Normalde bu muhabbeti sevmem ama yapmak gerek; Linux denildigi zaman burada kastedilen ( kastedilmesi gereken) sey Kernel, isletim sisteminde Dosya suruklerken kullandiginiz ve 3 kisinin yazdigi open source file explorer degil.
Stabilite'den kastedilen sey de o isletim sisteminin zaman icerisinde, farkli kullanicilar tarafindan, yuk altinda ya da diger baska senaryolar altinda kullanilmasi durumunda dahi fonksiyonel sekilde calismaya devam etmesi.
Bir isletim sistemine USB ile printer bagladiginda o isletim sistemi cokuyorsa bu stabilite yok demektir Kernel seviyesinde. Meshur ornek:
Stabilden fork edilmis Linux sistemde kernel seviyesinde kurcalama yapmadiysan karsilasmayacagin sey budur. Benim 7 senelik makine var Linux sistemli, update bile etmedigim, acinca calisacagini ve isini yapacagini biliyorum.
Konuyu acan arkadasin hakki var; o da cogu Linux distrosunun out of the box rezalet UX sunuyor olmasi. Sacma sapan hatalar alirsin, cirkin gorunebilir ya da senin bazi ayarlari yapmana muhtactir. Hala kurduktan sonra Wi-Fi baglantisi icin cirpindiginiz distrolar vardir eminim ki. Bu da Linux stabil degil gibi bir algi olusturabilir ama aslinda buradaki problem stabilite degil. Stabilite bu demek degil yazilim konusunda. ( Reliability vs Stability )
Marsa gidiyoruz, isletim sistemi yolda maraz cikarirsa uzayda kaybolacagiz deseler kullanacaginiz sistem cok cok buyuk ihtimalle modifiyeli Linux olacaktir ki oyledir zaten
314 gundur acik cihazim var, 7/24 hic kapanmadan. Gorevini yapiyor tik demeden. Stabilite budur. Aksam yatarken acik biraktigin cihazin kendi kendine update edip 2 yeni browser yuklemesi, kafasina gore acilis tasklarina yeni bir seyler eklemesi ve Windows task bar'a widget'lar eklemesi degil.
Eki Görüntüle 2339308