İnceleme WS2812b ARGB 5V şerit LED

Merhaba,

Bu inceleme konusunda yaklaşık 1 yıldır kullandığım bu şahane ürün hakkında bilgi vereceğim.

WS2812B ARGB 5V Şerit LED Özellikleri:
  • Şerit LED uzunluğu: 1-5m(opsiyonel)
  • Çip ve LED sayısı: 30/60/144(LED modeline göre farklılık gösterebilir)
  • Montaj şekli: Çift taraflı bant
  • Güç: 5V
  • Koruma: Silikonlu/Silikonsuz(modele göre değişen IP30/IP65/IP67 koruma yapısı)
  • Kontrol: Kumanda/Bluetooth/WİFİ/Anakart(kontrolcü özellikleri modele göre değişir)

Şerit LED uzunluğu:
Satıcılar taleplere bağlı olarak 50cm, 1m, 2M ve daha fazla uzunluk ölçülerinde satış yapmakta.

Çip ve LED sayısı:
Ürün LED ve çip sayısı olarak değişmektedir, şerit üzerinde değişmekle beraber her 1 metrede 30, 60 ve 144 LED bulunur ve modele göre değişebilir. Bu seçim tamamen tercihe bağlıdır.
Çip sayısı LED sayısı ile aynı orandadır. Yani LED başına 1 çip düşüyor. LED sayısı arttıkça daha fazla güç isteyeceği ve ışık olarak daha fazla aydınlatma sağlayacağı gibi maliyeti de aynı oranda artmaktadır.

Montaj şekli:
Ürün çift taraflı bant ile gelmekte ve birçok şekilde tercihe bağlı olarak montaj edilebilir. Masa kenarı, kasa içi yatak kenarı vs.

Güç:
Ürün 5V ile besleniyor, çeşitli 5V adaptör ile kullanılabilir. 5V değişmez, ancak amper sayısında değişiklik olur. Şerit uzunluğu arttıkça LED sayısı da artacaktır, buna bağlı olarak daha fazla amper çekecektir. Adaptör seçimleri doğru yapıldığı taktirde istenilen uzunlukta şerit LED kullanılabilir. USB üzerinden güç verilecekse tercihen 1, en fazla 2 metreden fazla şerit LED kullanılmaması satıcı tarafından önerilir.(satıcı bana bu şekilde bilgi vermişti)
USB portuna bir zararı olup olmadığı hakkında net bir bilgim yok, ancak USB üzerinden de belirli süre kullanım sağladım ve bir zararını görmedim.
Ürünü satın almadan önce mutlaka kullanılacak adaptör hakkında satıcıdan teknik bilgi alınması gerekiyor, aksi taktirde LED'ler zarar görebilir.
Koruma:
Ürün silikon korumalı ve korumasız şekilde satılmakta. Bu durum da tercihe bağlıdır, özellikle dış ortamlarda mutlaka silikon korumalı alınmalıdır. Eğer şerit LED içeride görünecek bir yerde ise, estetik görüntü açısında silikonlu tercih edilebilir. Bunun dışında içeride kullanıldığı taktirde silikon koruması şart değildir.

Kontrol:
Ürün ışıkları birçok şekilde konfigüre edilebilir, piyasada bunun için çeşitli adaptörler bulunuyor.
Örneğin; SP110e Bluetooth ve SP108e vb.(daha fazla modeller de var) veya piyasadaki ARGB kontrolcüler. Buna benzer olarak bazı satıcılar bilgisayar kasasında kullanım kolaylığı oluşturmak için USB kablolu ve kumandalı kontrolcü de satmaktadır. Ayrıca kullanmış olduğunuz anakartta 3pin ARGB yuvası bulunuyorsa bu ürünü anakart üzerinden de konfigüre edebilirsiniz. Ancak bu yuvanın kaç metreye kadar şerit LED destekleyeceği hakkında net bilgim yoktur.

Artıları:
+Ürün gerçekten sağlam, eğip büktüm, masanın altında ezildi ve çok defa çıkar tak yaptım. Herhangi bir sorun oluşmadı.
+Tam bir ışık şöleni, diğer standart RGB LED ile karıştırmayın, bu ürün gerçekten renkleri çok doygun veriyor.
+Kullanım kolaylığı, ürüne gereken enerjiyi verdiğiniz sürece birçok alanda kullanabiliyorsunuz. Tamamiyle sizin zevk ve tercihinize kalmış.

Eksileri:
Açıkçası üründe teknik olarak olumsuz bir şeye rastlamadım.
Ancak diğer ışık veren ürünlerde olduğu gibi, bu üründe de diretk göz temasında bulunulmaması gerekiyor. Mümkünse göz hizasında olmayan ve sürekli göze çarpmayan yerlerde kullanın. Aksi taiktirde gözlere zarar verebilir ve baş ağrısına neden olabilir? Bu durum sadece bu ürün için değil, diğer LED şeritler ve ışık veren ürünler için de geçerlidir.

Özet:
Bu şerit LED gerçekten harika bir ürün, kesinlikle standart RGB ile karıştırılmaması gerekiyor.

Ürün adreslenebildiği için, her bir LED'e ayrı ayrı ışık verebilir LED üzerinde çeşitli ışık gösterileri yapılabilir. Işıklar su gibi akabilir, nefes alır gibi yanıp sönebilir vb. kısacası gerekli kontrolcü ile bağlantı kurulursa ürün renklerle resmen dans ediyor. Teknik bilginiz varsa Arduino ile kullanıp istediğiniz şekilde konfigüre edebilirsiniz.
Aynı şekilde gerekli teknik işlem ve cihazlar sağlanırsa, bu ürünü monitör ve TV arkasına takıp Amblight LED olarak kullanabilirsiniz. Bazı satıcılar Amblight sistemi monitör veya televizyonun ölçüsüne göre hazır şekilde de satıyorlar.
Bunun dışında piyasada satılan kontrolcülerde müzik özelliği varsa, bu şerit LED müziğe göre tepki verebiliyor. Yani kısacası şerit LED'e hangi kontrolcüyü takarsanız takın, kontrolcü hangi özelliği içeriyorsa LED'ler de ona göre hareket ediyor.
Kendim USB girişi ve kumandası bulunan adaptör ile kullanıyorum ve çok memnunum. Ancak bazen ışıklarda çok kısa takılmalar oluyor. Bu durumun LED ile alakalı değil kontrolcü ile alakalı olduğunu düşünüyorum. İade etmek için pek uğraşmadım ve halen bu şekilde kullanıyorum. İlerleyen zamanlarda daha iyi bir kontrolcü ile bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum.
Fiyatı 12V RGB şerit LED'lere göre daha yüksek olsa da, bu ARGB şerit LED renk çeşitliliği açısından çok çok daha iyidir. Renk çeşitliliği ve hareketli ışık gösterileri açısından 12V RGB ile mukayese bile edilemez. Ürünü satın aldığıma çok memnunum, iyi ki almışım. Eğer böyle bir ihtiyacınız olursa mutlaka ürünü araştırın. Zaten satın aldıktan sonra bir daha diğer standar LED'lere bakmayacaksınız bile.
Not:
WS2811 modeli ile karıştırmayın, zira bu model 12V güç ile beslenmektedir.
Detayları ile anlatmaya çalıştığım için konu biraz uzun oldu, meraklısı için iyi bir bilgi kaynağı olacağını düşünüyorum.
Vermiş olduğum biligler, detaylı araştırmalar ve deneyimler sonucu paylaşılmıştır. Bu bilgilerde hata ve yanlışlık olabilir. Ürün satın alınmadan önce satıcıdan teknik bilgi alınabilir, kendiniz de ürünü araştıraiblirsiniz.
İyi Sosyaller.

LED.jpg

LED sayısı.png

Amblight.png

Led sayısı ve özellikleri.png

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı