Xbox One 8 GB RAM ile oyunları nasıl akıcı oynatıyor?

Katılım
24 Mayıs 2020
Mesajlar
2.336
Makaleler
4
Çözümler
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar bu Xbox One S 8 GB RAM ile PUBG, Cyberpunk gibi oyunları nasıl oynatıyor aklım almıyor. Üstelik ekran kartsız, yemin ediyorum Windows kurulsa PC niyetine kullanırım. Oyunlar çok akıcı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran karti yok degil. Grafik birimi mevcut sadece Xbox ozel uretim oldugu icin GTX, RTX 1080 2080 gibi etiketleri yok. 8 GB ile oynatmasinin sebebi ise platform. Yazilimin etkisi burada goruluyor yani. Android telefonlarin 4 GB RAM ile kasarken, IOS'larin kasmamasi gibi. Tamamen sunulan platform ile alakali. Oyun temelli oldugundan oturu, Windows'da ki gibi bir cok servis calismiyor, oyun odakli olmasi yapilan grafik islemlerini ve CPU kullanimi o yonde optimize edilmesi ve bu ise odaklanmis olmasi, kullanilan kaynak isletim sisteminin amaci oyun ve grafik birimlerine odakli vs olmasi, donanim farkinin onemi olmadan icerigi sunabilmesine yariyor. Cok karisik ya da sihirli bir durum yok acikcasi :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran karti yok degil. Grafik birimi mevcut sadece Xbox ozel uretim oldugu icin GTX, RTX 1080 2080 gibi etiketleri yok. 8 GB ile oynatmasinin sebebi ise platform. Yazilimin etkisi burada goruluyor yani. Android telefonlarin 4 GB RAM ile kasarken, IOS'larin kasmamasi gibi. Tamamen sunulan platform ile alakali. Oyun temelli oldugundan oturu, windowsda ki gibi bir cok servis calismiyor, oyun odakli olmasi yapilan grafik islemlerini ve CPU kullanimi o yonde optimize edilmesi ve bu ise odaklanmis olmasi, kullanilan kaynak isletim sisteminin amaci oyun ve grafik birimlerine odakli vs olmasi, donanim farkinin onemi olmadan icerigi sunabilmesine yariyor. Cok karisik ya da sihirli bir durum yok acikcasi :)
Artı olarak eklemek istediğim ve arkadaşın bahsetmediği bir konu var. Oyunlar tamamiyle o donanıma özel bir şekilde tasarlanıp optimize ediliyor. Genelde 30 FPS (Nadir de olsa 60 FPS oyunlar var) sabit tutulacak şekilde en iyi görüntüyü vermesi için optimize edilir. PS4'ün ekran kartı sanırım o zamanın HD 7850 ekran kartına denkti. Ve şu an bu ekran kartından eser bile kalmamışken zar zor 30 FPS de oynatırken konsolların stabil ve uzun ömürlü olmasının sebebi tek donanıma sahip olmaları ve arkadaşın dediği gibi onları yormayan işletim sistemlerinin olması. 250-350 dolar arası satılan donanımların 6 seneden fazla güncel kalması gerçekten düşük bütçe için muazzam. Oyun fiyatlarından bahsedecek olanlar lütfen dijital mağazaları kıyaslarlarsa sevinirim bu arada :)
 
Hocam Windows kurulursa böyle akıcı olmaz. Hocam açıklamış. Fazla işlem yapmadıkları için ağırlığı grafik birimine veriyorlar. Amaç sadece oyun biraz da medya oynatmak.
 
Last of Us Part 2 gibi bir oyunu HDR desteği ile PS4 Pro da oynamak, akıl almaz bir şey.

Şimdi ise 2080 eşdeğerli yeni konsolların ortaya çıkması, hali hazırda sanat eseri dediğimiz oyunları ne kadar bir üst bir seviyeye çıkaracağını düşünmek... İnanılmaz bir şey.
 
Son düzenleme:
Konsollar bilgisayarlardan çok farklıdır. Bilgisayarlarda her parçayı ayrı ayrı seçerek trilyonlarca farklı bilgisayar oluşturabilirsiniz. Konsol ise tektir. Her özelliği diğer üretilen konsollarla birebir aynıdır. Bilgisayarda tonlarca farklı donanımı oyuna veya yazılıma uydurmak zorundayken konsolda tek bir donanıma uydurmanız yeterlidir. Bu sayede konsolların optimizasyonları çok iyidir ve düşük donanımlarına rağmen çok güçlü oyunları oynatabilir.

Bunun haricinde konsolların yazılımları çok hafiftir ve multi-tasking yetenekleri sınırlıdır. Bu sayede neredeyse tüm kaynaklar oyuna kullanılabilir.

En son olarak konsollardaki oyunlarda sizin fark edemeyeceğiniz bir sürü grafik hilesi kullanılır. Dinamik çözünürlük bunlardan biridir. Her oyunda yoktur ama olan oyunlarda çözünürlük sürekli değiştirilir.
 
Benim sistemde 16GB RAM var PC açıldığı anda Görev Yöneticisinden baktığımda hiç bişey açık olmasa bile 4.5GB RAM kullanımda, Chrome açıp 5-10 tane sekme açarsam 8GB'a çıkıyo aralarında optimizasyon bakımından uçurum var.
 
Oyun o platforma özel optimize ediliyor. İşletim sistemi farklı bir kere Windows gibi durup dururken 4 GB RAM kullanmıyorlar. Bunun dışında 60 kare destekleyen sadece One X var. O yüzden One X dışında hepsi 30 FPS'e sabitli.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı