xDSL port yok derken neyi kast ediyorlar ?

xDSL altyapısına sahip olup, nispeten kalabalık yerde yaşıyorsanız muhtemelen port yok lafını duymuşsunuzdur. Peki port yok derken neyi kast ediyorlar hemen göz atalım.

Port diye tabir edilen arkadaş bu oluyor. Kendisine reglet veya krone deniliyor. Hem saha dolabı üzerinde hem de bina ankastresi içinde bulunuyor. Krone denme nedeni ise reglet üretici olan Krone markasından kaynaklanıyor. Nasıl peçete, Selpak markası ile özleşmiş ise reglet için aynı durum geçerli.

reglet.jpeg
reglet.jpg

Eğer eski bir altyapıya sahipseniz muhtemelen reglet böyle gözüküyordur.

reglet ama eski.png

Regletler saha dolabında da bulunuyor. Her reglet 9 abone alıyor diye hatırlıyorum. Saha dolabının alt kısmında bulunur. Her regletin kendine ait numaralandırılması vardır ve bağlı olduğu binayı temsil ediyor.

T-7 saha dolabı ve alt kısımda yer alan regletler. Namı değer portlar.
t-7 reglet.jpeg

Yakından bakarsak;
resim_2020-11-01_121341.png

Kullanıcı hattınız VDSL'e geçirmek istediğinde, nakil yaptırmak veya abonelik başlatmak istediğinde reglet üzerinde kabloyu bağlamak için yer olmadığı zaman portun olmadığı söylenir. Hepsinin kaynağı saha dolabında yer olmamasıdır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
xDSL altyapısına sahip olup, nispeten kalabalık yerde yaşıyorsanız muhtemelen port yok lafını duymuşsunuzdur. Peki port yok derken neyi kast ediyorlar hemen göz atalım.

Port diye tabir edilen arkadaş bu oluyor. Kendisine reglet veya krone deniliyor. Hem saha dolabı üzerinde hem de bina ankastresi içinde bulunuyor. Krone denme nedeni ise reglet üretici olan Krone markasından kaynaklanıyor. Nasıl peçete, Selpak markası ile özleşmiş ise reglet için aynı durum geçerli.

Eğer eski bir altyapıya sahipseniz muhtemelen reglet böyle gözüküyordur.

Regletler saha dolabında da bulunuyor. Her reglet 9 abone alıyor diye hatırlıyorum. Saha dolabının alt kısmında bulunur. Her regletin kendine ait numaralandırılması vardır ve bağlı olduğu binayı temsil ediyor.

T-7 saha dolabı ve alt kısımda yer alan regletler. Namı değer portlar.
Eki Görüntüle 722339

Yakından bakarsak;
Eki Görüntüle 722340

Kullanıcı hattınız VDSL'e geçirmek istediğinde, nakil yaptırmak veya abonelik başlatma reglet üzerinde kabloyu bağlamak için yer olmadığı zaman portun olmadığı söylenir. Hepsinin kaynağı saha dolabında yer olmamasıdır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

O kadar çok kabloyu nasıl bağlıyorlar? Orda binlerce port var gibi gözüküyor.

Yakından bakarsak;
resim_2020-11-01_121341.png

Kaldı mı böyle düzenli dolaplar? :D

O kadar çok kabloyu nasıl bağlıyorlar? Orada binlerce port var gibi gözüküyor.

Hepsini bir anda bağlamıyorlar ki. Bu durum zamanla oluşan bir şey. Ancak dolap değişirse mevcut aboneler bir anda yeni dolaba taşınırsa dediğiniz durum oluşur, binlerce bağlantı yeni dolaba aktarılır.

O kadar çok kabloyu nasıl bağlıyorlar? Orda binlerce port var gibi gözüküyor.
Saha dolabının kapağında hangi regletin hangi binaya ait olduğu gösteren şema oluyor. Haliyle sorun olmuyor.

Kaldı mı böyle düzenli dolaplar? :D
VDSL destekli saha dolaplarında mecburen düzenli olmak zorundalar yoksa VDSL sinyali ADSL sinyali yok eder.

En son gördüğüm dolap arapsaçı gibiydi. TIP-11 kabini bu arada o yüzden dedim. :D
T-11 kabin derken ufak olanı kast ediyorsanız gayet normal. Bina altında olduğu için ankastre muamalesi yapıyorlar.

Ben en çok T-13 seviyorum. Trafo muamelesi yapıyorlar :D

O şey kaç para? Alamıyorlarsa ben alayım bir zahmet internetimi bağlasınlar.
Regletin kendisi ucuz ama bağlayacak DSLAM olmazsa anlamı yok. DSLAM fiyatları el yakıyor.
Biz ancak MDF dolap alabiliriz. :D O dolapları alamıyoruz diye biliyorum.
Çok zenginseniz evinize T-7 bile koydurabilirsiniz. Paraya bakıyor :D

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı