Windows 11'in yanına Linux kurma

racooss

Hectopat
Merhaba.

Ben halihazırda Windows 11 kullandığım bilgisayarıma ek olarak Linux kurmak istiyorum.

Linux'u kurarken diskten pay istiyor. Bir takım biçimlendirme de yapmak istiyor. Tüm bunları yapıp kurulumu yaptıktan sonra vazgeçmek istersem diskimi eski haline getirebilir miyim?
Diskimde herhangi bir probleme ya da veri kaybına sebep olur mu bu işlem?

Buna ek Windows'ta performans kaybına sebep olur mu ve BitLocker'ı tetikler mi her açılışta?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba.

Ben halihazırda Windows 11 kullandığım bilgisayarıma ek olarak Linux kurmak istiyorum.

Linux'u kurarken diskten pay istiyor. Bir takım biçimlendirme de yapmak istiyor. Tüm bunları yapıp kurulumu yaptıktan sonra vazgeçmek istersem diskimi eski haline getirebilir miyim?
Diskimde herhangi bir probleme ya da veri kaybına sebep olur mu bu işlem?

Buna ek Windows'ta performans kaybına sebep olur mu ve BitLocker'ı tetikler mi her açılışta?

Bu zamana kadar yaptığım dualboot işlemlerinde herhangi bir veri kaybı yaşamadım ama her ihtimale karşı hassas verilerinizi yedeklemekte fayda var.
Eğer Linux'u beğenmezseniz yapmanız gereken tek şey Windows'a geri dönüp Linux'a ait olan alanı silip Windows diskinize geri katmak. Tek sıkıntı yaşayacağınız yer EFI alanı olur muhtemelen. Onun için de yardımcı araç ve rehberler mevcut.

BitLocker noktasında eğer diskinizde halihazırda BitLocker varsa nasıl bir sonuç çıkar pek emin değilim. @The Shorekeeper @Bayram Tempest @Reend @Fueren @517298 hocalarım biliyordur belki.

Bu zamana kadar yaptığım dualboot işlemlerinde herhangi bir veri kaybı yaşamadım ama her ihtimale karşı hassas verilerinizi yedeklemekte fayda var.
Eğer Linux'u beğenmezseniz yapmanız gereken tek şey Windows'a geri dönüp Linux'a ait olan alanı silip Windows diskinize geri katmak. Tek sıkıntı yaşayacağınız yer EFI alanı olur muhtemelen. Onun için de yardımcı araç ve rehberler mevcut.

BitLocker noktasında eğer diskinizde halihazırda BitLocker varsa nasıl bir sonuç çıkar pek emin değilim. @The Shorekeeper @Bayram Tempest @Reend @Fueren @517298 hocalarım biliyordur belki.
EFI alanı derken nasıl bir sıkıntı yaşarım?

Bitlocker konusunda sorun yaşamadım ama tesadüf mü yoksa her durumda mı öyle bilemiyorum çünkü araştırmadım. Bitlocker'ın bana çıkardığı tek sorun Linux'tayken Windows'un dosyalarına bakamamaktı. Şifreli olduğunu ve dosyaları görüntüleyemeyeceğimi söylüyordu.

EFI alanı derken nasıl bir sıkıntı yaşarım?

Windows Linux'un aksine EFI alanına müdahale etmenize hiçbir şekilde izin vermiyor. İlla 3. Parti program kurmanız gerek. Bundan dolayı da Linux'u sildiğinizde EFI'deki boot dosyaları kalıyor ve BIOS üzerinde gözüküyor.

Windows Linux'un aksine EFI alanına müdahale etmenize hiçbir şekilde izin vermiyor. İlla 3. Parti program kurmanız gerek. Bundan dolayı da Linux'u sildiğinizde EFI'deki boot dosyaları kalıyor ve BIOS üzerinde gözüküyor.
Peki onu nasıl çözerim? 3. parti hangi yazılımı kullanabilirim?

Linux yazılı USB üzerinden EFI'ye erişip silebilirsiniz.

Onun haricinde aşağıdaki video işine yarayabilir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

BitLocker konusunda sorun yaşamadım ama tesadüf mü yoksa her durumda mı öyle bilemiyorum çünkü araştırmadım. BitLocker'ın bana çıkardığı tek sorun Linux'tayken Windows'un dosyalarına bakamamaktı. Şifreli olduğunu ve dosyaları görüntüleyemeyeceğimi söylüyordu.

Bu sorun değil aslında. Olması gereken bir şey. Şifrelenmiş alana erişememem gerek.

Dün akşam Zorin OS u Windows un yanına kurmaya kalktım. Bilgisayarda 2 tane SSD var. Bir tanesinden disk bölümleme gibi pay istedi. 40 gb verdim.

Daha sonra "dosya sistemi biçimlendirilecek" gibi bir şey söyledi. İçim rahattı, diski formatlamayacak, sadece kestiği kısmı kendine uygun hale getirecekti ama risk almak istemediğim için o sırada vazgeçip Windows'a döndüm.

Döndükten sonra 900GB olması gereken disk kapasitesi 860 GB olmuştu. Disk birleştirerek sorunu kaldırdım.

Linux u kurduktan sonra silmek istesem yine aynı şekilde o kısmı silip diske katarak devam edemez miyim?

Linux yazılı USB üzerinden EFI'ye erişip silebilirsiniz.

Onun haricinde aşağıdaki video işine yarayabilir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu sorun değil aslında. Olması gereken bir şey. Şifrelenmiş alana erişememem gerek.

Sorun değil sıkıntı diyelim.

Dün akşam Zorin OS'u Windows'un yanına kurmaya kalktım. Bilgisayarda 2 tane SSD var. Bir tanesinden disk bölümleme gibi pay istedi. 40 GB verdim.

Daha sonra "dosya sistemi biçimlendirilecek" gibi bir şey söyledi. İçim rahattı, diski formatlamayacak, sadece kestiği kısmı kendine uygun hale getirecekti ama risk almak istemediğim için o sırada vazgeçip Windows'a döndüm.

Döndükten sonra 900GB olması gereken disk kapasitesi 860 GB olmuştu. Disk birleştirerek sorunu kaldırdım.

Linux'u kurduktan sonra silmek istesem yine aynı şekilde o kısmı silip diske katarak devam edemez miyim?

Edebilirsin. Bir sorun olmaz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı