Xenon X5460 işlemci ısınma sorunu

carl.johnson

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar, dün Xenon X5460 işlemci aldım ve sistemime taktım. İşlemciyi takmadan önce elbette anakarta uygun modifikasyon edilmiş BIOS'u da güncelledim. Sistemimi hemen açıklayayım:
  • Intel Xenon X5460 işlemci.
  • MSI G41M-P33 combo anakart.
  • 2GB 800 MHZ DDR2 KINGSTON RAM + 1 GB 667 MHZ DDR2 markası ne idüğü belirsiz RAM.
  • Sapphire HD6870 GDDR5 256 BIT ekran kartı.
  • 120 GB SSD.
  • PSU ATX-250W.

Sorunumuza gelecek olursak ısınma sorunu yaşıyorum, tabii herhangi bir takılma veya oyunlarda drop yaşamıyorum lakin MSI Afterburner programındaki CPU sıcaklığı pek iç açıcı değil. CPU sıcaklığı boştayken 51-52 derece arasında git-gel yaparken CS:GO'da 4x anti aliasing ayarları, 4:3 ekran 1024 X 768 çözünürlükte ayarlarla beraber 86-88 derece arası git-gel yapmaya başladı. Asla sabit bir FPS değerim olmadı lakin düşse de kastığını hissedemedim. Sadece çok nadir, bir veya iki kez mili saniye olacak şekilde takılma yaşadım. Dün ilk taktığımda - bu arada belirteyim, ilk defa bir işlemci taktım yani tecrübeli olduğum söylenemez lakin parçalara oldukça hassas davrandım - sıcaklık 99 derecenin altına inmiyordu. Fakat o dereceleri görse de sistem kendini kapatmadı. Soğutucunun tam oturduğuna eminim. İşlemciyi dikkatlice çıkarıp üzerindeki termal macunun yüzeyini bayağı incelterek geri taktım ve 86-88 değerlerini bu şekilde alabildim.

Sizce neden ısınma sorunu yaşıyorum, işlemci sunucusu olduğu için bu değerler normal midir? MSI Afterburner programı değerleri mi yanlış? Soğutucum mu yetersiz, macunum mu kalitesiz yoksa güç kaynağım mı besleyemiyor dersiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Afterburner programı yanlış gösteriyor. Bende de X5450 var Afterburner 20-25 derece fazla gösteriyor. Aida64 veya SpeedFan doğru şekilde gösteriyor.

Çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için, yarın yaptığınız testten sonra görüşürüz o halde. :)
Queph evet o konu da haklı olabilirsin, ben de şüphe ettim ilk başta. Çünkü 99 derece göstermesine rağmen sistemi kapatmıyordu, fakat elimi kasaya atınca bariz bir şekilde ısıyı fark edebiliyorum. Riske de atmak istemiyorum, kırk yılın başında bir işlemci aldım. Onu da yakmaya gerek yok, zaten gelen yorumlardan da anlaşılacağı üzere PSU değişikliğinin de şart olduğu belli oldu. :)

Çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için, yarın yaptığınız testten sonra görüşürüz o halde. :)
Queph evet o konu da haklı olabilirsin, ben de şüphe ettim ilk başta. Çünkü 99 derece göstermesine rağmen sistemi kapatmıyordu, fakat elimi kasaya atınca bariz bir şekilde ısıyı fark edebiliyorum. Riske de atmak istemiyorum, kırk yılın başında bir işlemci aldım. Onu da yakmaya gerek yok, zaten gelen yorumlardan da anlaşılacağı üzere PSU değişikliğinin de şart olduğu belli oldu. :)
Sen yine de başka programla bir kontrol et. Emin ol ne kadar ısındığından, ona göre fan alıp almamaya karar verirsin.

Peki bu programlarla oyun içi gösterimi aktif edebilir miyim, MSI programında olduğu gibi?
Oyun içi gösterilmiyor ama şöyle bir şey yapabilirsin:
- Herhangi bir stress testine sokarsın, anlık olarak değerleri kontrol edersin.
- Aida64'ü açarsın, oyunu belli bir süre oynarsın, sonra da Aida64'ten işlemcinin maksimum sıcaklığına bakarsın.

Teşekkür ederim ilgi ve alakadarlığınız için, az sonra uygulayıp sonuçları paylaşırım.
Üzerinden zaman geçtiği için son iletimi düzenleyemiyorum galiba, stres testi olarak her programın farklı farklı sonuçları var. AIDA mesela genel olarak 78-94 arası git gel yaparken kimisi 88'den düşmüyor. Mavi ekran veya reset sorunuyla karşılaşmadım fakat sistem de takılmalar ve donmalar söz konusuydu. Sanırsam işlemcinin daha rahat edebilmesi için -ki ileri de ram takviyesi de yapacağım, şart olmuş gibi- güzel bir PSU ve daha fazla risk almamak adına soğutucu şart oldu. Eliniz de ikinci el sistemime uygun olduğunu düşündüğünüz PSU varsa ve satmayı düşünüyorsanız ilgileniyorum arkadaşlar. Bilginize sunulur.

Son düzenleme:
Sıcaklıklar biraz yüksek. İkinci el bölümüne konu açabilirsiniz ama PSU'da 2. el iyi düşünün derim :) Ancak çalışan sorunsuz bir sisteme ait bulursanız alın.
Şu an 1. sorun PSU'dan ziyade soğutucu, zira PSU sorun çıkarıyor olsaydı reset veya donma gibi şeylerle karşılaşırdınız. Bunlar stres testinde bile olmadığına göre PSU idare ediyor demektir.

CS:GO'da test ettim. MSI programı 81-83 arası değişkenlik gösterirken rekabetçi maç bittikten sonra AIDA'da o süre içerisinde alınan maksimum derecenin 70 olduğunu gösterdi. Var bu işte bir şey, anlayamadık ama hadi hayırlısı.

@Thermes evet, dediğiniz mantıklı. Birinci sayfada soğutucu hediye etmek isteyen arkadaşla bir sıkıntı çıkmazsa bir de onun soğutucusuyla değerleri karşılaştıracağım. Fakat her ne olursa olsun PSU'da şart gibi. Ekran kartı 150 çekiyormuş, işlemci de 120 TDP demişlerdi. 270 oluyor, 2008'de toplamıştım bu sistemi. Zamanla her parçayı yavaş yavaş yeniledim, sanırsam sıra bir soğutucu bir de PSU'da. :)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı