Windows 10 Mavi Ekran Hatası

İşletim sistemi
Windows 10

Dogukan Pesli

Femtopat
Katılım
7 Ekim 2022
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
2x8GB Sk Hynix 2400 Mhz
SSD veya HDD modeli
128GB SSD (Nvme Samsung MZVLW128) + 1TB HDD
Ekran kartı
Nvidia Geforce Gtx 1050Ti
Anakart
Lenovo 80WK
İşlemci
İntel İ7 7700 HQ 2.8ghz
Merhabalar, Lenovo Legion Y520-15IKBN laptop modelini 4 yıldır orjinal windows 10 ile formatsız kullanmaktaydım 2 gün öncesine kadar.
Sistemimin özellikleri İntel İ7 7700 HQ - Nvidia 1050ti - 2x8GB 2400mhz RAM - 128gb Toshiba NVME SSD (Windows Kurulu) - 1TB de Seagate HDD şeklindedir.
Windows 10 işletim sistemi kullandığım bilgisayarımda 2 gün öncesinde aniden pc çalışırken çok sık Mavi ekran hatası almaya başladım. Bu hatayı 6 ay kadar önce aldığımda pc min fan temizliğini yapmıştım ve son 1 aya kadar 5 ay süreyle mavi ekran almamıştım. Fakat fan temizliğini son fan temizliğimi 1,5 ay kadar önce yaptım yani ondan kaynaklı olacağını sanmıyorum. Statik akım ihtimaline karşında güç tuşuna birkaç kez 10-15 saniye kadar basmıştım temizlik sonrasında.

Aldığım mavi ekran hatası "Winload.efi" hatası ile 0xc000000e şeklinde belirtiliyordu. Ben de önce SSD sağlığına bakmak için CRYSTAL Mark adlı programı kullandım ve "%90 - Good" sonucunu aldım. Ardından da "
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
" Windows ile arızalı RAM tespiti videosunu izledim ve uygulamadım. Herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Memtest86 programı yapmaya üşendiğim için önce bu yöntemi deneyeyim dedim yani.

Bu işlemlerin ardından sorunu bulamayınca SSD ye format atmak için yeni bir 3.1 USB 32 GB aldım. İçine Rufus ile UEFİ Windows 10 yazdım ve format işlemini gerçekleştirdim. Fakat bu işlem sırasında 2 kez SSD mi göremeyince ben de Bios ayarlarını Default yaparak ve Secure Boot ayarları ile oynayarak SSD min görünmesini sağladım ve ardından formatı attım.
İlk format esnasında Format atıldıktan sonra Windows'un ayarları yaptırdığı yerde 10 saniyelik bir donma sonucu mavi ekran yedim. Bu seferki Mavi ekranda herhangi bir kod yazmıyordu. Ardından farklı bir usb girişi üzerinden formatımı ve ayarlarımı tamamladım. Windows açıldıktan sonra Update ve gerekli güncellemeleri yaptım (Drive Booster kullanmadım özellikle kendi sitesinden indirdim, yalnızca ekran kartını Nvidia üzerinden kurdum). Birkaç kez yeniden başlattım, güncellemeleri uyguladı.
Fakat bilgisayarda dün 2-3 kez normal internette geziniyorken, Windows Update ayarları sekmesi gibi Windows ayarları kısımlarındayken, Origin üzerinden indirme yaparken vs. vs. aniden 10-15 saniyelik donma sonrası mavi ekran yedim ve yine herhangi bir hata kodu vs almadan yeniden başlatıldı bilgisayarım. Bir de bilgisayarımın sürücüleri eksiksiz olmasına rağmen sanki böyle bir hafif kasma hissediyorum. Format önce böyle bir kasma yoktu.

Tüm bunların ardından dün @Enes3078 adlı Technopat Moderatörünün paylaştığı 3 komutu dizisini CMD'yi yönetici olarak başlatarak sırayla pc ye uyguladım:
1-sfc /scannow komutunu C: Diskime yani SSD'ye uyguladım.
2-chkdsk /f /r /x komutunu C: (SSD) ve D: (HDD) disklerine uyguladım. Yeniden başlatma sonucu diski tarafı ve sorunları halletmesini bekledim.
3-Son olarak DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth,
DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth,
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutlarını da uyguladım.

Tüm bunların ardından hala sorunu devam etmekte ve sorunun nereden kaynakladığı bulamadım. Son olarak müsait bir zamanımda 16gb ram için üşenmeyi Memtest86 yapacağım 4 saate yakın süreceğini belirtmişlerdi forumda.

Ben sorunun SSD'den kaynaklı olduğu düşünmeye başladım. Sorunun SSD kaynaklı olduğunu anlayabilsem ona göre SSD'mi değiştirmeye veya Windows'u HDD ye kurmaya çalışacağım. Ya da Ram kaynaklı ise ona göre de RAM'lerimi değiştirmem gerekecek. Veya Windows 11'e mi geçiş yapsam. Öneri, tespit ve çözümlerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
 
 
Attığınız linke girip yazılan konuma baktım, Windows dosyasında Minidump dosyası bulamadım. Alt kısımda başlangıç ve kurtarma kısmından nasıl açılacağına baktım ve işlemleri yaptım. Henüz dosya görünmüyor yeniden başlatıp denedim. Ccleaner tarzı uygulama kullanmıyorum, orada da özellikle belirtilmiş zaten kullanılmaması. Muhtemelen bir sonraki mavi ekran sonrasında Minidump dosyası oluşacak. Mavi ekran yediğim zaman dediğiniz dosyayı buraya atabileceğim.
 

Geri
Yukarı