Windows 11 lisansı OEM mi, yoksa Retail mi?

artlyas

Yoctopat
Bir internet sitesinden Windows 11 kurulu dizüstü satın aldım. CMD üzerinden lisans sorgulama yaptım, Retail gözüküyor. Format attım, Retail olduğu için Microsoft hesabımı girecektim. Eskiden 'Windows, Microsoft hesabınıza bağlı bir dijital lisans ile etkinleştirildi' yazarken, şu an 'Dijital lisans ile etkinleştirildi' yazıyor. Şimdi bu lisans OEM mi, Retail mi? Hesapsız etkinleştirildi; bir sorun olmazsa böyle kullanmak istiyorum.

Şimdi baktım benim de Retail yazıyor ama aslında OEM lisans. Her format attığımda otomatik etkinleşiyor.

Formattan sonra;
  • Lisans anahtarı girmeden ve hesapta oturum açmadan etkinleşiyorsa OEM lisanstır.
  • Hesapta oturum açınca etkinleşiyorsa Volume MAK(dijital diye satılanlar) lisanstır.
  • Anahtar girilmesi gerekiyorsa Retail lisanstır.
Bir de Windows 11 ile alakalı tuhaf bir durum var. Ben temiz kurulumla Windows 11'e geçip beğenmediğim için Windows 10'a döndükten sonra MAK lisans retail olarak gözükmeye başladı. Esasen hala MAK. Oturum açınca etkinleşiyor.

Formattan sonra;
Lisans anahtarı girmeden ve hesapta oturum açmadan etkinleşiyorsa OEM lisanstır.

Hesapta oturum açınca etkinleşiyorsa Volume MAK(dijital diye satılanlar) lisanstır.

Anahtar girilmesi gerekiyorsa Retail lisanstır.
Benim oturum açmadan etkinleşiyor ama retail lisans olarak gözüküyor. OEM olması gerekmez mi?

Benim oturum açmadan etkinleşiyor ama retail lisans olarak gözüküyor. OEM olması gerekmez mi?
Evet öyle olması gerekiyor. O durumun benzeri bende de ortaya çıktı. Mesajımı düzenledim hatta.

Adı retaile dönse bile özünde hala aynı. Bu muhtemelen yükseltme yoluyla Windows 11'e geçen yada Windows 11'e format atıp tekrar yükleyenlerle alakalı bir hata diye düşünüyorum.

Evet öyle olması gerekiyor. O durumun benzeri bende de ortaya çıktı. Mesajımı düzenledim hatta.

Adı Retail'e dönse bile özünde hala aynı. Bu muhtemelen yükseltme yoluyla Windows 11'e geçen ya da Windows 11'e format atıp tekrar yükleyenlerle alakalı bir hata diye düşünüyorum.

Aynen hatta Windows 7 veya 8'i kaçak yollarla etkinleştirip Windows 10'a yükseltenlerin kalıcı olarak Windows 10 lisansı oluyor. Microsoft bunu bilmiyor herhalde.

Aynen hatta Windows 7 veya 8'i kaçak yollarla etkinleştirip Windows 10'a yükseltenlerin kalıcı olarak Windows 10 lisansı oluyor. Microsoft bunu bilmiyor herhalde.

Microsoft zamanla cracki 7leri bile Windows 10 orijinal yaptı.
Microsoft bunu biliyor zaten. Tamamen pazarlama stratejisi diye düşünülebilir.
Home keyler aylarca aktif kalabiliyor, ama Office ve Pro keyler iş ve kurumsala tabii oldugu için cabuk blacklist oluyor. 23 Eylül'den itibaran 3 adet Home Retail takibimde ve 15'e yakın etkinleştirme yapıldı hala key kullanılabilir. OEM ile 7 PC etkinleştirildi.
Gerçek OEM'ler artık sadece laptop firmaların işletim sistemi yuklerinde mevcut diyebiliriz.
OEM, Retail fark etmez hesabınıza kaydedilebilir.
Kaydetmeden format atsanızda PC oto etkinleştirir.
MAK keyler her zaman manuel etkinleştirme gerektirir. -di (uzun zamandır denemedim)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı