Windows'un kendi 7.1 ses kalitesi iyi mi?

CİLLE

Picopat
Katılım
7 Mart 2021
Mesajlar
463
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selam dostlar, Windows'un kendi 7.1 ses özelliği adamların nereden geldiğini anlamak için yeterli mi?
7.1 kulaklık almak şart mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sanal 7.1 ses ile gerçek 7.1 arasında fark yaşanacaktır. 7.1 surround destekli kulaklıkla fark yaşanmakta. Dandik sanal 7.1 kulaklıklarla bir fark hissedilmeyecektir.
 
Bence yetersiz. Sadece çıkış olsun diye yaptıklarını düşünüyorum. Kulaklıklar ise oyunculara güzel deneyim yaşatmak ve sırf bu sesleri duyurabilmek için daha iyi ses ileten, seste kayıp yaşatmayan komponentler kullanarak ve en önemlisi yaptıkları yazılımla bu sesleri 7.1 algılamamızı sağlayarak ciddi bir farka sebep oluyorlar.
 
Sanal 7.1 ses ile gerçek 7.1 arasında fark yaşanacaktır. 7.1 Surround destekli kulaklıkla fark yaşanmakta. Dandik sanal 7.1 kulaklıklarla bir fark hissedilmeyecektir.
Kulağın bir miktar arkasından ya da önünden ses vermenin kulağın asimetrik yapısının duyulan ses üzerindeki etkisi dışında çevresel sese nasıl bir etkisi olduğunu anlatabilir misiniz? Şu "gerçek 7.1" muhabbetini bir türlü anlayamıyorum da. Ki bu etkiyi sanal surround ile de vermek mümkünken.
 
Kulağın bir miktar arkasından ya da önünden ses vermenin kulağın asimetrik yapısının duyulan ses üzerindeki etkisi dışında çevresel sese nasıl bir etkisi olduğunu anlatabilir misiniz? Şu "gerçek 7.1" muhabbetini bir türlü anlayamıyorum da. Ki bu etkiyi sanal Surround ile de vermek mümkünken.

Sanal 7.1 sesde ortam sesleri yapay olarak yazılımla kulaklıkta yönlendirilmeye çalışılır. Gerçek 7.1 de ise kulaklığın yapısında bulunan çok noktalı yapılar ise ses nereden tepki vermesi gerekiyorsa o noktadan ses oluşturur. 7.1 ev sinema sistemindeki gibi düşünebilirsiniz. Eğer ki arkadan gelen bir karakterin ayak sesi varsa o ses tamamıyla arkadan getirilir. Bazı kulaklıklarda bulunan yapılar bu şekilde. Arkada duyulan baslar kulaklıkta sizi öne itebilecek kadar etki yapabilir gerçek 7.1'de. Sanalda ise sadece sesi arkadaymış gibi hissettirmeyi sağlar. Sanal Surround kullanıldığında en büyük dezavantajda çizgisel doğrultuda 10metre önünüzde bulunan ses ile 10 metre geride bulunan ses aynı gelir kulağınıza.
 
Sanal 7.1 seste ortam sesleri yapay olarak yazılımla kulaklıkta yönlendirilmeye çalışılır. Gerçek 7.1 de ise kulaklığın yapısında bulunan çok noktalı yapılar ise ses nereden tepki vermesi gerekiyorsa o noktadan ses oluşturur. 7.1 ev sinema sistemindeki gibi düşünebilirsiniz. Eğer ki arkadan gelen bir karakterin ayak sesi varsa o ses tamamıyla arkadan getirilir. Bazı kulaklıklarda bulunan yapılar bu şekilde. Arkada duyulan bas kulaklıkla sizi öne itebilecek kadar etki yapabilir, gerçek 7.1'de sanalda ise sadece sesi arkadaymış gibi hissettirmeye sağlar. Sanal surround kullanıldığında en büyük dezavantaj da çizgisel doğrultuda 10 metre önünüzde bulunan ses ile 10 metre geride bulunan ses aynı gelir kulağınıza.
Ev sinema sistemiyle kulaklık arasında çok önemli bir fark mevcut yalnız, ev sinema sisteminde herhangi bir yönden gelen ses iki kulağa da zamanlama ve faz farklıyla ulaşırken kulaklıkta bu yaşanmıyor. Dolayısıyla bana pek de anlamlı gelmiyor. Ön/arka farkını da önceki mesajda belirttiğim gibi kulağın yapısına göre uygulanabilecek bir taklit teoride çözebiliyor olmalı. Pratikte işler değişebilir tabii.
 
Kulağın bir miktar arkasından ya da önünden ses vermenin kulağın asimetrik yapısının duyulan ses üzerindeki etkisi dışında çevresel sese nasıl bir etkisi olduğunu anlatabilir misiniz? Şu "gerçek 7.1" muhabbetini bir türlü anlayamıyorum da.
Şimdi insanda iki kulak olduğu için bu mantıkla insanlar sadece stereo duymalıydı ancak çevresel sese duyarlıyız ve algılarımız cisimleri noktasal olarak tespit edebilecek şekilde evrimleşmiş durumda. Gerçek 7.1 dediğimiz kulaklık ya da hoparlörlerde stereo olarak iki kanallı yapıdan çok ikiden fazla sürücü bulunduran yapıyla gelmekte. Örneğin kulaklığın sağ ve sol tarafında üç boyutlu ses yayılımı sağlayacak üçerli sürücü konumlanması olabilir. Sanal surround dediğimiz olayda ise ses dalgalarının analizine göre ses yeniden oluşturuluyor. Yani düşük frekanstaki sesler daha kısılırken yüksek frekanslar daha belirginleştiriliyor. Bu da sesleri sanki üç boyutlu, konuma yönelik geliyormuş gibi bir his yaratıyor. Yani üç boyutlu bir odada saat dört yönünde ve sizden üç metre geride olan bir cismin çıkardığı sesi gerçek 7.1 kulaklıkla konumsal olarak tespit edebilirsiniz ancak sanal surround olan bir kulaklıkta gelen sesin konumunu doğrulukla tahmin edemezsiniz. Sizden uzakta bir cisim olduğunu ve ses çıkardığını bilirsiniz ancak önünüzde mi arkanızda mı, tam olarak hangi yönde olduğunu belirleyemez, sadece sağ ya da solda olduğunu söyleyebilirsiniz.
Selam dostlar, Windows'un kendi 7.1 ses özelliği adamların nereden geldiğini anlamak için yeterli mi?
7.1 kulaklık almak şart mı?
Sanırım kastettiğiniz şey Windows Sonic. Tatmin edici bir deneyim sunsa da tavsiyem Dolby Atmos satın almanız. Senaryoya yönelik müzik, film, oyun ve oyunlarda optimizasyon gibi şeyler sunduğu için tatmin edici ancak Windows Sonic de fena değildir. Dolby Atmos'un deneme sürümünü kullanın ve Windows Sonic ile karşılaştırın. Eğer beğenirseniz zaman zaman indirime giriyor, kaçırmadan alırsınız. Konum tespiti kulaklığın kalitesine bağlı bir şey, yazılımsal şeylerin size çok bir yararı olmayacaktır.
 
Bana kalırsa olay şöyle işliyor; ses dalgaları sağ ve sol kulağa çok kısa bir sürede olsa aradaki mesafeden dolayı belli bir fark ile iletiliyor. Eğer tam sağdan ses gelirse, sağ kulağa 100 dB şiddetinde ulaşırken sol kulağa bazı kafa engelinden dolayı 80 dB gibi bir şiddette ulaşıyor. (tamamen sallıyorum değerleri). Beynimiz bu farklı algılayabildiğinden dolayı direk sağ taraftan ses geliyor diyebiliyoruz.

İkinci bir hususta sol çaprazımızdan 3m ilerimizde ses geldiğini farz edelim. Bunun solda olduğunu hemen anlarız doğal olarak fakat arka veya ön sol olduğunu pek ayırt edemeyiz gibi. O yüzden bu durumda gözlerimiz devreye giriyor. Beynimiz düşünüyor. Bu tarafta öyle bir ses kaynağı yok veya var bu durumda da biz ona göre ön veya arka diyebiliyoruz. Tabi ki bu işlem otomatik olarak yapılıyor biz farkında olmadan.

Kulaklık üreten firmalarda bu durumlardaki seslere göre sağ sol kulaklık ses şiddetini ayarlayıp belki aralarına çok kısa süreli gecikmeler ekleyip bizlere sanal surround deneyimi yaşatıyorlardır. Bu durumda oyunlardaki tek sıkıntı üst veya alt katta bulunanları zemin ses farkı yoksa algılayamamak.

Yukarıda yazdıklarım tamamen benim hayal gücüm. Ben böyle işlediğini düşündüm. İşi bilen biri gelip iyi sallamışsın demesin. :) Ben üretici olsam böyle yapardım yani. Belki de gerçekten böyledir bilmiyorum.
 

Geri
Yukarı