Windows 10 Enterprise LTSC 21H2 İncelemesi

Selamlar, umarım iyisinizdir. Yaklaşık iki haftadır Windows 10 Enterprise LTSC kullanıyorum, geçmek isteyenler için hata ve sorunlarından bahsedeceğim.

Windows 10'un diğer sürümlerindeki gereksiz programlar bu sürümde bulunmuyor (bir kaç kişiselleştirme hariç dokunmadım). Yüklü uygulamaların durumu böyle, Microsoft Edge tarayıcısını daha önce bir HiBit Uninstaller programı yardımıyla kaldırmıştım. Tarayıcıyı kaldırsanız bile orada kalıyor, sanki Microsoft bizi tarayıcıyı kullanmamız için zorluyor.

1639329011971.png


Gördüğüm kadarıyla Microsoft bu sürüm yayınlarken pek bir şeye dokunmamış. Microsoft Store dahil programları kaldırıp bırakmışlar gibi duruyor. Paint 3D programı olmamasına rağmen böyle.

1639329666877.png


Windows 10'u kurduğunuzda otomatik gelen telefon programı olmamasına rağmen ayarlarda hala telefon kısmı görünüyor.

1639329223982.png


Bunun yanında çalışmasada hizmetler bile temizlenmemiş.

1639330990876.png


Alıntı ve taslak programı olmamasına rağmen eski ekran alıntısı aracında alıntı ve taslağa taşınacağı söyleniyor. Bunun yanında alıntı ve taslak programı olmadığı halde onunla ekran alıntısı alabiliyoruz.

1639329379482.png


Herkes için sorun değil ancak Windows gezgininde hala 3D nesnelerin olması benim için can sıkıcı bir durum.

1639329504651.png


Ayrıca sistem ilk geldiğinde İngilizce dilindeydi ayarları yaptıktan sonra yarı İngilizce yarı Türkçe oldu bu olayda beni bayağı gıcık etti.


Görsellik dışında kurulumdan sonra etkinleştirmek için her şeyi denedim ama olmadı. Korsan yolla etkinleştirmeye çalıştım ve başarılı oldu, bunu yaparken bir kaç kez virüs yedim. Sistemi durduk yere sömüren yalancı bir Windows gezgininden uğraşlar sonucu kurtuldum. Forum olarak korsan tavsiye etmiyoruz.

1639329913420.png


İnternette araştırmalar yaparken bir kullanıcının bu Windows sürümüne geçtikten sonra %25 performans kaybı yaşadığını iddia ettiğini gördüm. Bu sürüme ilk geçtiğimde gayet hızlıydı fakat virüslü korsan etkinleştirme olayından sonra ciddi performans kayıpları oluştu. Bu sorunlardan sonra korsan kullanarak tekrar etkinleştirdim ve şuan sorunsuz kullanıyorum. Korsan kullanıp sistemi riske atmamak için etkinleştirme sorunlarından dolayı tekrar sürüm değiştirme kararı aldım.

1639330442963.png


Genel olarak performans için bu sürüm kullanıldığı için performans hakkında konuşayım. Aslında performans için bu sürüme geçmenize gerek yok hala tam temizlendiğini düşünmüyorum ve donanımınız yetmedikçe kırk takla atsanızda donan sistem yine donacaktır. Eski bilgisayarımla internette rahatça gezeyim, dizi-film izleyeyim, ödevlerimi ve araştırmalarımı yapayım diyorsanız Linux dağıtımlarından herhangi birini kullanabilirsiniz. Çoğu yerde ölü bilgisayarınıza Linux ile tekrar can verebileceğiniz yazar. Aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bu sürümlerde her şeyi denedim fakat dil sorunu ile etkinleştirme sorununu halledemedim. Ayrıca dil sorunu yüzünden farklı program kurarken i harfleri y'ye dönüyordu. Stabil'lik açısından daha iyiler ama tamamen düzelmiş bir sistem değil.
 
Hocam bu sürümlerde her şeyi denedim fakat dil sorunu ile etkinleştirme sorununu halledemedim. Ayrıca dil sorunu yüzünden farklı program kurarken i harfleri y'ye dönüyordu. Stabil'lik açısından daha iyiler ama tamamen düzelmiş bir sistem değil.
Aynen hocam Türkçe için pek uygun değil.
 

Geri
Yukarı