İnceleme Xbox 9. Nesil Kumanda Detaylı İnceleme

Arkadaşlar kendimce Xbox 9. nesil oyun kumandası incelemesi yapacağım. Ben genel olarak kumandayı beğenmiyorum o yüzden çoğunlukla eksikliklerinden bahsedeceğim. 10 yıldan fazladır Xbox kullanıyorum. Bugüne kadar biri Series S diğeri Series X kutusunun içinden çıkan sıfır kumandaları kullandım.


Kumandada dahili pil yok ve bu durum sizi ek bir şarjedilebilir pil ve şarj adaptörü veya cihaza uyumlu şarjlı pil almaya mecbur ediyor bu da doğal olarak kumanda fiyatını arttırıyor zaten kumanda 2500 lira; kıyas olması için yazıyorum orjinal şarj kiti 1100 lira civarında, başka markalara bakıp biraz daha ucuza bulunabilir. Ben kullan at pil kullanırım diyorsanız bir yılda bir adet kumanda fiyatı kadar masraf çıkar çünkü aşırı bir pil tüketimi var ben dört günde iki adet Duracell pil tüketmişliğimi bilirim. İyi yönü ise kumandanın pili anlık bitse veya tümden ölse bile değiştirilebilir kumanda çöp olmaz.



Materyal Kalitesi:

Kumandanın yüzeyi sert plastikten oluşuyor. Tetiklerde gıcırdama var. Belki havanın soğumasından da kaynaklı olabilir bilemem. Kumanda tuş tıklama sesleri çok fazla. Örnek olarak gece kendi odamda kapım kapalı, diğer odaların da kapısı kapalı olmasına rağmen evdekilerden sürekli ses şikayeti alıyorum. Gece evdekiler yatmışsa artık benim oyun da kapanmak zorunda. Tuşlar buton şeklinde değil de tuş tıklama hissiyatına sahip. Dualsense gibi buton biçiminde olsaymış hem daha dayanıklı hem sessiz olurdu.
LB-RB tuşları Xbox 360 döneminden beridir hassas bir yapıya sahip. Xbox 360 S kumandalarında ciddi bir bozulma sorunu vardı hâlâ bazı kullanıcıların şikayeti var o yüzden basarken hem endişeli hem dikkatli basmaya özen gösteriyorum. Özet olarak kumanda üst kalite hissini vermiyor ki muhtemelen üretim maliyeti de ucuzdur.


Teknik özellikler:

Kumandanın muhtemelen en iyi yönü Microsoft ürünü olduğu için bilgisayarlarla da uyumlu çalışıyor oluşudur.

Genel olarak stick drift yok ancak Flight Simulator gibi çok hassas oyunlarda daha kumanda sıfır olmasına rağmen stick drift farkettim. Bu belki kumandanın hiçbir ölü noktasının olmayışından da olabilir yani isteyen iyi olarak da algılayabilir. Tetiklerde de ölü nokta hissetmedim.

Kumandada teknolojik olarak Dualsense ile kıyaslandığında birçok konuda eksik olduğu zaten belli. Adaptif tetik, dokunmatik yüzey gibi söylenebilecek bir özelliği yok.



Tasarım ve ergonomi:

7DEC0FC5-86F2-458B-9C33-B85A40244950.jpeg

Fotoğrafta kare içinde belirttiğim nokta sol yüzük parmağının konumlandığı nokta ve parça biçiminde olan plastiğin uç kısmı keskin kalmış ve sol yüzük parmağını bir noktadan sonra rahatsız ediyor bu da bir tasarım hatası. Aynı plastiğin alt kısmında da bir sivri birleşim noktası var o da bazen giysilere takılıyor ama o kadar sorun değil. Kumandanın tırtıklı yapısına gerek yoktu hem kir toplayabiliyor hem de bence pürüzsüz yüzeyi tutmak daha rahat ama bu kişiden kişiye değişebilir.

Ergonomi konusu herkesin çok beğendiği ama benim abartıldığını düşündüğüm bir konu. İnsanların ilk gördüğü şey sol topuzun yukarda konumlanmış olması kumandanın çok iyi ergonomiye sahip olduğu algısını yaratıyor ama benim sol topuz kadar sağ topuzu da kullandığım bazı oyunlar var ve topuzun aşağıda konumlanmış olması sebebiyle oluşacağı düşünülen rahatsızlığı hiçbir zaman sağ elimde hissetmiyorum. Demek ki çok da ergonomiye etki eden bir unsur değil ki bundan yola çıkarak Dualsense’ten daha ergonomik olduğu iddia edilir bence tamamıyla yanılgıdır. Egonomiyi belirleyen unsurlarda topuz konumlandırmasından daha önemli faktörler var. Kumandanın boyutu Xbox 360 ve Dualsense kumandalarından daha küçük. Küçük oluşu da ister istemez ergonomiyi bozuyor. Topuzların yapısı sert kauçuktan, genişliği küçülmüş ve ortası gereksiz fazla oyuk biçimde. 360’ta ve Dualsense’de olduğu gibi daha yumuşak, geniş ve yayvan olsa daha iyi olurdu. Kauçuğun sert üretilmesinin nedeni tahminimce daha uzun ömürlü olmasını sağlamak içindir. Kumandanın avuç içiyle tutulan kısmı 360’ta daha etli idi 9. nesilde daha düz ve zayıf ki zaten kumandanın boyutu da küçültülmüş, bu nedenle ele oturma hissini iyice ortadan kaldırdı. Sonuç olarak materyal kalitesi, tuş hissiyatı, sessizliği, boyutu ile genel deneyim anlamında daha keyifli kullanım sağlıyor hatta Xbox 360 kumandası bile sırf boyut, tasarım konularından dolayı bence ergonomi olarak çok daha önde.



Özet olarak:

Eksi yönler:
-Pil maliyeti
-Tetik gıcırdaması
-Gürültülü tuş sesi
-Çok hassas oyunlarda stick drift
-Teknolojik eksiklikler
-Orta parmak tasarım hatası
-Diğer kumandalara kıyasla daha kötü ergonomi
Artı yönler:
+Bilgisayar ile uyumluluk
+Tetik ve sticklerde ölü nokta olmayışı
+Pillerin değiştirilebilmesi

Sırf şu kumandada oynamamak için Playstation’a geçmeyi bile düşündüm ama mecbur Xbox’tan devam ettim. On yıldır neredeyse aynı kumandayı üreten Xbox artık bir şeyleri değiştirmeli.
 
Son düzenleme:
Bir incelemeye ben bu ürünü beğenmiyorum diyerek başlanabilir çünkü zaten eksikliklerinden bahsedeceğimi belirttim. İncelemeye bakacak olanlar sakın aldırış etmesin demiş bir de kamile bak. Tuşa basınca şikayet alıyorum nedir ya demiş. Belli ki senin tuş hissiyatı konusunda bir kalite algın yok gelmiş burda kalite öğretmeye çalışıyorsun. Olmayan şeyi var gibi gösteriyorum aynen ben bir ajanım ve Microsoft’a komplo kurdum tüm amacım kötülemek; iftiracı da olduk iyi mi. Senin de yaptığın incelemene bakıyorum 21.03.23 tarihinde aldığın kolun tam bir gün sonra 22.03.23’de incelemesini yapmışsın bir günde tüm eksiklikleri görmüş ve anlatacak duruma gelmişsin kaldı ki incelemede hiçbir şey yok öyle bluetoothla bağlanıyor böyle kablo ile bağlanıyor suya sabuna dokunmadan bir inceleme ki zaten nasıl cihazı tanıyıp yapasın bir günde.

Eki Görüntüle 2095071Eki Görüntüle 2095072

İngilizce varsa bak bakalım bu yorumlara ve beğenilere tuşlar ve sesleri hakkında neler demişler. Yabancı blog/forumlar bu şikayetlerle dolu. Tek amacım gerçekten verdiği paranın karşılığını almak isteyen ve dikkatli bir kullanıcı olan tüketicilere kendi saptamalarım ile yardım etmek. Senin gibi her ürüne kafa sallayan bilinçsiz kullanıcılar olduğu sürece değil 10 yıl, 100 yıl daha microsoft sıfır yenilik ve geliştirme ile bu ürünü çıkarır.
Siz bir inceleme yapmışsınız bende incelemenizi eleştirdim, yorum sonunda görüşlerinize saygı duyduğumu belirttim. Siz ise yorum yaparken "kamile bak" gibi bir tanımlama yaptınız, bu sizinle oturup konuşulacak biri olmadığınızı gösteriyor bu yüzden o tanımlamanızdan sonrasını okumadım. Tanımadığınız insanlara yüz yüzeyken yapamayacağınız kelimeleri sanalda kullanmayın. Yine de sizin bileceğiniz iş. Hayırlı günler.
 
İncelemede düzeltilmesi gereken yerler mevcut. Tetik tuşları şu ana kadar kullandığım en sessiz controller xbox one ve series controllerları. Dualsense, dualshock 4, 8bitdo ultimate c, xbox 360 ve gamesir ürünlerini de kullanmış ve deneyimlemiş birisi olarak yazıyorum. Tuşları nispeten dualsense göre daha sesli ama abarttığınız kadar bir sesli olma durumu yok. Analog tuşlarımda ise xbox tamamen serbest yapıda ama diğer ürünler yazılım ile yüzde 5 ile 15 civarı otomatik bir ölü bölge ekleniyor. Yani sıfır ölü bölge hiçbir controllerda yok. Xbox controllerlarda sadece tamamen serbest yapıda analoglar. Bu da alışması biraz daha uzun sürüyor. Ergonomi konusunda da kişisel görüş içeriyor ama size katılmıyorum. Alacak kişiler varsa xbox bilgisayarda daha uyumlu ve playstation controllerları ile arasında çok aşırı bir kullanım farkları yok-tuş kalitesi ve malzeme kalitesi olarak farklar az. Teknoloji olarak son nesilde bariz farklar var- Alacakların aklında bulunsun.
 
Aynı gamepadi kullanıyorum, bir incelemeye ben bu ürünü beğenmiyorum diyerek başlanmaz, bu direk ön yargı oluşturur. Ayrıca anlattığınız çoğu şeye katılmıyorum, alacak ve bu incelemeye bakacak olan arkadaşlar var ise sakın aldırış etmesin. Hele ki ses konusunda, tuşa basınca şikayet alıyorum nedir ya, en dandik gamepad bile olsa böyle bir sıkıntı çok ender olur, görende daktilo falan sanacak. Tabi ki görüşlerinize saygım sonsuz beğenip beğenmeme konusunda herkes özgür ama olmayan şeyleride varmış gibi göstermek olmaz.
Bir insanın saptamalarına “aldırış etmeyin” diyerek ve “olmayan şeyleri var gibi göstermek olmaz” (adeta bana yalancı ithamında bulunmak) diyerek saygı gösterilmez. Senin bir günde yaptığın, hiçbir şey incelemediğin incelemene mi aldırış etsinler? Etsinler ki alacak olanlar pişman olsunlar. Ben farkettiğim eksiklikleri iyi niyetimle başkalarının dikkatinde bulunsun aldıktan sonra pişmanlık yaşamasın diye uyarı incelemesi yaptım. Bir ürünü övmek kolay bütün incelemeler övgü dolu dünyada hangi ürüne bakılırsa hepsi övgü dolu bu nedenle ben de kaç kez üstün körü boş incelemelere güvenmem yüzünden kalitesiz ürünler almış bulundum ve pişman oldum.

İncelemede düzeltilmesi gereken yerler mevcut. Tetik tuşları şu ana kadar kullandığım en sessiz controller xbox one ve series controllerları. Dualsense, dualshock 4, 8bitdo ultimate c, xbox 360 ve gamesir ürünlerini de kullanmış ve deneyimlemiş birisi olarak yazıyorum. Tuşları nispeten dualsense göre daha sesli ama abarttığınız kadar bir sesli olma durumu yok. Analog tuşlarımda ise xbox tamamen serbest yapıda ama diğer ürünler yazılım ile yüzde 5 ile 15 civarı otomatik bir ölü bölge ekleniyor. Yani sıfır ölü bölge hiçbir controllerda yok. Xbox controllerlarda sadece tamamen serbest yapıda analoglar. Bu da alışması biraz daha uzun sürüyor. Ergonomi konusunda da kişisel görüş içeriyor ama size katılmıyorum. Alacak kişiler varsa xbox bilgisayarda daha uyumlu ve playstation controllerları ile arasında çok aşırı bir kullanım farkları yok-tuş kalitesi ve malzeme kalitesi olarak farklar az. Teknoloji olarak son nesilde bariz farklar var- Alacakların aklında bulunsun.
Tetik tuşları zaten sessiz. Tetik tuşları hiçbir kumandada sesli olamaz tıklamalı bir yapı olmadığı için. İki tane sıfır kullanmış olmama rağmen gıcırdama var; bir tane kullanmış olsam derdim ki öylesi denk geldi. Özellikle belirtiyorum zaten her zaman var demedim, zaman zaman dedim muhtemelen hava soğumasıyla ilgili olabilir ki çok da rahatsız edici bir ses değil ama yine de o kadar para veriyoruz bu ne diye düşünüyor insan.
Tuş tıklaması gece sessizliğinde odalardan bile duyuluyor ki bu şikayet sadece bende yok aynı şikayetleri yapanların da görsellerini paylaştım. Dediğim gibi ev halkı yatmışsa benim oyun kapanmak zorunda defalarca ev halkının “tıkırtı sesleri geliyor” uyarısını da belirtiyorum yalan söyleyecek halim yok ya.
Ben de analog ölü noktası zaten hiç yok dedim sadece bundan kaynaklı çok hassas oyunlarda drift ortaya çıkıyor; bu iyiye bile yorulabiliyor en azından kumandanın hiç ölü boşluk noktasının olmayışını anlamak adına dedim. Oyun ayarlarıyla %4-5 kadar bir ölü nokta eklenirse sorun hallolur.
Yine ergonomisi çok kötü değil tabi ki ama yıllar önce daha iyisini 360 konsolda yapmış olan Microsoft yeni ürettiği üründe niye bozuyor onu anlamadım.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar kendimce Xbox 9. nesil oyun kumandası incelemesi yapacağım. Ben genel olarak kumandayı beğenmiyorum o yüzden çoğunlukla eksikliklerinden bahsedeceğim. 10 yıldan fazladır Xbox kullanıyorum. Bugüne kadar biri Series S diğeri Series X kutusunun içinden çıkan sıfır kumandaları kullandım.

Kumandada dahili pil yok ve bu durum sizi ek bir şarjedilebilir pil ve şarj adaptörü veya cihaza uyumlu şarjlı pil almaya mecbur ediyor bu da doğal olarak kumanda fiyatını arttırıyor zaten kumanda 2500 lira; kıyas olması için yazıyorum orijinal şarj kiti 1100 lira civarında, başka markalara bakıp biraz daha ucuza bulunabilir. Ben kullan at pil kullanırım diyorsanız bir yılda bir adet kumanda fiyatı kadar masraf çıkar çünkü aşırı bir pil tüketimi var ben dört günde iki adet Duracell pil tüketmişliğimi bilirim. İyi yönü ise kumandanın pili anlık bitse veya tümden ölse bile değiştirilebilir kumanda çöp olmaz.

Materyal kalitesi:

Kumandanın yüzeyi sert plastikten oluşuyor. Tetiklerde gıcırdama var. Belki havanın soğumasından da kaynaklı olabilir bilemem. Kumanda tuş tıklama sesleri çok fazla. Örnek olarak gece kendi odamda kapım kapalı, diğer odaların da kapısı kapalı olmasına rağmen evdekilerden sürekli ses şikayeti alıyorum. Gece evdekiler yatmışsa artık benim oyun da kapanmak zorunda. Tuşlar buton şeklinde değil de tuş tıklama hissiyatına sahip. DualSense gibi buton biçiminde olsaymış hem daha dayanıklı hem sessiz olurdu.
LB-RB tuşları Xbox 360 döneminden beridir hassas bir yapıya sahip. Xbox 360 s kumandalarında ciddi bir bozulma sorunu vardı hâlâ bazı kullanıcıların şikayeti var o yüzden basarken hem endişeli hem dikkatli basmaya özen gösteriyorum. Özet olarak kumanda üst kalite hissini vermiyor ki muhtemelen üretim maliyeti de ucuzdur.

Teknik özellikler:

Kumandanın muhtemelen en iyi yönü Microsoft ürünü olduğu için bilgisayarlarla da uyumlu çalışıyor oluşudur.

Genel olarak stick drift yok ancak Flight Simulator gibi çok hassas oyunlarda daha kumanda sıfır olmasına rağmen stick drift fark ettim. Bu belki kumandanın hiçbir ölü noktasının olmayışından da olabilir yani isteyen iyi olarak da algılayabilir. Tetiklerde de ölü nokta hissetmedim.

Kumandada teknolojik olarak DualSense ile kıyaslandığında birçok konuda eksik olduğu zaten belli. Adaptif tetik, dokunmatik yüzey gibi söylenebilecek bir özelliği yok.

Tasarım ve ergonomi:

Eki Görüntüle 2094002
Fotoğrafta kare içinde belirttiğim nokta sol yüzük parmağının konumlandığı nokta ve parça biçiminde olan plastiğin uç kısmı keskin kalmış ve sol yüzük parmağını bir noktadan sonra rahatsız ediyor bu da bir tasarım hatası. Aynı plastiğin alt kısmında da bir sivri birleşim noktası var o da bazen giysilere takılıyor ama o kadar sorun değil. Kumandanın tırtıklı yapısına gerek yoktu hem kir toplayabiliyor hem de bence pürüzsüz yüzeyi tutmak daha rahat ama bu kişiden kişiye değişebilir.

Ergonomi konusu herkesin çok beğendiği ama benim abartıldığını düşündüğüm bir konu. İnsanların ilk gördüğü şey sol topuzun yukarıda konumlanmış olması kumandanın çok iyi ergonomiye sahip olduğu algısını yaratıyor ama benim sol topuz kadar sağ topuzu da kullandığım bazı oyunlar var ve topuzun aşağıda konumlanmış olması sebebiyle oluşacağı düşünülen rahatsızlığı hiçbir zaman sağ elimde hissetmiyorum. Demek ki çok da ergonomiye etki eden bir unsur değil ki bundan yola çıkarak DualSense'ten daha ergonomik olduğu iddia edilir bence tamamıyla yanılgıdır. Egonomiyi belirleyen unsurlarda topuz konumlandırmasından daha önemli faktörler var. Kumandanın boyutu Xbox 360 ve DualSense kumandalarından daha küçük. Küçük oluşu da ister istemez ergonomiyi bozuyor. Topuzların yapısı sert kauçuktan, genişliği küçülmüş ve ortası gereksiz fazla oyuk biçimde. 360'ta ve DualSense'de olduğu gibi daha yumuşak, geniş ve yayvan olsa daha iyi olurdu. Kauçuğun sert üretilmesinin nedeni tahminimce daha uzun ömürlü olmasını sağlamak içindir. Kumandanın avuç içiyle tutulan kısmı 360'ta daha ETL'i idi 9. nesilde daha düz ve zayıf ki zaten kumandanın boyutu da küçültülmüş, bu nedenle ele oturma hissini iyice ortadan kaldırdı. Sonuç olarak materyal kalitesi, tuş hissiyatı, sessizliği, boyutu ile genel deneyim anlamında daha keyifli kullanım sağlıyor hatta Xbox 360 kumandası bile sırf boyut, tasarım konularından dolayı bence ergonomi olarak çok daha önde.

Özet olarak:

Eksi yönler:
-Pil maliyeti.
-Tetik gıcırdaması.
-Gürültülü tuş sesi.
-Çok hassas oyunlarda stick drift.
-Teknolojik eksiklikler.
-Orta parmak tasarım hatası.
-Diğer kumandalara kıyasla daha kötü ergonomi.
Artı yönler:
+Bilgisayar ile uyumluluk.
+Tetik ve sticklerde ölü nokta olmayışı.
+Pillerin değiştirilebilmesi.

Sırf şu kumandada oynamamak için PlayStation'a geçmeyi bile düşündüm ama mecbur Xbox'tan devam ettim. On yıldır neredeyse aynı kumandayı üreten Xbox artık bir şeyleri değiştirmeli.

Bu incelemeden çok sanki senin gamepadle yaşadığın uğursuz olaylar gibi olmuş. Eksi yönlerin hiçbirini sorun olarak görmedim ben daha ve pilli olması sıkıntı değil. İki Duracell bitirmen de bayağı sıkmışsın kanka. Oyuna başladımmı 9 10 saat oyun oynayan biri olarak Duracell pili 100'den 68'e falan düşüyor. İki pil bitirmenin imkanı yok. Ama LB RB de benim de yaşadığım sorun var ki uzun süre oynadıktan sonra orta parmak acıyor artık. O da bence güzel bir şey çünkü sana artık oyunun başından kalkman gerektiğini hatırlatıyor )). Kısaca olarak ben Xbox gamepadden memnunum ama DualSense'deki teknolojiyi de denemek isterim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı