Rehber Windows 10 Performans Arttırma ve NVIDIA Ayarları

Yeni bir sistem aldınız veya şu anki sisteminizin performansınızı beğenmiyor musunuz? Hep birlikte neler yapabiliriz buna bakalım.

Öncelikle yapılabiliyor ise donanım takviyesi yapılmalı;
  • Sistemde SSD yok ise kesinlikle HDD'den SSD'ye geçilmeli.
  • RAM miktarı yetersiz geliyorsa RAM takviyesi yapılmalı. Şunu not olarak söyleyelim 16 GB RAM alacaksanız bunu 16x1 almak yerine 8x2 alın. DUAL kanal çalışacağı için daha iyi bir performans alacaksınızdır.
  • Sıfır ürünler almak zorunda değilseniz tavsiyem temiz ikinci el ürünler bulup daha üst ürünler almanız.
Sistemin genel bakımını yapın;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yazılımsal süreç;
Monitör durumu;
  • Oyun oynarken veya masaüstünde bile yüksek Hz değerinin farkını hissedersiniz. Bu yüzden monitör Hz değerlerinizi kontrol edin. Düşük çözünürlükte daha yüksek Hz alabilirsiniz bu da daha akıcı bir oyun demek. Bu ayarlarınızı da bir kontrol edin.
İnternet servis sağlayıcısı;
  • Online oyun oynuyorsanız aldığınız ping durumları da oyunu belli bir oranda etkileyecektir. Bu yüzden kullanmanız gereken altyapı Fiber>VDSL>ADSL şeklinde olmalıdır. Yüksek ping veya paket kaybı demek sizin oyun içerisinde istediğiniz şeyleri yapmanızı etkileyecektir ek olarak oyunun akıcılığını da etkiler. Bu yüzden internet bağlantınızı da daha iyi bir hale getirmeniz gerekiyor.
NVIDIA ayarları;
  • NVIDIA bir ekran kartı kullandığım için bu ayarları paylaşıyorum. Benzer ayarlar AMD kartlarda da mevcut, göz atarak aynı ayarları yapmayı deneyebilirsiniz.
Nvidia.png

Nvidia1.png


Güç yönetim modunu "Uyarlamalı'da" bırakıp Program Ayarlarından oyuna veya programa özel "Yüksek Performans" yapabilirsiniz. İsterseniz direkt "Yüksek Performans" yapın bu size kalmış, ben bu şekilde kullanıyorum.

Nvidia2.png
Nvidia3.png
Nvidia4.png

Nvidia5.png

Nvidia6.png


 
Son düzenleme:
Windows'un Pro sürümünü kullanıyorken Home sürümünün ürün anahtarını alarak bu sürüme geçmek mantıklı mıdır?
 
Düşük gecikme modu GPU darboğazı yaşamadığınız durumlarda "Ultra" seçeneğinde kalmamalı. Oyundan oyuna farklı ayarlanması gerekir. Ek gecikmeye sebep olur.
Bahsettiğimiz durum input lag değil mi?
 

Geri
Yukarı