Windows'tan Linux'a geçilir mi?

Başar Birol

Decapat
Makaleler
1
Linux'u merak ediyorum sizce geçmeli miyim? Geçersem kurulumu nasıl olur? UEFI desteği var mı? Sürücüler kurulur mu? Geçersem hangi Linux sürümünü önerirsiniz?

Merhaba, kurulum adımlarını internette araştırarak bulabilirsiniz her seferinde her üyeye ayrı ayrı kurulum adımı anlatmak gerçekten yorucu ve gereksiz bir işlem.

UEFI desteği Linux içinde geçerli UEFI olarak yazdırdığınız bir ISO dosyasından kurulum yaptığınız takdirde UEFI desteğine erişmiş olabilirsiniz.

Sürücüler genelde otamatik olarak tanınıyor tanınmayan sürücüleri manuel olarak kurmanız mümkün.

Sistem özelliklerinizi belirtirseniz sisteminiz için uygun olan Linux distrosunu söylememiz daha kolay olur ama giriş için ben Xubuntu veya Linux Mint öneriyorum bunlar genelde daha sorunsuz son kullanıcıya yönelik olarak oluşturulan distrolar görünüme önem veriyorsanız "Deepin" i inceleyebilirsiniz.

Windows'tan linux'e hem geçilir,istendiği taktirde windows'u kaldırmadan birden fazla şekilde yanına kurulabilir ya da iki farklı sistemlede yola devam edilebilir.
Windows yanına,disk alanı ayrılarak,linux kurulumu
1.Windows disk yöneticisi üzerinden,linux işletim sistemi için kurulacak disk alanı ayrılır orn 20-30gb yeterli gelir bu alana,linux kurulum yönergeleri izlenerek windows yanına kurulur ve her iki sistemde ayrılmış olan partition'lar üzerinden bağımsız şekilde kullanıcının isteği seçimi ile sorunsuz kullanılabilir.

Windows silinip,temiz linux kurulumu:
2.Linux işletim sistemi iso dosyası,ilgili dağıtım hangisi ise indirme işleminden sonra bilindik iso yazdırma yapılır,sistem bios boot yönergeleri ile başlatılarak,kurulumda dil,bölge,klavye ve çıkan disk alanları mbr yapılandırma seçeneği üzerinden beliren ekranda windows'un kurulu olduğu olduğu tüm bölümler silinerek genellkle ext4 dosya biçimi,yanında istenirse eğer swap takas alanı disk alanları sıfırdan oluturulup,bu partitionlara linux işletim sistem tek sistem olarak temiz kurulum yapılır işlem bitirilir kurulumla ilgili her dağıtıma göre kurulum görsel ve yönergelerde farklılıklar olsada text kurulumlar hariç genelde hemen hemen aynıdır bunlarla ilgili linux dağıtımlarının forum site ve ilgili kaynaklarından istifade edilerek görsel,yazılı videolu makaleler incelenmesi ilk kullanacak olup yeni başlayanlar için olanlar için yararlı olacaktır hatalarla karşılaşmamak için tedbiren gerekli.

Linux işletim sistemi önerisi:
3.Distro watch sıralamalarında bu dağıtımlar Manjaro ve Linux mint ilk sıralardalar arkadaşlarında önerdikleri gibi bende aynı şekilde ilk başlayanlar için linux mint'i öneriyorum windows sistemine aşina olanların yabancılığı bu dağıtımla bir nebzede olsun giderilmekte sanıyorum birazda bu yönden daha fazla tercih edilip çoğu kaynaklarda öneri olarak sunulmakta.
Özetle linux mint ve manjaro dağıtımları tercih edilebilir.
Masaüstü seçimi: Linux mint cinnamon desktop / Manjaro Xfce,Deepindesktop önerilir.

Bazı öneriler:
- Donanımınız için uygun olan linux dağıtımını seçmeniz gerekli orn işlemciniz 32 bit destekliyorsa 64 bit kuramayacağınız gibi. diğer taraftan bilinmesinde yarar olduğu düşüncesiyle linux dağıtımlarında 32 bit için i386,64 bit için amd64 terimler kullanılmakta.
- Linux işletim sistemlerini ilk kuracak ve deneyecek olanlar genellikle bilindik önerilen uygulama,yardım,Türkçe dilinde forum ve makaleleri bol olan dağıtımları tercih etmeleri daha iyi yol almalarında kolaylık sağlayacaktır orn linux mint ya da ubuntu gibi.
- Yeni kuracak olanların kurulumda muhtemel hata yaşayabileceğide hesaba katıldığında orn yanlış disklere silme,bölümleme müdahalelerine karşı,takılı kullanmadığınız harici disklerinizi çıkartın,önemli verileriniz varsa yedekleyin,Windowsa geri dönebileceğiniz ihtimaline karşıda kurtarma cd'si oluşturun,yada köklü olarak sistemin tamamının bir yedeği elinizde bulunsunki olumsuz bir durumda hızlı şekilde geri dönüşünüz olur.
- Düşük donanıma sahip bilgisayar için linux dağıtımlarında hafif masaüstü seçim tercihleri ile performansta bir o kadar iyi olacaktır Mate,xfce,lxde,lxqt,openbox gibi masaüstü seçimleri bunlardan bir kaçı.Yüksek seviye donanımlar istenilen masaüstü ortamlarını rahatlıkla zaten kullanabilmekte Kde,Deepindesktop,Budgie vd.

Kaynak linkler: Linux mint + Manjarolinux

Son düzenleme:
Pardus kurmak isterseniz bu linke tıklayarak resimli anlatımdaki adımları uygulayabilirsiniz.

Size Pardus DDE yada Elementary Os öneririm. Windowsda oynadığınız oyunlar varsa bunların isimlerini yazarsanız linux ile uyumlu olup olmadığını size söyleyebiliriz. bundan 5 yıl önce linuxta oyun oynanmaz deniyordu ama bugün durumlar farklı linuxta oyunlar windowsda olduğundan daha performanslı çalışıyor. örnek olarak dota 2 oynunu gösterebilirim. Dota 2 linuxta windowsa oranla daha akıcı oynanmaktadır.

youtube'da dota 2 linux vs windows yazıp aratırsanız bir sürü çekilmiş test videosu bulabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı