Windows 11 Beta deneyimim

Merhaba arkadaşlar. Mayıs 2020'den beri Windows Insider kullanıcısıyım ve Insider Beta Channel üyesiyim. Windows 11'i ilk duyurusundan beri ana bilgisayarımda kullanmak istiyordum fakat ilk gelen Dev yapılarında epey hata (bug) vardı. Ben de Beta yapısı gelene kadar bekledim ve nihayet 22000.100 yapısı Beta Channel kullanıcılarına yayınlandı. Bu yapı aslında daha önceden Dev Channel kullanıcılarına veriliyordu fakat ben iyice garanti olsun diye Beta kullanıcılarına yayınlanmasını bekledim. Gerçekten de isteğime kavuştum diyebilirim.

Dün akşam bilgisayarı Windows 11'e güncelledim. Güncellemeye saat 20:32'de başladım, 23:20 gibi bitti. Yani yaklaşık 3 saat sürdü. Güncelleme sonrasında Windows Update birkaç tane .NET Framework güncellemesi buldu, onları da yaptım. Şu anda sistem Windows 11 ile gayet stabil bir şekilde çalışıyor.

Yeni Başlat menüsü gerçekten çok hoş olmuş. Windows 10X'in Başlat menüsüne inanılmaz benziyor. Zaten Windows 10X duyurulduğundan ve o Başlat menüsünü gördüğümden beri normal Windows için de böyle bir beklentiye girmiştim. Sonunda Windows 11 ile birlikte hayalim gerçek oldu.

windows 11 başlat menüsü 30 haziran 2021.png

windows 11 başlat menüsü 30 haziran 2021 - tüm uygulamalar.png

Onun dışında Ayarlar arayüzü tamamen yenilenmiş. Bana daha çok Microsoft Edge'in Ayarlar arayüzünden esinlenilmiş gibi geldi. Fakat gerçekten çok iyi. Windows 10'un ilk sürümünden beri büyük oranda değişmeyen Ayarlar arayüzü nihayet Windows 11 ile tamamen yenilendi.

windows 11 yeni ayarlar arayüzü.png

Onun dışında sağ alttaki sistem tepsisi yeniden tasarlanmış. Artık ağ, ses ve pil durumu gibi simgeler tek birleşik buton haline getirilmiş. Bildirim merkezi ise takvim arayüzü ile birleştirilmiş durumda. Bu da büyük ölçüde Windows 10X'den esinlenilerek yapılmış.

Şimdi biraz da kendi kullanıcı deneyimimden bahsedeyim.

Windows 11'i daha çok kullanmadım fakat dün akşam biraz test edebildim. Bugün ise aktif olarak kullanıyorum ve göze çarpan birkaç ufak hata (bug) mevcut. Fakat onun dışında hiçbir sorun yaşamadım. Lunar Client sorunsuzca çalışıyor. Lunar Client ile Hypixel'e girip SkyWars ve Capture The Wool oynadım ve oyun akıcılığı konusunda hiçbir sorun çıkmadı. FPS ise Windows 10'da aldığım FPS ile aynı gibi görünüyor.

Hatta bir çılgınlık yapıp CS 1.6'yı da Windows 11'de denedim. O da sorunsuzca çalıştı :)

windows 11'de cs 1.6 sorunsuz çalışıyor.png

Yani Windows 11'de oynadığım bütün oyunlar çalışıyor. Özellikle de Windows 8 zamanında "Windows 8 CS 1.6 açmıyor, Windows 7 Forever!" diyen arkadaşlar çok fazlaydı. Genellikle bu tarz oyunların yeni Windows sürümlerine sorun çıkarmasının sebebi oyunların korsan sürümlerinin kullanılması. CS 1.6'yı ben uzun süredir Steam'den oynuyorum ve bana bugüne kadar hiç sorun çıkarmadı. Yani lütfen korsan oyunlardan kaynaklı olan sorunları işletim sistemindeymiş gibi algılayıp işletim sistemine suç atmayın.

VMware Workstation da sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Windows 7 32 Bit yüklü sanal makinemi sorunsuzca çalıştırdım.

Yani ben gerçekten Windows 11'i çok sevdim. İlk geçtiğimde sanki Windows değil de macOS ve Linux karışımı bir sistem kullanıyorum gibi hissettim. Yani o kadar büyük bir değişim var. Umarım en az 2-3 yıl boyunca da Windows 11 ile devam edebilirim :)

Eğer karşınıza çıkabilecek ufak hatalar sizin için önemli değilse şu anda Windows 11'e geçebilirsiniz. Fakat işinizi garantiye almak istiyorsanız final sürümü çıktıktan 3-4 ay sonra geçmenizi öneririm.
 
Hocam Bilgisayarıma girip ss atar mısınız? Disk doluluk barı sizde de Win10 gibi mi kaldı?
Eki Görüntüle 1122604
O HD Sentiel ile alakalı, kapatın düzelir.
Mesela sistem tepsisinde yer alan gizli simgeler butonuna tıklayınca açılan menünün görüntüsü biraz bozuk. Gördüğünüz gibi normalde olması gereken yuvarlatılmış köşeler çalışmıyor. Bu nedenle alt tarafta bir çizgi yok ve sanki bitişik menü yukarıya çıkarılmış gibi duruyor.

Bahsettiğim hata;
Eki Görüntüle 1122602

Onun dışında birkaç ufak hata da var fakat genel olarak çok stabil diyebilirim.
Bu Bug'i düzeltmek için Temalara girin bir tema seçin ve eskisine geri gönün.
Bazı özellikler değişmiş ama çok önemli vay dedirten bir şey yok kaç sene geçti Windows 10 sürümünün üzerinden biraz farklı bir arayüzle gelebilirdi Windows 8'den beri aynı kutucuklar.
Şuan Dev Beta sürecinde yani çok yeni, daha tamamen çıkması için 1-2 senesi var pek çok şey değişecektir.
 
O HD sentiel ile alakalı, kapatın düzelir.

Bu Bug'i düzeltmek için temalara girin bir tema seçin ve eskisine geri gönün.

Şu an dev beta sürecinde yani çok yeni, daha tamamen çıkması için 1-2 senesi var pek çok şey değişecektir.

Hayır artık sadece Dev Channel'a değil Beta Channel'a da geliyor. Windows 11 22000.100 sürümü.
 
Hayır artık sadece Dev Channel'a değil Beta Channel'a da geliyor. Windows 11 22000.100 sürümü.

Daha yeni oldu bu, sebebi de belli. Bu hafta yeni bir Build gelmeyecek ve haftaya çok büyük özellikler gelecek ve muhtemelen pek çok da bug olacak. O yüzden stabil versiyonda kalsınlar diye Beta Channel da yapmışlardır çünkü şu an sadece 1-2 tane görsel bug var.
 
Windows 11 Beta sürümü gelmişte güncellenmiş gibi yazmışsınız, bende başlat menüsünde değişiklik arıyorum. Meğerse siz Windows 11'i ilk defa görmüşsünüz. Neyse. Tünaydınlar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı