X99 sisteme herhangi bir Linux dağıtımı kurulamıyor

Sistem ozelliklerim:

E5 2690V3.
Huananzhi X99 QD4 2024.
Huananzhi 4x8 2133MHz 32 GB CL15 Quad channel RAM.
RX 580 2048sp.
2x256 NVMe.
1x320 HDD.
1x128 SATA SSD.
650W 80+ Bronze PSU.

Sisteme Linux Mint, Ubuntu, tailsos kurmayı denedim ve hiçbiri kurulmadı. Boot ediyorum, try or install Linux diyorum, arkasından bilgisayar kendisini kapatıyor. Bildiğin "çok zor ya" dedikten sonra kapatıyor kendisini.

Secure Boot kapalı. Bu sorun nasıl çözülür? Anakart chipsetip C612 değil Q87 olması lazım.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS güncellemesi varsa yap, UEFI moddaysan Legacy'e geç. eğer Legacy moddaysan tam tersini yaparak dene.

ISO hatalı inmiş veya hatalı yazdırılmış olabilir.

Ubuntu tabanı sisteminde sorunlu çalışıyor olabilir. Fedora deneyebilirsin.

Rufus ile kuruyorsanız da bir de Ventoy ile kurmayı deneyin.

Ufak da bir araştırma yaptım ve işlemcinizin de Linux desteği olduğunu gördüm. Bu durumda olası sorunlar;
  • Linux'ta uyumsuzluğa sebep olabilecek bir BIOS ayarı veya destek sorunu,
  • ISO dosyasını indirirken ya da USB'ye yazdırırken bir sorun oluşması.
Olabilir en basitten başlayarak ISO dosyasının sorunsuz indiğinden emin olun.

Halen olmuyorsa Rufus ile USB'ye yazdırıyorsanız onun yerine Ventoy ile yazdırın ya da tam tersi.

Bunlar da olmuyorsa daha önce de bu tarz bir sorunla karşılaşan bir üyemiz olmuştu, kendisi pes etmeyip dağıtım denemeye devam etti ve en sonunda sorunsuz çalışan bir dağıtım buldu.

Hatta o konuyu bulabilirsem o dağıtımı da buraya yazarım, onun dışında @Bayram Tempest hocamın önerdiği yöntemleri ve Fedora gibi bir dağıtımı deneyebilirsiniz.

Fedora uyumluluk ve pek çok açıdan gelişmiş bir dağıtımdır ben de bir süredir kendisini kullanmaktayım.

Son düzenleme:
BIOS güncellemesi varsa yap, UEFI moddaysan Legacy'e geç. eğer Legacy moddaysan tam tersini yaparak dene.

ISO hatalı inmiş veya hatalı yazdırılmış olabilir.

Ubuntu tabanı sisteminde sorunlu çalışıyor olabilir. Fedora deneyebilirsin.

BIOS güncellemesi yok. TBU exploit bios mod var ama. Belki ondandır, ancak tbu linuxu da destekliyor olmalı.

Legacy mod/UEFI dan kastın nedir? Sistem su anda UEFI modunda. CSM Support bölümü ise Enabled.

Rufus ile kuruyorsanız da bir de Ventoy ile kurmayı deneyin.

Ufak da bir araştırma yaptım ve işlemcinizin de Linux desteği olduğunu gördüm. Bu durumda olası sorunlar;
  • Linux'ta uyumsuzluğa sebep olabilecek bir BIOS ayarı veya destek sorunu,
  • ISO dosyasını indirirken ya da USB'ye yazdırırken bir sorun oluşması.
Olabilir en basitten başlayarak ISO dosyasının sorunsuz indiğinden emin olun.

Halen olmuyorsa Rufus ile USB'ye yazdırıyorsanız onun yerine Ventoy ile yazdırın ya da tam tersi.

Bunlar da olmuyorsa daha önce de bu tarz bir sorunla karşılaşan bir üyemiz olmuştu, kendisi pes etmeyip dağıtım denemeye devam etti ve en sonunda sorunsuz çalışan bir dağıtım buldu.

Hatta o konuyu bulabilirsem o dağıtımı da buraya yazarım, onun dışında @Bayram Tempest hocamın önerdiği yöntemleri ve Fedora gibi bir dağıtımı deneyebilirsiniz.

Fedora uyumluluk ve pek çok açıdan gelişmiş bir dağıtımdır ben de bir süredir kendisini kullanmaktayım.
Amacım Ubuntu, Opensuse, Debian kullanmak. Ama Fedora'yı sadece deneme amaçlı kuracağım.

Ventoy kullanıyorum zaten. ISO dosyasını içine attım denedim. BalenaEtcher ile de denedim, olmadı.

Anladığım kadarıyla GRUB ekranına gelip seçim yaptıktan sonra kendini kapatıyor, kurup yeniden başlattıktan sonra değil.

Farklı bir USB bellekle denediniz mi? Belki elinizdekinde bir sorun olabilir.

Linux'u UEFI olarak kuruyorsanız CSM Support'u kapalı yapmanız daha iyi olur. Aynı şekilde UEFI kuruyorsanız "boot options filter" kısmını da UEFI'ye alın.

Ne olarak kurduğunuzu Ventoy ekranında alttaki yazılardan anlayabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı