Windows'u SSD'de, macOS'u HDD'de Kullanmak

Daha fazla  
Ben sadece şunu öğrenmek istiyorum; Windows SSD'deyken Harddiskke macOS yüklediğimde ne oluyor? Rehberdekini yapmadığım için nelerle karşı karşıya kalabilirim? Ayrıca MacOS EFI mount ederken sorun yaşar mıyım? Bir de sıfırdan Harddiske MacOS kurdum, sonrasında SSD'ye Windows kurdum. Windows'a girebiliyordum ama sonra bir anda boot ekranında gözükmedi. Kontrol ettim MacOS açıkken, dosyalar duruyordu fakat Windows kurulum USB'si bile diski silmeden (bölümlerini) buraya falanca sebep yüzünden yükleme yapılamaz hatası verdi. Bir daha bunu yaşamak istemediğimden şu an o planları askıya aldım.

Harddiski tamamen Macos extended journaled olarak formatlasam mbr olarak mı oluşur? Sonrasında disk izlencesinden 2 ye bölerek harddiskin yüzde 90'ını kullanmayı düşünüyorum(exFAT). Herhangi bir sorun yaşar mıyım?

Dosya tipi farklıdır başlatıcı tipi farklıdır. Formatlama sırasında nasıl formatlaman gerektiği soruluyor. GPT (GUID Partition Table/Map) veya MBR (Master Boot Record) şeklinde formatlayabilirsin. macOS için EFI yani GPT daha avantajlıdır. Belirtdiğiniz gibi kurulumdan sonra diski kolayca bölebilirsiniz.

Screen Shot 2018-03-05 at 23.26.11.png

Dual Boot sistem kurarken ilk olarak Windows' u kurmanızı ve bütün updateleri yaptıktan sonra MacOS' u diğer diske kurmanızı tavsiye ederim. UEFI Windows 10 kurulurken veya EFI yi de kapsayacak büyüklükte güncellemeler aldığında, nadiren de olsa saçma sapan bir şekilde diğer EFI bölümlerine salça olup sorun çıkartabiliyor.

Çok mantıklı. Şu an sadece Windows ile geçiniyorum zamanım olmadığından. En son tamamen sildikten sonra bütün işlemlere tek tek başlayıp rehber hazırlamayı düşünüyorum benim gibi acemiler için.

Dual Boot sistem kurarken ilk olarak Windows' u kurmanızı ve bütün updateleri yaptıktan sonra MacOS' u diğer diske kurmanızı tavsiye ederim. UEFI Windows 10 kurulurken veya EFI yi de kapsayacak büyüklükte güncellemeler aldığında, nadiren de olsa saçma sapan bir şekilde diğer EFI bölümlerine salça olup sorun çıkartabiliyor.
Bence tam tersi yapılmalı. Windows güncellemeleri zaten Microsoft klasörünü etkiliyor. Clover'ı sorna kurmak Clover güncellemelerinde Clover açılışını engelleyebiliyor. Zaten Microsoft Boot Manager diğer çoğu önyükleyici ile uyumlu çalışabildiğinden diğerlerini engellemiyor.

Clover bootu kullanmayı düşünmüyorum. Zaten benden başkasının da girmesini istemiyorum o yüzden kurduğum zamanlarda hep usb ile bootu sağladım, clover benim için sorun olmaz yani. Ama yine de denilenleri göz önünde bulunduracağım. Ayrıca Macbook seçiminde 2013 air seçince direk usb portları çalışıyor. 2017 pro yapınca usb portları çalışmıyor. Şöyle ki air yaparsam cpu bilgilerinde değişiklik yapmam gerek; pro yaparsam işlemci aynı olduğu için değişikliğe gerek yok diye(?) düşünüyorum fakat usb inject yapmam gerekiyormuş çalıştırabilmem için. Sizce hangisini seçip kurulum yapmalıyım?

İşlemcinizle en uyumlu sürümü kurun ve "USBInjectAll.kext" dosyası ile USB portlarını sisteme bağlayın. Ayrıca masaüstü kullanıyorsan Macbook seçmeni önermem. Laptopsa bir de DSDT/SSDT ile harici ekran kartını kapat. Güç tasarrufunda etkili olur.

Son olarak USB ile başlattığını söylemişsin eğer öyleyse kurulum partisyonu olmayan bir USB kullanabilirsin yani GPT formatında FAT32 formatladığın diske hem kendi dosyalarını atabilirsin hem de Clover'a erişebilirsin.

Bence tam tersi yapılmalı. Windows güncellemeleri zaten Microsoft klasörünü etkiliyor. Clover'ı sorna kurmak Clover güncellemelerinde Clover açılışını engelleyebiliyor. Zaten Microsoft Boot Manager diğer çoğu önyükleyici ile uyumlu çalışabildiğinden diğerlerini engellemiyor.
Zaten nadir olarak yaşanıyor bu sorun, 5 seneye yakındır 20-25 kez farklı pc lere (desktop, barebone, notebook) kurdum ve uzun süreli test sonucunda sebepsiz yere çöken MacOS kurulumlarının bir tanesi hariç tamamı bu sebepten oldu, özellikle Windows 8.1 döneminde oldukça yaygın şekilde vardı bu sorun. UEFI Windows, kendisine ait olmayan EFI bölümlerine salça olabiliyor güncelleme sonrası dediğim gibi. Clover ' ı MacOS un olduğu diske ya da USB' ye yükleyince hiçbir sorun yaşanmaz, en fazla başlangıçta boot sector tamiri yapar .
Clover bootu kullanmayı düşünmüyorum. Zaten benden başkasının da girmesini istemiyorum o yüzden kurduğum zamanlarda hep usb ile bootu sağladım, clover benim için sorun olmaz yani. Ama yine de denilenleri göz önünde bulunduracağım. Ayrıca Macbook seçiminde 2013 air seçince direk usb portları çalışıyor. 2017 pro yapınca usb portları çalışmıyor. Şöyle ki air yaparsam cpu bilgilerinde değişiklik yapmam gerek; pro yaparsam işlemci aynı olduğu için değişikliğe gerek yok diye(?) düşünüyorum fakat usb inject yapmam gerekiyormuş çalıştırabilmem için. Sizce hangisini seçip kurulum yapmalıyım?

USB 2.0 ve 3.0 portlarınız varsa ve flash disk ile boot yapacaksanız USB 2.0 portlarını kullanmaya dikkat edin, USB 3.0 Kernel Panic yaratabilir. Sisteminizi bilmiyorum ancak Haswell kullanıyorsanız usb 3.0 portları için config.plist e ekstra birkaç satır eklemek gerekebilir. Bol şanslar.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı