Windows kuruluyken Dual Boot nasıl yapılır?

Murat akın

Hectopat
Dual boot yapmak istiyorum. Şu an laptopta 500GB ve 2TB olmak üzere 2 adet SSD bulunuyor. Windows 11 500GB'lık SSD de kurulu. Ayrıca ikinci bir işletim sistemi kurmak istiyorum. Ubuntu olacak sanırım ( tam emin değilim Linux kısmına pek hakim değilim). Kurarken diskleri ayrıyeten biçimlendirmem gerekiyor mu? Ve hem Windows hem Linux tarafında ortak olarak kullanabileceğim bir disk alanını nasıl yapabilirim(fotoğraflar vs. için)?

Ayrıca ortak kullanım alanı ayarlamanıza gerek yok.
NTFS olan tüm bölümleri hem Windows hem de Linux ortak olarak kullanır.
Tek kısıtlama şu: Windows sistemi üzerinden Linux'un kurulu olduğu bölüme erişemezsiniz.( 3. parti yazılımlarla mümkün.)

Dual boot yapmak istiyorum. Şu an laptopta 500GB ve 2TB olmak üzere 2 adet SSD bulunuyor. Windows 11 500GB'lık SSD de kurulu. Ayrıca ikinci bir işletim sistemi kurmak istiyorum. Ubuntu olacak sanırım ( tam emin değilim Linux kısmına pek hakim değilim). Kurarken diskleri ayrıyeten biçimlendirmem gerekiyor mu? Ve hem Windows hem Linux tarafında ortak olarak kullanabileceğim bir disk alanını nasıl yapabilirim(fotoğraflar vs. için)?

Hocam Mint, zorin gibi şeylerde Dual boot hiç bilmeyene göre daha kolay gelir. Disk konusunda Windows bayağı sınırlayıcı hocam farklı biçimlerde disklerin çoğunu okumuyor. İlla okduuğu vardır fakat çoğunu okuyamıyor bile Explorer'da.

İsterseniz Windows'tan normal şekilde Windows disk oluşturun zaten Linux kolayca okur dosya alır, dosya gönderirsiniz. Fakat Windows izinleride sınırlıyor izinleride ayarların dosyalarınızı kolayca yedeklersiniz zaten.

Ubuntu kurulumu yaparken sadece ilk adım önemli.
Windows'un yanına kur seçeneğini belirledikten sonra kalan kısımlar otomatik.. next next ilerlemeniz yeterli.

EK: Windows'un yanına kur seçeneği ile ilerlemeniz halinde 2TB lik diske her iki sistemde erişir. Sistem diskinde ise Linux üzerinden sistem diskinde bulunan dosyalara erişmek için ek ayar gerekebilir.

Ayrıca ortak kullanım alanı ayarlamanıza gerek yok.
NTFS olan tüm bölümleri hem Windows hem de Linux ortak olarak kullanır.
Tek kısıtlama şu: Windows sistemi üzerinden Linux'un kurulu olduğu bölüme erişemezsiniz.( 3. parti yazılımlarla mümkün.)

O zaman Linux için 2TB'lık kısımdan bir alan ayırıp orayı kullanmam gerek ki kalan 2TB'lık alanı da Windows'ta kullanabileyim.

O zaman Linux için 2TB'lık kısımdan bir alan ayırıp orayı kullanmam gerek ki kalan 2TB'lık alanı da Windows'ta kullanabileyim.
Hayır.
Alan ayırmanıza gerek yok.
2TB diske değil, Windowsun kurulu olduğu diske kurun. (ALAN AYIRMA GEREKLİ DEĞİL, KURULUM ALAN AYIRMA İŞİNİ DE OTOMATİK YAPIYOR.) Yöntemi yukarıya yazdım.
Kendiniz alan ayırarak kurmak isterseniz yapılacak işlemler biraz uzmanlık gerektirir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı