Windows'un Linux'tan daha stabil olduğu gerçeği

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yaklaşık 1 yıldır Linux kullanıyorum ve senin dediğin sorunlardan dolayı ben de Windows'a geri döndüm. Debian gibi stabil dağıtımları bile kullansanız Windows'un o stabilliğine hiçbir türlü yaklaşamaz. NVIDIA sürücüleri, paket yöneticileri, hataları falan derken resmen deliriyorsunuz. Windows'ta 5 saatinizin taş çatlasın 20-30 dakikası Windows ile uğraşırken Linux'ta 4 saatiniz Linux ile uğraşmaya gidiyor. Bir sürü uygulama Windows'ta GUI ile rahat çalışırken Linux'ta cli ile çalışıyor. Windows'ta yaşadığınız sorunu gerek laptop firmanızın müşteri hizmetleriyle, gerek forumlarla çok hızlı hallederken Linux'ta saatlerinizi alabiliyor. Anlayacağınız Linux kullanmak gerçekten sabır testi gibi. Hele hele Arch falan kullanıyorsanız 1-2 yıl kullanıp hiç sorun karşılaşmama olasılığınız yok gibi bir şey.
Debian hakkında katılmıyorum.
Debian Kesinlikle Windows’a göre daha stabildir. Debian’ın stabilite konusundaki üstünlüğü, sistem güncellemelerinin daha az sıklıkla yapılması ve yazılım sürümlerinin kararlılığı test edilerek seçilmesi gibi etkenlere dayanır. Debian, özellikle sunucular ve kritik sistemler için tercih edilir çünkü sürümler yalnızca kapsamlı testlerden sonra kararlı(stable) olarak işaretlenir ve kullanıma sunulur.
Debian'ın stable sürümü her 2-3 yılda bir yenilenir ve yalnızca güvenlik güncellemeleri alır. Bu, sistemin kararlılığını sağlar.

Windowsta Özellikle Windows 10 ve 11, her yıl birçok yeni özellik ve güncelleme alır. Bu da bazı durumlarda hatalara ve uyumsuzluklara yol açabilir.

Yaklaşık 1 yıldır Linux kullanıyorum ve senin dediğin sorunlardan dolayı ben de Windows'a geri döndüm. Debian gibi stabil dağıtımları bile kullansanız Windows'un o stabilliğine hiçbir türlü yaklaşamaz. NVIDIA sürücüleri, paket yöneticileri, hataları falan derken resmen deliriyorsunuz. Windows'ta 5 saatinizin taş çatlasın 20-30 dakikası Windows ile uğraşırken Linux'ta 4 saatiniz Linux ile uğraşmaya gidiyor. Bir sürü uygulama Windows'ta GUI ile rahat çalışırken Linux'ta cli ile çalışıyor. Windows'ta yaşadığınız sorunu gerek laptop firmanızın müşteri hizmetleriyle, gerek forumlarla çok hızlı hallederken Linux'ta saatlerinizi alabiliyor. Anlayacağınız Linux kullanmak gerçekten sabır testi gibi. Hele hele Arch falan kullanıyorsanız 1-2 yıl kullanıp hiç sorun karşılaşmama olasılığınız yok gibi bir şey.

Bunun stabiliteyle alakasi yok. CLI kullanmak zaman aliyor ve aliskanlik istiyor olabilir. Windows'a alismis birinin win ortaminda 5 dk da yaptigi seyi Linux'te cok daha uzun zamanda yapiyor olmasi normal. Linux sistemi bilmemen ve troubleshooting in uzun surmesi stabilite sorunu ya da hata degil, cok daha basit bir aciklamasi var bu durumun -> acemilik.

Elbette kimse Linux uzmani olmak zorunda degil, isinizi hangi isletim sistemi daha iyi hallediyorsa onu tercih etmelisiniz. Ama uzmani olmadiginiz bir sistem hakkinda da "stabil degil" derseniz cevaplayamayacaginiz sorular sorarlar.

Bunun stabiliteyle alakasi yok. CLI kullanmak zaman aliyor ve aliskanlik istiyor olabilir. Windows'a alismis birinin Win ortaminda 5 dk da yaptigi seyi Linux'te cok daha uzun zamanda yapiyor olmasi normal. Linux sistemi bilmemen ve troubleshooting in uzun surmesi stabilite sorunu ya da hata degil, cok daha basit bir aciklamasi var bu durumun -> acemilik.

Elbette kimse Linux uzmani olmak zorunda degil, isinizi hangi isletim sistemi daha iyi hallediyorsa onu tercih etmelisiniz. Ama uzmani olmadiginiz bir sistem hakkinda da "stabil degil" derseniz cevaplayamayacaginiz sorular sorarlar.

Hocam belki de benim Linux uzmanı olmamamdan dolayıdır fakat ben açıkçası Linux'ta troubleshooting'in çok uzun ve çok zahmetli olduğunu düşünüyorum. Mesela Debian'da Minecraft Intel işlemcimin GPU'suyla açılıyordu bunu düzeltmek için 3 forum+ onlarca rehbere baktım fakat çözüme yaklaşamadım bile. Windows'ta bu olsa NVIDIA sürücülerine girip hemen çözebiliridim. Linux'un NVIDIA sürücü uygulaması o kadar kötü ve eski kalıyor ki Windows'a göre anlatamam.

Hocam belki de benim Linux uzmanı olmamamdan dolayıdır fakat ben açıkçası Linux'ta troubleshooting'in çok uzun ve çok zahmetli olduğunu düşünüyorum. Mesela Debian'da Minecraft Intel işlemcimin GPU'suyla açılıyordu bunu düzeltmek için 3 forum+ onlarca rehbere baktım fakat çözüme yaklaşamadım bile. Windows'ta bu olsa NVIDIA sürücülerine girip hemen çözebiliridim. Linux'un NVIDIA sürücü uygulaması o kadar kötü ve eski kalıyor ki Windows'a göre anlatamam.
Nadir cezasiz oluyorum ama ben buralardayken sorsaydin 2 dakikada cozerdin.

Hocam anlıyorum sorunlu ise dağıtım seçmeden önce bir araştırma yapabilirdiniz.

İllahaki çözümleri mevcut ama kolaylık olsun diyorsanız.

Mesela Pop!_OS NVIDIA driverları ile geliyor ve kendi stabil ve oyun için yapılmış kernellerini kullanıyorlar onu tercih edebilirdiniz.

Ama istemiyorsanız sizi zorlayamam Windows ile devam edin.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı