Windows kurulumundan sonra X670E-E sistem açılmıyor

Yusuf Başer

Femtopat
Daha fazla  
Herkese selam,

Yaklaşık 1 hafta önce bilgisayarıma format attım ve sıfırdan Windows kurdum. Kurulum sorunsuz tamamlandı ve bilgisayar normal şekilde açıldı. Sürücüleri de manuel olarak tek tek kurdum.

Ancak sonradan fark ettiğim bir sorun var: Bilgisayarın güç tuşuna bastıktan sonra kasa çalışıyor, fanlar dönüyor ama ekrana görüntü gelmiyor. Görüntü gelmeyince bilgisayarı kapatmak zorunda kalıyorum. Bunun için de istemesem de kasanın güç tuşuna basılı tutarak manuel kapatma yapıyorum. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra bazen görüntü geliyor ve sistem açılıyor.

BIOS'a girdiğimde Boot menüsünden SSD'yi seçiyorum, ancak zaten seçili olmasına rağmen bu sorunu yaşamaya devam ediyorum. Sistem açıldığında herhangi bir problem yok, Windows sorunsuz çalışıyor ama her açılışta bu sorunu yaşamak can sıkıcı hale geldi.

Sorunun kaynağı veya çözümü hakkında bilgi sahibi olan abilerim ablalarım var ise eğer yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Bilgisayarımın teknik özellikleri:
  • İşlemci (CPU): AMD Ryzen 9 7900x3D 4.4 GHz
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X670E-E Gaming Wi-Fi (DDR5, 6000 MHz desteği)
  • Bellek (RAM): G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 Neo RGB DDR5 6000 MHz
  • Ekran Kartı (GPU): ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12 GB GDDR6X
  • Depolama: Samsung 980 Pro 2TB PCI-e 4.0 NVMe M.2 SSD
  • Kasa: Corsair iCUE 5000T
  • Soğutma: Cooler Master PL360 Flux 30. Yıl Özel Serisi (Sıvı soğutma)
  • Güç Kaynağı (PSU): Corsair RMx Series RM1000X, 1000W, 80+ Gold

Donanım kaynaklı olabilir. Öncelikli olarak RAM'lerin doğru şekilde takıldığından ve uyumlu olduğundan emin olunmalıdır. RAM modülleri farklı slotlarda tek tek denenmeli, temassızlık ihtimaline karşı çıkarılıp yeniden takılmalıdır. Ardından ekran kartı kontrol edilmelidir; PCI-e slotuna tam oturduğundan ve güç kablolarının bağlı olduğundan emin olunmalı, farklı bir görüntü kablosu veya monitörle test yapılmalıdır. Ayrıca anakart üzerindeki POST LED'leri takip edilerek hangi bileşende sorun yaşandığı anlaşılabilir.

Donanım kaynaklı olabilir. Öncelikli olarak RAM'lerin doğru şekilde takıldığından ve uyumlu olduğundan emin olunmalıdır. RAM modülleri farklı slotlarda tek tek denenmeli, temassızlık ihtimaline karşı çıkarılıp yeniden takılmalıdır. Ardından ekran kartı kontrol edilmelidir; PCI-e slotuna tam oturduğundan ve güç kablolarının bağlı olduğundan emin olunmalı, farklı bir görüntü kablosu veya monitörle test yapılmalıdır. Ayrıca anakart üzerindeki POST LED'leri takip edilerek hangi bileşende sorun yaşandığı anlaşılabilir.
Hocam başka bir forumda gezinirken görmüştüm söylediklerinizi aynı şekilde kontrol ettim BIOS'ta temassızlık olabilir dediler ona bile baktım. Monitörle alakalı değil ben windows kurup sürücüleri kurdum ettim düzgün çalışıyordu tekrar açmaya çalıştığımda bu durumu yaşadım. Birşeyi acaba yanlış kurmuş olabilir miyim? Veya BIOS ayarlarında bir sorun olabilir mi sadece EXPO modunu açtım.

Hocam başka bir forumda gezinirken görmüştüm söylediklerinizi aynı şekilde kontrol ettim BIOS'ta temassızlık olabilir dediler ona bile baktım. Monitörle alakalı değil ben Windows kurup sürücüleri kurdum ettim düzgün çalışıyordu tekrar açmaya çalıştığımda bu durumu yaşadım. Bir şeyi acaba yanlış kurmuş olabilir miyim? Veya BIOS ayarlarında bir sorun olabilir mi sadece EXPO modunu açtım.

EXPO düzgün çalışmıyordu en son, çözebildiler mi; tam bir bilgim yok. Ciddi şekilde performansa etkisi olmuyorsa, EXPO kapat bence. BIOS ayarlarını bir daha kontrol et, ek olarak. Voltaj falan verdiysen işlemleri geri al.

EXPO düzgün çalışmıyordu en son, çözebildiler mi; tam bir bilgim yok. Ciddi şekilde performansa etkisi olmuyorsa, EXPO kapat bence. BIOS ayarlarını bir daha kontrol et, ek olarak. Voltaj falan verdiysen işlemleri geri al.
Kusura bakmayın hocam konuya tekrar dönüş sağlayamadım, iş gezisindeydim bugün eve geldim EXPO modunu kapattım ve save atarak çıkıyorum harici bir işlem yapmadım. Umarım çalışır en kötü ihtimalle tanıdık bir bilgisayarcıma getireceğim. Bende bildiğim kadarıyla danışarak ve araştırarak yapıyorum daha fazla zarar verecek bir yol açmaktan korkuyorum açıkcası.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı