Windows 10'da yeni bir bug daha keşfedildi

Hatırlarsanız geçenlerde NTFS üzerindeki bir bug ile sistemimize diskte bir sorun olduğunu düşündürtebiliyorduk, fakat bu bug tamamen zararsız bir bug idi. Fakat bu haberde bahsedeceğim bug, Windows NT çekirdeğini durdurabilecek kadar ciddi bir bug.

Windows 9x zamanında bilgisayar kullanan kullanıcılar hatırlayacaktır ki, "C:\con\con" gibi klasörlere eriştiğimiz zaman sistem mavi ekran veriyordu, yani çekirdek duruyordu. Bu bug da aynı "con" bug'ı gibi bir bug. \\.\GLOBALROOT\Device\ConDrv\KernelConnect yolunu açmayı denediğiniz anda bilgisayarınız mavi ekran verecektir.

Bu hatanın sebebi ise, "condrv.sys" isimli bir sistem sürücüsü. Bu yolu açmaya çalıştığınız zaman bu sürücü, bir istisna yakalıyor fakat bu istisnayı kaldırabilecek bir kod içerisinde bulunmuyor. Yazılım ile ilgilenen kişiler ne demek istediğimi rahatça anlayacaktır.

Bu makalede söylenilene göre, bahsi geçen sürücüde, geliştiriciler bu sürücü ile düzgünce haberleşebilmek adına bir nitelik eklenmesini istemişler. Fakat bu bug'ı keşfeden Jonas Lykkegaard, bu niteliği eklemeyerek sisteme mavi ekran verdirmeyi başarmış. Hatta işin daha kötü tarafı, yönetici izinlerine sahip olmayan kullanıcılar da bu bug'ı çalıştırabilmekteler.

Henüz bu bug'ın uzaktan etkinleştirilip etkinleştirilemeyeceği bir merak konusu fakat bilgisayarın işini aksatmaya yönelik saldırılarda kullanılabileceği kesin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunları görünce deneyesim geliyor. Sonra kıyamıyorum, vazgeçiyorum.
Sanal PC bunun için var😏

Daha kolayı var, İde den sataya, ya da Satadan İDE mode geçirecek bir virüs yazın, etkili, %100 mavi ekran ve fixlenemez😎
Bunu biraz araştırarak, ve regeditten ayar yapacak şekile getirirseniz tamam:D
@312971 @Adrian Shephard
Ya da AHCI ve İDE olacaktı, çok baş belası bir hatadır, formatsız düzelmez.

Son düzenleme:
Hatırlarsanız geçenlerde NTFS üzerindeki bir bug ile sistemimize diskte bir sorun olduğunu düşündürtebiliyorduk, fakat bu bug tamamen zararsız bir bug idi. Fakat bu haberde bahsedeceğim bug, Windows nt çekirdeğini durdurabilecek kadar ciddi bir bug.

Windows 9X zamanında bilgisayar kullanan kullanıcılar hatırlayacaktır ki, "C:\con\con" gibi klasörlere eriştiğimiz zaman sistem mavi ekran veriyordu, yani çekirdek duruyordu. Bu bug da aynı "con" Bug'ı gibi bir bug. \\.\GLOBALROOT\Device\ConDrv\KernelConnect yolunu açmayı denediğiniz anda bilgisayarınız mavi ekran verecektir.

Bu hatanın sebebi ise, "condrv.sys" isimli bir sistem sürücüsü. Bu yolu açmaya çalıştığınız zaman bu sürücü, bir istisna yakalıyor fakat bu istisnayı kaldırabilecek bir kod içerisinde bulunmuyor. Yazılım ile ilgilenen kişiler ne demek istediğimi rahatça anlayacaktır.

Bu makalede söylenilene göre, bahsi geçen sürücüde, geliştiriciler bu sürücü ile düzgünce haberleşebilmek adına bir nitelik eklenmesini istemişler. Fakat bu Bug'ı keşfeden jonas lykkegaard, bu niteliği eklemeyerek sisteme mavi ekran verdirmeyi başarmış. Hatta işin daha kötü tarafı, yönetici izinlerine sahip olmayan kullanıcılar da bu Bug'ı çalıştırabilmekteler.

Henüz bu Bug'ın uzaktan etkinleştirilip etkinleştirilemeyeceği bir merak konusu fakat bilgisayarın işini aksatmaya yönelik saldırılarda kullanılabileceği kesin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bunun bir yan versiyonu CD C:\$i30:$bitmap kendi PC'mde denemiştim yanlışlıkla bir şey olmadı iyi ki.
Eki Görüntüle 843746
Kendi bilgisayarımda denedim çalışmadı. Bir şeyi yanlış yaptım sanırım :p
Çalıştır'a yazıcaksın galiba.

Con/Con hatası neden kaynaklanıyor?
Bildiğim kadarıyla "con" ve "aux" gibi dosyalar sistem cihaz isimleri olarak DOS çekirdeğine bağlıydı. NT çekirdeği ise DOS uygulamaları ile bile uyumlu olduğu için, bu rezerve edilmiş cihaz isimleri hala duruyor.

Con/Con hatası neden kaynaklanıyor?

CON, COM, AUX, LPT... sistem tarafından ayrılmış özel amacı olarak Cihaz Dosyaları (Device File).

Çalıştır'a yazacaksın galiba.
Bunu herhangi bir tarayıcıda araman gerek. Ben Chrome'da denedim mesela. Hani linke falan tıklıyoruz ya, aynı o şekilde çalışıyor. Aratman değil, "çalıştırman" lazım yani. Direkt "Enterla." Bunu mesela bilmeyen birisine şaka amaçlı kullanabilirsin.
Sanal PC bunun için var😏

Daha kolayı var, İde den sataya, ya da Satadan İDE mode geçirecek bir virüs yazın, etkili, %100 mavi ekran ve fixlenemez😎
Bunu biraz araştırarak, ve regeditten ayar yapacak şekile getirirseniz tamam:D
@312971 @Adrian Shephard
Ya da AHCI ve İDE olacaktı, çok baş belası bir hatadır, formatsız düzelmez.
Ne yazık ki, o ayar sadece BIOS'tan yapılıyor. Evet, bir de Regedit kısmı da var ama, o sadece AHCI uyumluluğu içindi. Başka bir şey bulmak lazım ya da direkt BIOS ayarlarını uzaktan değiştirebilmek lazım. BIOS virüsü yazılmalı yani.
Eki Görüntüle 843746
Kendi bilgisayarımda denedim çalışmadı. Bir şeyi yanlış yaptım sanırım :p
Normalde şu şekilde olması gerek:
\\.\GLOBALROOT\Device\ConDrv\KernelConnect
Ve tabii ki büyük küçük harf ayrımı da yok🙂
Bunun bir yan versiyonu CD C:\$i30:$bitmap kendi PC'mde denemiştim yanlışlıkla bir şey olmadı iyi ki.
Zaten tehlikeli değil ki🙂

Son düzenleme:
Dün akşam yayınlanan Windows 10 Şubat 2021 Salı güvenlik yamaları ile bu sorun nihayet çözüldü. Eğer Windows 10 2004 veya 20H2 kullanıyorsanız mutlaka KB4601319 güncellemesini yükleyin. Eğer 1909 kullanıyorsanız KB4601315, 1809 (sadece Enterprise ve Education) veya Windows Server 2019 kullanıyorsanız KB4601345, 1803 (aynı 1809 gibi sadece Enterprise ve Education) kullanıyorsanız da KB4601354 güncellemesini yüklemelisiniz.

Eğer 2004 veya 20H2 kullanıyorsanız ve KB4601319 güncellemesini yüklerseniz Windows 10 derlemeniz 19041.804 (2004) veya 19042.804 (20H2) oluyor;
windows 10 20h2 19042.804 winver.png

İlk olarak bu açığın kapatıldığını Microsoft'un Security Update Guide portalında gördüm. Açığın sayfası bu;

Sonra ise BleepingComputer da bu haberi yapınca ben de hazır güncellemeyi yüklemişken deneyeyim dedim. Sonuç ortada;
condrv mavi ekran bug'ı çözüldü.png

Artık sistem mavi ekran vermiyor, sadece komut satırında "Element not found" diye bir hata mesajı beliriyor. Ancak artık sistem çökmüyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı