Windows 11 desteklemeyen bilgisayara Windows 11 kurmak (i3 6. nesil)

Selam, i3 6. nesil işlemcim, 7200 RPM diskim, 8 GB 2133 MHz RAM'im ile Windows 11'e geçtim. Forumda şu sıralar güncelleme konusunu tam kavrayamamış arkadaşlar görüyorum. Bildiklerimi paylaşmak ve deneyimlerimi aktarmak isterim.
Güncelleme konusu;
Öncelikle sistemi Windows 11 desteklemeyen kullanıcılar güncelleme alıyor mu?
Evet.
Güncelleme almaya devam edecekler mi?
Bilinmiyor. Microsoft bu kullanıcılar için güncelleme verme hakkını saklı tutuyor. İlerleyen günlerde güncellemeler kesilebilir.

Yukarıda bahsettiğim sistem özelliklerimle performans konusundaki deneyimlerim;
Arkadaşlar kurulumu yaptıktan sonra gerekli güncellemeleri Windows 11 işletim sistemim aldı. Ben de gerekli sürücüleri, programları indirdim. Yani deneyimlerim güncel sürücüler ile gerçekleşti.
Bilgisayar açılma hızı;
Ekran kilidini girme ekranına geçiş sürem daha önce 20-25 saniye arasındaydı, Windows 11'de de aynı aralıkta devam etti. HDD ile açış süresinde bir azalış ya da artış görmedim.
Oyun performansı;
Oyun performansında bazı noktalarda FPS artışı fark etsem de CPU kullanımında artış, bazı noktalarda anlık CPU kullanımından dolayı olduğunu düşündüğüm anlık FPS düşüşleri yaşadığım oldu. RAM kullanımında da düşüş fark ettim.
Genel performans;
Asıl problemi burada yaşadım. Masaüstünde "sağ tık" yaptığımda Windows 10'da direkt olarak açılan menü burada yaklaşık yarım saniye geç açılıyor. Tarayıcının açılma süresinin de Windows 10'a göre yarım saniye gibi bir süre fazla olduğunu fark ettim. Bunun dışında Windows 11 ile gelen posta uygulaması gibi uygulamaların açılış süresinde ise azalma fark ettim. Genel olarak günlük kullanıma baktığımda Windows 10 benim sistemim de daha stabil çalışıyordu hissiyatı oluşturdu.

Windows 11 hakkında genel ve kişisel görüşlerim;
Bunları da yazmadan edemeyeceğim, kimse kusura bakmasın. Ben tanıtım videosunu gördüğümde heyecanlanmıştım lakin pek beklediğim gibi bir manzara ile karşılaşmadım. Bundan kastım benim sistemimde tam performans vermemesi değil ki bu zaten ihtimal dahilinde olan bir durumdu. Bu durumdan kastımı size birkaç örnekle anlatmak isterim;

Windows 10'da görev çubuğunu gizlenecek şekilde kullanıyordum dolayısıyla aynı ayarı Windows 11'de de yapmak istedim lakin görev çubuğu gizlenmek için aşağı kaydığında ince bir şerit ekranın altında sanki ekran bozukmuşçasına gözükmeye devam ediyor. İşaretçiyi görev çubuğunun olması gereken yerine indirdiğimde de görev çubuğu gizlendiği yerden stabil olarak görünüre çıkmıyor.

Bazen mouse kendini kaybediyor ve birkaç saniye kendiliğinden hareket etmeye başlıyor. Bu sırada ben herhangi bir komut veremiyorum.

Windows 11'i Microsoft'un yayınladığı bir işletim sistemi olarak değil de 3. parti bir Windows 10 teması olarak hissettiren başka bir durum ise şuydu. X dosyasının kısayolunu oluşturmak için dosyaya sağ tık yaptığınızda böyle bir seçenek göremeyeceksiniz. Bunun için karşınıza çıkan ve Windows 11 hatlarını taşıyan menünün en altındaki "diğer seçenekler" benzeri isme sahip olan seçeneğe tıkladığınızda yeni bir menü karşınıza çıkacak. Bu menüde aradığınız kısayol oluşturma seçeneğini göreceksiniz lakin bu menü Windows 11 değil Windows 10 hatlarını taşımakta. Sanki Windows 10 üstüne bir yama kurulmuş da Windows 10'un bazı tema şekilleri arkada kalmış gibi bir hissiyat oluşturdu. Kısayol oluşturma seçeneğine erişmeyi neden böyle uzattıklarına girmiyorum.

Son olarak işlevsellik kısmına gelirsek genel sistem ayarları dışında herhangi bir şekilde işlevsellik katan bir özellik fark edemedim. Başka özellikler de eklenmiş elbet lakin bana hitap etmediler.

Özet;
Kişisel görüşlerimin sizin için çok önemi olmadığını biliyorum o yüzden deneyimlerime göre performansı ele alarak Windows 11'e geçmek mantıklı mı sorusuna cevap vermek gerekirse;
En azından i5 6. nesil ve üstü, SSD (HDD konusunda çok sıkıntı yaşamadım açılma süresi vs aynıydı lakin SSD'yi yine de tavsiye ediyorum.) Bir sisteminiz varsa bence geçebilirsiniz. O zaman performans konusunda benim yaşadığım bu ufak takılmaları yaşayacağınızı sanmam.
Tüm bunları yaparken Microsoft'un bu işlemcilere hiçbir zaman destek sunmama ihtimalini hatta güncellemeleri kesme ihtimalini unutmayın.
Sağlıkla kalın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Veri kaybı olmadan ISO ile kurulum gerçekleştirebilir miyim? İşlemci dışında her şeyim uygun.
ISO kurulum ile yükseltme yapamazsınız, temiz kurulum yapabilirsiniz yani verileriniz kaybolur.
Tpm ya da işlemci şartı olmadan yükseltme yapmak için bir rehber gözüme takılmıştı. Şimdi siz sorunca arama kısmına yazınca buldum.
Linki vereyim bir inceleyin.
Arkadaşlar son durumu da paylaşmak isterim. An itibari ile Rainbow Six Siege'yi kapattım ve Windows 10'a geri döndüm.
İşlemci kullanımındaki artıştan dolayı oyunlarda anlık fps dropları moral bozmaya başlamıştı.
Oyunlarda fps sorunlarına karşı şikayet hakkım olduğunu düşünmüyorum zira işlemcim desteklenmiyor zaten bu performans uyarılarını almıştım lakin masaüstünde sağ tık yaptığımda bile menünün geç açılması, Windows 11'in bazı yerlerde sinir bozucu şekilde birden Windows 10 hatlarına geri dönmesi Windows 10 üstüne yazılmış 3. parti bir tema yazılımı gibi hissettirmesi eksi noktalar.

Hoşuma giden nokta görev çubuğunun ortalanması, ayarların daha kolay hale gelmesi ve store kısmının çok güzel bir şekilde düzenlenmiş olmasıydı. Peki bunlar için diğer noktalar katlanılır mı? Benim için cevap hayır.
İşlemciniz desteklenmeyenler listesindeyse ve i5 6. nesil altındaysanız tavsiye etmiyorum. İ5 6. nesil altındaysanız ama sadece ofis işleri için kullanacaksanız o zaman i3 6. nesil altına tavsiye etmiyorum diyebilirim.
Yeni bir sistem toplamadığım sürece ya da Windows 11 aşırı derece toparlanmadığı sürece Windows 10'dan devam etmeye karar verdim.
Geçmeden önce kafasında soru işareti olan, sistemi bana yakın olan arkadaşlar bu deneyimlere göre karar verebilir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı