Bugün Windows 11'in yanında Linux'u denemek için Zorin OS yükledim.
C diskinde Windows kuruluydu. D diskini ise depolama için kullanıyordum.
Zorin OS'u D diskinde parça ayırarak (50GB) kurdum. Şu an Windows'tan bakınca 50 GB alan bölünmüş görünüyor.
Şu an için bir sorun yok. EFI olayını da sormadı. Şimdi baktığımda onu da yine D diskinden parçalamış. Yani Windows'u etkilemiyor.
Açılışta "Zorin OS mu Windows mu?" sorusu çıkıyor. O sırada harici klavye çalışmıyor. Laptopun kendi klavyesi ile seçiyorum.
Laptopta parmak izi okuyucu var. Normalde parmağım ile düğmeye basınca direkt algılayıp bilgisayarı açtığında şifre istemeden giriyordu Windows'a.
İkinci yeri kurduktan sonra bu eylem GG oldu. Artık oturum açma ekranı da geliyor maalesef.
Onun dışında bir sorun yok. Sorusu olan varsa sorabilir. Ben Linux'u denemek için böyle bir şey yaptım. Eğlenceli görünüyor olsa da sanırım hiçbir zaman Windows'tan vazgeçemeyeceğim. Linux kendi bilgisayarımda misafir hissiyatı veriyor.
Herkese merhaba, arkadaşlar. Bugün sizlere Zorin OS maceram hakkında bilgi vereceğim. Süreci kısa kısa sizlere aktaracağım.
Bir süredir Linux sistemlerine ilgi duyan biriydim. Özellikle YouTube'ta Yusuf İpek videolarından sonra Linux kullanmayı daha çok arzulamaya başladım. Birçok dağıtım olduğu için biraz kararsız ve caymak üzereydim. En sonunda Zorin OS hakkında bilgi sahibi oldum. Gerek Web sitesi, gerekse sanal makinede deneyimlediğim üzere, Windows'a benziyordu ve şık bir görünüme sahipti. Ben de Zorin OS kurmaya karar verdim.
Ancak Zorin OS'u kurmak için bir bilgisayarım yoktu. Ya halihazırda kullandığım Windows 11 yüklü bilgisayarımı kullanacaktım ya da yeni bir ikinci el bilgisayar alıp ona kuracaktım. Bir süre sonra Windows'un yanına kurabileceğimi öğrendim. Bunu denemeye çekiniyordum. Çünkü disk bölümlemesi, formatlama gibi işleri vardı. Ben de daha sonra Windows'ta sorun yaşayabileceğimi düşündüğüm için o ekrandan geri çıkıp vazgeçtim. Ancak Windows'a döndüğümde BitLocker anahtarı istedi benden. Aşırı panik yaptım. Kurcalamadan sonra BitLocker tetiklenmişti. Kodu bulana kadar canım çıktı ve birkaç kere farklı cihaz için üretilmiş kodları deneyip “yanlış kod” uyarısını alınca daha da terledim. En sonunda doğru kodu bulup Windowsuma kavuştum diyebilirim.
Bir süre Windows'ta takılıp “mis gibi sistem, Linux'ta yapıp burada yapamayacağın ne var ulan?” diye soruyordum kendime. Ama bir tarafım da mutlaka Zorin OS'u gerçek bilgisayarda, tam performans 60 FPS de deneyimlemem gerektiğini söylüyordu. Ben de sonunda yanına kurmaya karar verdim. Teknik konular ile ilgili internet forumunda birkaç soru sorduktan sonra işe giriştim ve D diskinden 50 GB parça bölüp buraya Linux sistemini kurdum.
İyi Yanları
İyi yanlarına gelecek olursak farklı bir sistem, farklı bir deneyim. Performans konusunda da gayet başarılı ve birçok işe yarar uygulama crack kullanmadan ücretsiz bir şekilde geliyor. Çoğu uygulama Google Play ya da App Store gibi mağazadan alınabiliyor. Ya da terminal üzerinden kurulum ve kaldırım yapılabiliyor. Terminal hiç kullanmadan da işler arayüz aracılığıyla yapılabiliyorken terminal kullanmak ta biraz keyif veriyor.
Performans konusunda da gayet iyi. YouTube'tan 4K video açtığımda Windows'ta yaşadığım basit kasmalar olmuyor, direkt açıyor. Sistem hemen açılıp hazır oluyor. (Windows'ta böyle ama Linux 1 tık daha iyi sanki)
Driver sorunu yaşamadım. Sistem kurulduğunda her şey çalışıyordu. Oyun oynamayı denemediğim için o konuda bir şey söyleyemiyorum.
Kötü Yanları
Windows 11 kullandığım cihazda parmak izi okuyucu tuşa basarak bilgisayarı açtığımda direkt olarak oturum açıyordu. Hiç zaman kaybetmeden. Şimdi ise boot menüsü geliyor ve Zorin OS seçili olarak geliyor. Bu da ister istemez bizi yoruyor ve zaman kaybettiriyor.
Linux kullanırken kendimi hiç buraya ait hissedemiyorum. Sanki burada kalıcı değil gibiyim.
Linux'tan sonra Winodows'a döndüğümüzde sistem saati geri kalıyor. Linux kurcalıyormuş onu da bugün öğrendim.
sonuç
Linux'u bugün silmeye karar verdim. Dediğim gibi, burada misafir gibi hissediyorum. Hiçbir zaman Windows'taki gibi rahat olamayacağımı düşünüyorum. O yüzden bunu silmeliyim. Daha sonra BitLocker'ı açıp Windows'tan işime devam etmeye karar verdim.
Zorin OS'u sevdim. Ondan yana sıkıntı yok ama yıllardır Windows kullanan biri için Linux'a geçiş yapmak konfor alanından çıkmak gibi. Elbette konfor alanından çıkmak iyidir genelde ama ben yine de bir süre daha, en azından Windows kendine sövdürene kadar bir süre daha Windows'ta kalmaya karar verdim.