığı kısım bu. Herkes sizin gibi bilgili veya ileri seviye kullanıcı olamayabiliyor, kafası basmıyor vs.

Konu sahibi Win11 LTSC Kurmak zorunda değil, yine Linux dağıtımı kurup deneyebilir ben kendi deneyimimi paylaştım.
Ufak bir deneyim anlatayım. Sanal makinadan sonra ilk defa diske Ubuntu kurdum. İşte merak ve çocukluk olarak illa Arch kurmam lazım dedim. Tabii tek bilgisayar var, tek cd var ve yedek yok :)
2 hafta sadece tek tek parametre ayarlayıp kurmaya uğraştım. Şimdi kurulum script'i çıkmış ama denemedim.

Önyargılı yaklaşmak yerine yapılabilir olduğunu fark etseniz işte o zaman çok kolaylaşıyor.

Neyse hikayenin devamında klavye veya zaman gibi bir ayarı düzenleyeyim derken bozmuştum. İkinci kurulum yine yarım günden fazla sürmüştü diye hatırlıyorum.

Açık kaynak yazılımlarının desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapamazsın! Bi exe ile sorun çözülür! Yerine nasıl yapılabilir olduğunu göstermek, olumlu yaklaşmak gerekiyor.

Hiç yoksa yaptığın tıklamaya kadar verilerini, telemetri adı altında Mikisoft'a sızdırmıyor. Pardon geliştirme, iyileştirme ve kişiselleştirme için sağlamıyor olacaktı.

Sadece program kurulumu olarak değerlendireceksek;
Sadece agresif olarak tek tıkla program kuruluyor, linux'ta garip saçma karmaşık yolu var ya hani bende dediğimi güncelleyerek,
birkaç kurulumu karışık programı bir kere kurmak, diğer programları bir satır kodla kurmak ve güncellemek mi?
Yoksa her seferinde tek tek tıklama yaparak program kurmak, güncellemek mi?

Tercih meselesi tabi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı