XFX RX 590 ekran kartı fanlarını yüksek devirde çalıştırmak zararlı mı?

ATADEVRIMM

Hectopat
Kasa soğutması bir tık yetersiz kalıyor, ekran kartım ısınıyor. Haliyle ekstra soğutma yapmam gerekli.
Ekran kartı fanlarına ayar yapıp yüksek RPM'de çalışmasını sağladım. Bu herhangi bir sorun yaratır mı?

Ekran kartı XFX RX 590.

Yaptığım ayarı resim halinde yükledim. Şu an 2000-2190 RPM civarında dönüyor.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    18,9 KB · Görüntüleme: 172
Uzun vadede fanların ömrünü kısaltacaktır ve gürültülü çalışacaktır fakat ondan başka bir sorun olmaz. Şu anlık sadece gürültüyü dert edebilirsiniz. 3-5 sene içerisinde fanların da değişmesi gerekebilir.

Aynı ekran kartını kullanıyorum. Namı diğer alev topu. :D Kesinlikle undervolt yapmanı tavsiye ederim. Şu an bilgisayar başında olmadığım için undervolt ayarları mı yükleyemiyorum. Sabah kullandığım ayarları yüklerim. Bu kartın ısınma problemi olduğu için mecbur yüksek fan hızında çalıştırmak gerekiyor. Undervolt yapmama rağmen bende %80 gibi bir fan hızında çalıştırıyorum.

Fan ömrü 3-4 seneye düşer sadece. 3-4 seneye de RX 590 diye bir kart artık HD serisi kartlar gibi muammele göreceği için ve değiştireceğinizi var saydığımızda pek sorun olmaz. Kullanın öyle. Yoksa o kart ile çok güzel mangal yaparsınız adam gibi bir fan ayarı yapmadıktan sonra.

inlikle undervolt yapmanı tavsiye ederim. Şu an bilgisayar başında olmadığım için undervolt ayarları mı yükleyemi
resimdeki ayarları yaptım 52 ye düştü sanırım biraz daha düşürebilirim hızını :D
mümkünse ilk fırsatını bulduğunda ayarlarını atabilir misin rica etsem :D

resimdeki ayarları yaptım 52 ye düştü sanırım biraz daha düşürebilirim hızını :D
mümkünse ilk fırsatını bulduğunda ayarlarını atabilir misin rica etsem :D
Öncelikle Radeon programından yaptığın ayarların sıfırlanmaması için görsele eklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırıp kapat. Kullandığım ayarları da görsele ekledim deneyebilirsin. Ayrıca şu konudan da bahsetmem gerekecek olursa ekran kartlarında silikon kalitesi farkı vardır. Yani aynı kart aynı model olsa dahi kullanılan silikonların kalitesi farklı olur. Bana silikon kalitesi kötü olan kart denk geldiği için undervolt yani voltajı düşürmek için Frekans Mhz değerini de düşürmem gerekti. Frekans Mhz değerini düşürmeden -20 voltaj bile düşürsem sistem çöküyordu. Dediğim gibi benim kullandığım ayarları da deneyebilirsin. Belki sana silikon kalitesi daha iyi bir kart denk geldiyse biraz uğraşıp kendince daha stabil çalışan bir ayar da bulabilirsin. Eğer bu ayarları deneyip sonucu bildirirsen sevinirim. Ayrıca ben şu an 20.4.2 sürümünü kullanıyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı 3.PNG
    Ekran Alıntısı 3.PNG
    20,3 KB · Görüntüleme: 72
  • 15.PNG
    15.PNG
    68,2 KB · Görüntüleme: 54
  • 18.PNG
    18.PNG
    68,5 KB · Görüntüleme: 55
Kullandığınız kart en güçlü RX590 modellerinden birisi, doğal olarak güç tüketimi ve ısınması da biraz daha yüksek bir model tabi. BF 5, GTA V gibi ağır oyunlarda kaç derecelerde geziyor peki? Eğer sıcaklığı önemli ölçüde düşürüyorsa yüksek devirde kullanmanız mantıklı bence, kışın tekrar düşürürsünüz.

Ben MSI Gaming X serisi kullanıyorum, açıkçası manuel moda alıp ayar yapınca 2-3 derece iniyor sıcaklıklar fakat fan gürültüsü bayağı artıyor, o yüzden otomatik modda tutmayı tercih ediyorum. Örneğin 69 değil de 72 derece oluyor ama sınır değerler olmadığı için pek takılmıyorum.

Kullandığınız kart en güçlü RX590 modellerinden birisi, doğal olarak güç tüketimi ve ısınması da biraz daha yüksek bir model tabi. BF 5, GTA V gibi ağır oyunlarda kaç derecelerde geziyor peki? Eğer sıcaklıklarını önemli ölçüde düşürüyorsa yüksekte kullanmanız mantıklı bence, kışın tekrar düşürürsünüz.

Ben MSI Gaming X serisi kullanıyorum, açıkçası manuel moda alıp ayar yapınca 2-3 derece iniyor sıcaklıklar fakat fan gürültüsü bayağı artıyor, o yüzden otomatik modda tutmayı tercih ediyorum. Atıyorum 69 değil de 72 derece oluyor ama sınır değerler olmadığı için pek takılmıyorum.
gta 5 ve bf 5 denemedim. Word of tanks Hd sürüm yüksek ayarda 75fps Black Desert online yenileme modu 60 fps ultra modu 35 fps
Tek sıkıntım şuan için wattman hatası alıp reset atıyor. AMD nin genel problemi malesef

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı