Xbox Series S vs X

Bu konuda benim fikrim diye bir şey yok çünkü Playstation, PS Plus ya da PS Now olmadan önce de özel oyunları ile konsol sattıran bir firmaydı. PS Plus çıkıp da özel oyunlar yeni bir özellik gibi gelmedi. Bu objektif bir gerçek. GP'nin yaptığı şeyse tamamen yeni bir şeydi, daha öncesinde bu derecede ne Xbox'ta ne de PS'de vardı. Hani PS Plus'ta bunların olması ''wow'' bir yenilik değil o yüzden. 5-10 tane özel oyun oynayıp bitirdikten sonra çıkış yapacak yeni oyunlara çatır çatır para vermek zorunda kalacaksam bir olayı yok zira dünya üzerinde oynanacak tek bu oyunlar yok. 1 kere oynar, bitiririm; başka oyunlara bakarım. 10-15 kere oturup da bu özel oyunları oynayacak halim yok. Yıllardır bu özel oyun muhabbetinden kazandı zaten PS ama artık o da yetmiyor zaten insanlara, tepkilerinden de anlaşıldığı üzere.

Kütüphane zayıf değil, bir kütüphanenin zayıflığını sadece 5-6 tane özel oyunun varlığına dayandıramazsınız. Buradan kaybediyorsunuz bence zaten başta. Bu oyunlar varsa iyi, yoksa kötü önermesiyle baktığınız hiçbir sistem zaten tatmin etmez. Kütüphanenin zayıflığı ve day 1 release beklenmesi arasında da pek bir korelasyon yok, bu kütüphaneye eklenen oyunların bir çoğu nihayetinde day one release ile geldi, kütüphaneyi oluşturan oyunlar neticesinde. İnsanlar bu releaseleri sabırsızlıkla bekliyorsa, kütüphaneye sabırsızlıkla beklenen oyunlar eklenmiş olur; nihayetinde kütüphaneyi zenginleştirir. Bana PS Plus kütüphanesini kuvvetlendiren oyunları sayın desem bana gidip PS özel oyunlarını sayacaksınız, kalan oyunları direkt ''zayıf'' olarak nitelendiriyorsunuz. Asıl abartı bu bana kalırsa.

Sizin şahsi fikriniz dediğim şey GP'yi GP yapan şeyin "Day 1 release" olması. Bu objektif bir gerçek değil. Ben bugün GP alacak olsam o özellikten dolayı almam, oyun kütüphanesinden ötürü alırım, onu da yukarıda belirttiğim üzere sadece PC için alırım. Çünkü benim için GP'yi GP yapan kütüphanedir. Ayrıca hiçbir noktada PS Plus'ın sektörde yapılan bir yenilik olduğunu söylemedim. Zaten bu yapılmıştı, bir yenilik değildi.

Oldukça yetiyor. Satış rakamları bunu açıklıyor zaten. PS5 daha fazla sattı, satıyor. Bu arada özel oyun muhabbetinden dolayı her zaman PS kazanacak zaten, çünkü konsola çıkan oyunun aynı anda PC'ye de çıkması insanları düşündürüyor neden konsol alayım diye. Güçlü bir bilgisayarı olan/alabilen insanlar XBox almıyor, çünkü bu oyunları kontrolcü alarak zaten bilgisayardan oynayabiliyorsunuz. Sony ise önce konsolda ekmeğini yiyor, konsol da satıyor, sonrasında oyunu PC'ye getirtiyor.

Ona dayandırmıyorum. Say deseniz sadece onları saymam zaten, onların dışında Ubisoft'un getirdiği oyunlar da var aralarındaki anlaşmadan dolayı. Siz de öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki PS Plus çıktığı gibi duruyor. "Day 1 release" olmasa da kütüphaneye oyun ekleniyor, kütüphane zenginleşiyor. Bana göre de genel kalite olarak evet, PS Plus daha yukarılarda.
 
Bu konuda benim fikrim diye bir şey yok çünkü PlayStation, PS Plus'ya da PS Now olmadan önce de özel oyunları ile konsol sattıran bir firmaydı. PS Plus çıkıp da özel oyunlar yeni bir özellik gibi gelmedi. Bu objektif bir gerçek. GP'nin yaptığı şeyse tamamen yeni bir şeydi, daha öncesinde bu derecede ne Xbox'ta ne de PS'de vardı. Hani PS Plus'ta bunların olması "WoW" bir yenilik değil o yüzden. 5-10 tane özel oyun oynayıp bitirdikten sonra çıkış yapacak yeni oyunlara çatır çatır para vermek zorunda kalacaksam bir olayı yok zira dünya üzerinde oynanacak tek bu oyunlar yok. 1 kere oynar, bitiririm; başka oyunlara bakarım. 10-15 kere oturup da bu özel oyunları oynayacak halim yok. Yıllardır bu özel oyun muhabbetinden kazandı zaten PS ama artık o da yetmiyor zaten insanlara, tepkilerinden de anlaşıldığı üzere.

Bunu diyeceğinizi biliyordum, Game Pass, PS Now'un olduğu ülkelerde de PS Now'u abone sayısı olarak geçmişti. PS Now ile PS Plus sadece bizler gibi erişimin olmadığı ülkeler açısından "çok farklı şeyler". Dünyanın geri kalanı içinse bir değişiklik olmadı. Hatta onlar için sistem sadece kademe kademe (essential-extra-Premium) ayrıldı bile diyebiliriz. Bazı oyunlarda hala daha "stream" mantığı geçerli. Bunun da PS Plus'la değiştiği de söylenemez.

Kütüphane zayıf değil, bir kütüphanenin zayıflığını sadece 5-6 tane özel oyunun varlığına dayandıramazsınız. Buradan kaybediyorsunuz bence zaten başta. Bu oyunlar varsa iyi, yoksa kötü önermesiyle baktığınız hiçbir sistem zaten tatmin etmez. Kütüphanenin zayıflığı ve day 1 release beklenmesi arasında da pek bir korelasyon yok, bu kütüphaneye eklenen oyunların birçoğu nihayetinde day One release ile geldi, kütüphaneyi oluşturan oyunlar neticesinde. İnsanlar bu releaseleri sabırsızlıkla bekliyorsa, kütüphaneye sabırsızlıkla beklenen oyunlar eklenmiş olur; nihayetinde kütüphaneyi zenginleştirir. Bana PS Plus kütüphanesini kuvvetlendiren oyunları sayın desem bana gidip PS özel oyunlarını sayacaksınız, kalan oyunları direkt "zayıf" olarak nitelendiriyorsunuz. Asıl abartı bu bana kalırsa.

Evet PS özel oyunlarının eksikliği açıkçası GP'in PSP'dan daha kötü olduğunu göstermiyor bence de.
 
Evet PS özel oyunlarının eksikliği açıkçası GP'in PSP'dan daha kötü olduğunu göstermiyor bence de.

Bunlar zaten öznel fikirler. Konu nasıl GP vs PS+'a döndü hatırlamıyorum bile. Velhasıl kelam, konumuza dönüp toparlayacak olursak, sizin için taşınabilirlik açısından en iyi seçenek Series S. He derseniz ki biraz daha büyük olsa da çantasını alır taşırım ben, o zaman PS5 önerebilirim. Series S fiyatına göre bence harika bir konsol. Ömrü de Series X ile ve aşağı yukarı PS5 ile aynı olacak. Karar tabii ki yine de sizin.
 
Ona dayandırmıyorum. Say deseniz sadece onları saymam zaten, onların dışında Ubisoft'un getirdiği oyunlar da var aralarındaki anlaşmadan dolayı. Siz de öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki PS Plus çıktığı gibi duruyor. "Day 1 release" olmasa da kütüphaneye oyun ekleniyor, kütüphane zenginleşiyor. Bana göre de genel kalite olarak evet, PS Plus daha yukarılarda.
Yani tamam da Ubisoft'un pek çok oyunu GP'de de mevcut. Bunları PS+'ı zenginleştiren yapımlara dahil ediyorsunuz ama aynı yapımların olduğu GP'ye gelince zayıf kütüphaneden bahsediyorsunuz. Kaldı ki Ubisoft oyunları dışında EA oyunları, kaliteli indie yapımlar, Zenimax/Bethesda kütüphanesi, üçüncü parti AAA oyunlar gibi pek çok oyun da mevcut. Nitekim dediğim yere geliyorsunuz. Sayacağınız oyunlar nihayetinde PS özel oyunları olacak. Game Pass 5 PS özel oyuna karşı 15-20 tane iyi oyun sunsa dahi PS oyunları olmadığı için ''zayıf'' göreceksiniz. Ek olarak PS+ zenginleşmiyor, oyun eklenmiyor demedim; day one release'in çok daha ayrı bir artısı var ama.
Oldukça yetiyor. Satış rakamları bunu açıklıyor zaten. PS5 daha fazla sattı, satıyor. Bu arada özel oyun muhabbetinden dolayı her zaman PS kazanacak zaten, çünkü konsola çıkan oyunun aynı anda PC'ye de çıkması insanları düşündürüyor neden konsol alayım diye. Güçlü bir bilgisayarı olan/alabilen insanlar XBox almıyor, çünkü bu oyunları kontrolcü alarak zaten bilgisayardan oynayabiliyorsunuz. Sony ise önce konsolda ekmeğini yiyor, konsol da satıyor, sonrasında oyunu PC'ye getirtiyor.
Peki Sony son cümlede söylediğiniz taktiği neden ancak son zamanlarda uygulamaya başladı, bunu bir düşünelim. Normalde ''Only on Playstation'' etiketli kaç tane oyun PC'ye geliyordu, bu bir norm muydu? Ben cevap vereyim, değildi. PS5'in daha fazla satması çok doğal bir şey, buna paralel olarak Xbox satışlarına bakacaksınız ki bir şey ifade etsin. Series S ve X'in satışları tarihte ilk defa bu denli PS5'in yakınına geldi sanırsam, bunu göz ardı ettiğiniz takdirde sağlıklı bir çıkarım yapamazsınız. Bu şey gibi, NVIDIA %80 olan market payını %60'lara düşürüyor, AMD de %35'lere çıkıyor. Siz de buna karşılık ''NVIDIA yine de daha çok satıyor'' diyorsunuz. Eğer bir şirket, geride olduğu rakibine karşı elini güçlendirmiş, rakibi olduğu abonelik sisteminde önüne geçmiş, konsolunda neredeyse hiçbir özel oyun olmamasına rağmen satışlarda daha da yakınlaşmışsa, bu iki şey gösterir, biri önde olan şirketin eskisi kadar iyi konumda olmadığı, iki; rakip şirketin yavaş yavaş daha avantajlı konuma geçtiği.

Güçlü PC'si olan insanın direkt olarak konsol almasına gerek yok bana kalırsa ama alınacaksa da PS alınması daha mantıklı tabii ki özel oyunlar dolayısıyla. Buna zaten bir itirazım yok. Olay güçlü PC'si olanın konsol alması değildi yalnız, genel konsol sistem avantajlarından bahsediyoruz. Güçlü PC'si olmayan insanın PS5 bütçesiyle PS alması, güçlü PC'si ve PS5 bütçeyi olmayan insanın da Series S alması taraftarıyım. Sony'nin o fiyat bandına sunduğu bir ürünü var mı? Yok. Series X vs PS5 tartışmasına zaten girmiyorum, çünkü o bütçede PC toplanması daha mantıklı. Burada kıyas yaptığımız iki tane oyun abonelik sistemi. Bunlar arasında da GP bana kalırsa daha avantajlı. Dediğim gibi 5-10 tane özel oyunu oynayıp başa sara sara tekrar tekrar oynayacak hali yok kimsenin. Bittikten sonra başkaca, yeni oyunlar oynanmak istediğinde 1,199,00 TL gibi astronomik rakamlar verilecekse bir oyuna, o abonelik sisteminin de pek bir avantajı yok. Bana göre.

Daha fazla tartışmak da yersiz, benim gördüğüm siz PS özel oyunları > Hepsi tarzı bir yaklaşım benimsemişsiniz, nihayetinde sizin fikriniz olduğu için değiştirme olanağım da yok. O yüzden sabaha kadar aynı şeyleri yazar, tartışırız. İyi forumlar.
 
Şahsi fikriniz, Game Pass'i Game Pass yapan day one release'lerdir. Öyle olmasa PS Plus, Game Pass'ten daha önce PS Now adıyla zaten vardı. Hatta daha büyük bir kütüphane olarak vardı. Neden Game Pass bu kadar büyük bir atak yaparak önüne geçti de PS Now'ın da Sony'i yeni bir abonelik sistemi oluşturmaya zorladı? Cevabı da bunda gizli zaten.

Day one release de abartılmış bir özellik değil, A Plague Tale'a 800 TL vermekten, çıkış yapan oyunlar için oturup indirim beklemekten kurtaran bir özellik. Aynısı Starfield, Wo Long, Scorn vb. oyunlar için de geçerli. Atomic Heart gelecek, PS tarafında olsam 1.199,00 TL vereceğim oyuna bu parayı vermekten, ya da oturup yüzde 70 indirime girsin diye beklemekten kurtulacağım yine. Neyi abartılmış bu kadar mükemmel bir özelliğin? Yani GoW Ragnarok ilk günden PS Plus'a gelse "istemez" mi diyecektiniz misal?

Çoğu dediğinize ve donanım önerinize katılıyorum ama bu noktada Gamepass'i Gamepass yapan day one release bence de değildir, geçtiğimiz 2.5 yıla bakarsak. Bunun için iyi kalitede sürekli bir oyun akışının olması gerek. Ben de çıktığı zamanda bunu bekleyerek Xbox aldım, birkaç kısa dönem hariç öyle bir day 1 release artısı olmadı, özel oyunları gelene kadar da PS Plus'a ağır basamayacak Gamepass'in bu tarafı.

Geçtiğimiz dönemde Microsoft Gamepass ve bir sürü stüdyo-oyun adını geçirerek pazarlama yaptı. Sony ise her zamanki gibiydi ve nesil ortada olabilir görünüyordu. Sony hem çıkış oyunu verdi hem diğer seneleri de boş geçmedi oyun bakımından, sonra da Gamepass'in casual oyuncu sevindiren tarafı olan PS Plus'ı çıkardı. Xbox ise vaatlerinden çok uzak kaldı, ivme epey tersine döndü. Diğer forumların tartışma konularında başlarda saçmalık düzeyinde tartışmalar yapılırken bugün Xbox'ı savunan bile kalmadı.

Konsolların mevcut avantajlarının ağırlığı bakımından hala PS önde, konsollar çıktıktan sonra da biri aşağı biri yukarı devam etti zaten. Ben de en önemli faktör day 1 oyunlar olur, kardeşlik ve dijital alım olayını minimuma indirir, PC'de oyun oynamadığım için özel oyunları nicelik bakımından çok olacağı için Microsoft exclusive oyunları tercih edip Xbox almıştım. Fakat bunların hiçbiri tatmin etmedi, özel oyun neredeyse gelmedi, yine gidip oynanması gereken third party oyunları dijital alım satımla oynadım.

Yılda 10-15 tane oynanabilir oyun geliyorsa bunların en fazla %20'si bu servislerde olabilir iyi ihtimalle, kalanlar için kardeşlik ve dijital alım satım kullanmak şart gibi bir şey konsol oyunculuğunda. E bu zaten hem first party hem third party oyunlar için Playstation'da çok daha aktif yapılabiliyor. GoW Ragnarok'un P1 hakkını 250 liraya preorder yapıp ilk günden oynayabilirken, bitince de en fazla 15-20 lira maliyet altına satabilirken, bana Playstation'da erişemeyeceğim büyük de bir oyun vermezlerken Xbox kullanmanın pek de bir artısı yok özetle.

Oldukça yetiyor. Satış rakamları bunu açıklıyor zaten. PS5 daha fazla sattı, satıyor. Bu arada özel oyun muhabbetinden dolayı her zaman PS kazanacak zaten, çünkü konsola çıkan oyunun aynı anda PC'ye de çıkması insanları düşündürüyor neden konsol alayım diye. Güçlü bir bilgisayarı olan/alabilen insanlar XBox almıyor, çünkü bu oyunları kontrolcü alarak zaten bilgisayardan oynayabiliyorsunuz. Sony ise önce konsolda ekmeğini yiyor, konsol da satıyor, sonrasında oyunu PC'ye getirtiyor.

PS 1.5 kat fazla satmış durumda ama donanım satışları Xbox'ın çok da gözettiği bir durum değil. Aynı kulvarda yarışmıyor bu 2 firma. Xbox için rekabette ne donanım ne oyun satışı önemli değil. Zaten hedef Gamepass kullanıcı sayısına ulaşırlarsa yılda 5-10 blockbuster oyun satışı yapmaktan daha çok gelir elde edecekler. Phil Spencer bu sistemi Playstation'da bile kullanılabilir yapmaya niyetliydi hatta. Dolayısıyla şirketin misyonu tamamen Gamepass iken Xbox için ekstra bir şey sunmanın anlamı yok ve sunmayacaklar da.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı